reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

ja dawalam gdzies wit D do 13 mies.
ale pewnie na jesien -zime znow zaczne.

mam pytanie,takie dietetyczno- zdrowotne,wiec pisze tu: a wiec od jakiegos czasu mały pije tylko na noc mm, a rano je płatki z mlekiem z karonu,lub kaszke. czy moze miec zaparcia od mleka z kartonu??? czy to jest skutek nadmiaru białka? bo w dzien tez serek zjada. czy poprostu za mało ma błonnika na codzień? bo od 2 dni walcze z zaparcia mi u niego.

reklama
Jeśli ktoś chce koniecznie wiedziec jaki dziecko ma poziom wit D3 to badanie kosztuje 100zł, nie raz robiłam jak Zosia miała kilka miesięcy bo miała straszny niedobór mimo przyjmowania. Niedobór mozna na oko rozpoznać gdy główka jest asymetryczna i po naciśnieciu kości czaszki ulegają naciskowi. Tak Zosię badali...
Kici, niedawno oglądałam program o chłopcu co też chodził na palcach a miał już ze 3 latka. Lekarz im poradził specjalne wkładki do bucików aby pietą dotykał podłoża, po niedługim czasie zaczął robić duże postępy.

Dzięki wielkie za tą radę, jak Q będzie tak dalej chodził to wybiorę się z nim do ortopedy i popytam o takie specjalne wkładki. Nie wiedziałam o tym.

kici - ja wg moich rodziców do 3 roku życia chodziłam na paluszkach - i nic mi nie było. Ale kiedyś nie przykładano wagi do pewnych kwestii - nam ten fajny ortopeda powiedział, że dzieci czasem ulegają "modzie" bo jest inaczej, wspinając się na palce przy stole więcej widzą i potem przekaładaja to na chodzenie - ale im mija

no mój brat też długo chodził na palcach, ale jak będzie to cały czas trwało to wybiorę się do ortopedy dla własnego spokoju.

Filonka, to może być tak jak mówisz od diety mlecznej... Może dodaj trochę do mleka czy do kaszki wywar z siemienia lnianego, pomaga lepiej niz leki na zaparcia i to tego wzmaga apetyt, jest zdrowy.
Od wielu osób słysze że to pomaga bardzo.
Butle z tym wywarem były nawet w lodówce na oddziale po przeszczepach, dzieci czesto miały zaparcia bo długo nic nie jadły lub od leków, w kazdym razie zalecali picie/dodawanie do pokarmów tego wywaru.

Kici, mloda kilka dni temu odkryla, ze chodzenie na palcach jest fajne i tez od czasu do czasu wlacza jej sie palczany chod.

Judyta prawde pisze - siemie lniane, mimo ze smakuje obrzydliwe, jest cud miod na zaparcia...

Wiecie co, mam metlik w glowie. Daje malej tran z wapniem, fosforem i witaminami, a wsrod nich jest tez D3. Powinnam przystopowac?

Filonka, to może być tak jak mówisz od diety mlecznej... Może dodaj trochę do mleka czy do kaszki wywar z siemienia lnianego, pomaga lepiej niz leki na zaparcia i to tego wzmaga apetyt, jest zdrowy.
Od wielu osób słysze że to pomaga bardzo.
Butle z tym wywarem były nawet w lodówce na oddziale po przeszczepach, dzieci czesto miały zaparcia bo długo nic nie jadły lub od leków, w kazdym razie zalecali picie/dodawanie do pokarmów tego wywaru.

Ja właśnie walcze z zaparciem u Antka, od trzech dni nie zrobił kupki- a zawsze robił każdego dnia. Rumianek i koper włoski nie pomógł, czopka glicerynowego nie dał sobie włożyć więc jutro zrobie ten wywar z siemienia ...chociaż dam sobie rękę uciąć że nie wypije:/

Ja właśnie walcze z zaparciem u Antka, od trzech dni nie zrobił kupki- a zawsze robił każdego dnia. Rumianek i koper włoski nie pomógł, czopka glicerynowego nie dał sobie włożyć więc jutro zrobie ten wywar z siemienia ...chociaż dam sobie rękę uciąć że nie wypije:/

Najlepiej wymieszaj z kisielem, wiem że dorośli tak robią co nie lubią siemienia a w tej postaci piją. Ewentualnie coś na cukinii zrób leczo itp. podobno dobrze działa na prace jelit.

jak można nie lubic siemienia? ja swego czasu sama z siebie piłam szkalnke dziennie pycha:tak:

u nas na zaparcia pomaga kaszka nestle zdrowy brzuszek ze śliwką

reklama
Do góry