reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

Dziewczyny mam dylemat dotyczacy szczepien Jasia, nie wiem czy majac przedszkolaka powinnam doszczepic malucha na pneumokoki i rotawirusy czy odpuscix sobie . Jestem zupelnie zielona w tym temacie.

reklama
Ja szczepiłam młodszą na pneumokoki. Rotawirusy sobie darowałam, bo cały czas karmię piersią, a to też jest ochrona. Jak pójdzie do żłobka to jeszcze na ospę będę szczepić dodatkowo.

Zielona dlaczego bys szczepila na wszystko?

Jestem troche sceptycznie nastawiona do tych dodatkowych szczepien, sasiadka szczepila full opcja i przynajmniej raz w roku laduje z dzieckiem w szpitalu
Agnieszka twoi chlopcy chyba tez dosyc czesto choruja pomimo szczepien

Sama juz nie wiem czekam na kolejne opinie w tej sprawie mam jeszcze 5 tyg. na podjecie decyzji.

mamusia - my szczepiliśmy zarówno Lenkę jak i Maćka. Dzięki temu nawet jak złapali grypę żołądkową to tragedii nigdy nie było, dużo łagodniej wszystko przechodzili i po 1 dniu było po wszystkim, a inne dzieci przy tym samym wirusie w szpitalu lądowały.

mamusia, dla was to dodatkowe szczepienie, a tutaj podstawowe :tak: w meksyku pneumo i rota sa podstawowym.

dlaczego bym szczepila? - Kostka miesiac temu byla na meningo doszczepiona, a wedlug obowiazujacego kalendarza powinna w wieku 12 miesiecy - bo wierze w zasadnosc szczepien :tak: i nawet jesli nie chronia w stu procentach przed choroba, to znacznie lagodza jej przebieg.

Jestem troche sceptycznie nastawiona do tych dodatkowych szczepien, sasiadka szczepila full opcja i przynajmniej raz w roku laduje z dzieckiem w szpitalu
Delikatniejszy okaz moze ;-) Wiesz, to jedno dziecko... Wyjatek potwierdzajacy regule.

Dla mnie jedyne szczepienie o niepewnym sensie, to to przeciwko grypie.

Mamusiu M. choruje dużo żadziej. Ale na pneumokoki jeszcze nie szczepiłam będziemy doszczepiać wiosną. Był za to szczepiony na rota i tak jak Elvie pisze przechodził łagodnie :tak: J. nie szczepilismy i na 6 pobytów szpitalnych 5 było spowodowanych rotawirusami.

Witam się :-) Leci ten czas strasznie...
Spacer dzisiaj zaliczony, drzemka poobiednia również... I tylko chłopaki dzisiaj dają czadu bo o każdą duperelę wyją i ryczą :wściekły/a: zabić to mało :no:

Mamusiu ja oprócz obowiązkowych szczepień nie szczepiłam dzieciaków niczym dodatkowym i np. rota nie przechodzą bardzo ciężko, z tym że cała trójka bez problemu w czasie choroby dużo pije i nigdy żadno mi się nie odwodniło

reklama
Mamusia ja podobnie ja Sonia nie szczepiłam na nic dodatkowego, tylko szczepienia obowiązkowe:tak: Emil przynosił różne cuda z przedszkola ale Mateusz nigdy nie przechodził ich bardzo ciężko.Helenka od braci też coś tam załapywała ale też bez rewolucji.
Na ospę jej nie szczepiłam a przeszła ją bardzo lekko więc jak to mówią każde dziecko jest inne;-)

Do góry