reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pielęgnacja maluchów

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
A ja trochę odskoczę ale myślę, że ten temat nie tylko mnie zastanawia... Chodzi o kąpiel naszych syneczków i pielęgnacji ich skarbów;-);-) Dawniej wszystkie mamy ściągały skórkę przy kąpieli ale teraz słyszałam różne opinie... że niby się już tego nie robi:confused: Co Wy wiecie na te temat ?

Ja co prawda czekam na córeczkę a nie synka ale to działa podobnie w obie strony :) Położna tłumaczyła nam żeby specjalnie nic tam nie odciągać, nie grzebać itp. umyć tyle ile się da i nie ściągać napletka specjalnie. Co do dziewczynek opowiedziała nam historię matki która patyczkami do uszu grzebała córce w pochwie chcąc ją oczywiście umyć dokładnie przy kąpieli, dla mnie to jakaś paranoja...ciekawe czy sobie też tak myje...

reklama
Jeśli chodzi o pielęgnację synka, to ja będę delikatnie oduwała skórkę i przemywała wodą przegotowaną - wiem że są różne opinie, ale kumpela opiekuje się teraz takim chłopczykiem który ma problemy z infekcjami pod napletkiem i to jest koszmar dla maluszka, małemu wiecznie zbiera się jakaś wydzielina i wszystko jest czerwone jak tylko raz się nie umyje i zakremuje specjalnym kremem. Oczywiście będę tylko odsuwać skórkę, do momentu aż poczuje lekki opór tak żeby maly nawet tego nie poczuł. Poza tym moim zdaniem takie systematyczne, delikatniutkie odciąganie napletka będzie ułatwiało jego "odchodzenie", bo niektórym dzieciom potrafi ta skórka nie zejść do 4 roku życia i potem jest nacinana (auć). Dla 4-latka to niezbyt przyjemny zabieg :no:

edit: wklejam cytat z jednego z linków od nataliak - właśnie o taki sposób pielęgnacji mi chodziło:

"Nie ściągaj napletka, jedynie delikatnie odsłoń ujście cewki moczowej i przemyj naparem rumianku albo oczyść wilgotną chusteczką. Jest to ważny zabieg – jeśli w te okolice dostaną się resztki kału, mogą spowodować bolesną infekcję. Poza tym w tym miejscu często wytrącają się kryształki kwasu moczowego, które również mogą powodować stan zapalny."

Ostatnia edycja:
Ja też słyszałam od mamy chłopca (jak leżałam w szpitalu;-)), że ona deliktnie odciągała, zeby skórka się "wyćwiczyła" i nie miał później żadnych problemów, a podobno ten zabieg nacinania jest dosyć częsty.. wolałabym tego oszczędzić juniorowi.......

Ja też słyszałam od mamy chłopca (jak leżałam w szpitalu;-)), że ona deliktnie odciągała, zeby skórka się "wyćwiczyła" i nie miał później żadnych problemów, a podobno ten zabieg nacinania jest dosyć częsty.. wolałabym tego oszczędzić juniorowi.......

justme mój małż miał ten zabieg jako dziecko i nie wspomina tego najlepiej. Ważne jednak żeby to robić delikanie i zgodnie z naturalnym trybem schodzenia skórki - nic na siłę, na poczatku to będzie tylko delikatne odchylenie skórki.

Hej dziewczyny :)
A coś więcej o kosmetykach Hipp dla niemowląt ?? Zaopatrzyłam się w kosmetyki właśnie tej firmy. Czy któraś z Was używała je może, albo też zamierza je kupić ?? Czy macie jakieś opinie na ich temat ?? Moje wszystkie znajome używały Oilatum albo Nivea, więc nie mam porównania na temat Hipp... Może Wy coś więcej słyszałyście o tych kosmetykach ???

Ja dostałam kosmetyki z serii Hippa od bratowej w prezencie dla juniora, więc będę je próbować, bo miałam i tak je kupić lub Nivea. Pachną bardzo delikatnie i przyjemnie, są przede wszystkim od 1 dni życia, no i jak pisała już Nataliak to jest o nich dużo dobrych opinii:)

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry