reklama
e.salamandra
Mama pełną parą
dzięki dziewczyny, że moją stronę trzymacie, bo czasami mi samej się wydaje, że przesadzam z jego pożywieniem, ale chcę by był nauczony zdrowego, rozsądnego jedzenia. a ponadto chyba logiczne, że jak takie jedzenie jest ciężko strawne dla dorosłego, to co dopiero dla takiego maluszka.
Rozmawiałam z teściową, obraziła się. Mi to na rękę, bo wiem, że na jakiś czas spokój będę miała. Z nią ciężko się rozmawia, bo to okaz, który zawsze ma rację i wychowała trójkę synów. Nie sądzę by pamiętała tak naprawdę co oni jedli 30 lat temu. Nie lubię jak mnie porównuje z pozostałymi synowymi. Ale ja i tak uważam, skromnie mówiąc ,że mam dość dużą wiedzę dzięki temu, że bywam tu z Wami. No.., ale to nie wątek o teściowych :-)
Cieszę się, że Adaśkowi wczoraj przeszło, cokolwiek to było, bo ja szczerze mówiąc już się bałam, że sepsa..... a ja się panicznie boję tej choroby. Ogólnie nie pamiętam o jej istnieniu, ale jak tylko jakaś temperaturka to gdzieś taka myśl przebłyśnie.
Aniez wskazówki zapamiętam
Rozmawiałam z teściową, obraziła się. Mi to na rękę, bo wiem, że na jakiś czas spokój będę miała. Z nią ciężko się rozmawia, bo to okaz, który zawsze ma rację i wychowała trójkę synów. Nie sądzę by pamiętała tak naprawdę co oni jedli 30 lat temu. Nie lubię jak mnie porównuje z pozostałymi synowymi. Ale ja i tak uważam, skromnie mówiąc ,że mam dość dużą wiedzę dzięki temu, że bywam tu z Wami. No.., ale to nie wątek o teściowych :-)
Cieszę się, że Adaśkowi wczoraj przeszło, cokolwiek to było, bo ja szczerze mówiąc już się bałam, że sepsa..... a ja się panicznie boję tej choroby. Ogólnie nie pamiętam o jej istnieniu, ale jak tylko jakaś temperaturka to gdzieś taka myśl przebłyśnie.
Aniez wskazówki zapamiętam
E.salamandra... no ręce mi opadły co za tępa baba!!! Temperaturę najefektywniej zbija się podając ibumprofen (maksymalna dozowlona dawkę) po 4 h panadol (maksymalną dozowolona dawkę) po kolejnych 4 ibuprofen i tak w kółko... owija sie tez łydki dziecka wilgotnymi ręcznikami, starszemu dzieck robi się okład na główie i karku. Nie wolno dziecka kąpać w zimnej wodzie, bo to jest szok termiczny.
Ja szymka nie raz kąpałam ale robiłam to w tedn sposób że zaczynałam od wody 38 stopni potem stopniowo dolewałam zimnej , kończyłam na jakiś 32 stopniach . taka kapiel trwała kilka minut . Potem wytrzeć ubrać i do wyra . Robiłam tylko wtedy jak np widziałam że jest 18godzina a on ma już 38 a wiadomo wieczorem rośnie . i zawsze po takiej kąpieli ładnie spadało . na szczęscie on jeśli już wogóle ma temp to zazwyczaj 1 dzień i potem przechodzi
aniez
Fanka BB :)
Aniam- mi pediatra zabroniła, ale jesli kąpiesz w temp. ciała (czyli 38) to może jest OK, nie wiem, trudno mi to ocenić. Moje dzieci mają gorączki około 38-39 i wg mojej pediatry w dzień do 38 nie zbijać (jeśli nie rośnie i dziecko dobrze ją znosi), bo tzn. że organizm walczy, na wieczór i na noc zbijamy zawsze.
tez balam sie tej choroby, zwlaszcza ze kilka tygodni przed porodem u nas w szpitalu zmarla dziewczynka 5letnia chora wlasnie na sepse...ja urodzilam 6 kwietnia, mala zarazili gronkowce, 19kwietnia zabrali ja karetka do Olsztyna (ty matko radz sobie sama), tam diagnoza-gronkowec zlocisty, bakterie w plynie m-r i we krwi czyli zapalenie opon i .....sepsa...:-(
po niej powiklania mniejsze (praktycznie zadne, przewaznie powiklaniem jest smierc chorego) niz po zapaleniu opon...:-(
nie zmienia to faktu ze to straszna choroba...:-(
Bea nie masz się czym przejmować Vanessa ma prawidłową wagę jak na moje oko. Moje dziecko waży 9,200 i wczoraj lekarka powiedziała że duża z niej dziewczynka więc jak przez miesięc nie przybrała to nic bo ma jeszcze zapasy
Dziewczyny mam do was pytanie o buciki profilaktyczne kiedy powinno się zacząć zakładać takie obuwie?
Dziewczyny mam do was pytanie o buciki profilaktyczne kiedy powinno się zacząć zakładać takie obuwie?
Aniam- mi pediatra zabroniła, ale jesli kąpiesz w temp. ciała (czyli 38) to może jest OK, nie wiem, trudno mi to ocenić. Moje dzieci mają gorączki około 38-39 i wg mojej pediatry w dzień do 38 nie zbijać (jeśli nie rośnie i dziecko dobrze ją znosi), bo tzn. że organizm walczy, na wieczór i na noc zbijamy zawsze.
To metoda którą stosowali moi rodzice , a mieszkałam z babcią pielęgnirką , leczyła mnie pediatra nasza sąsiadka co mieszkała na przeciwko i też stosowała takie metody oczywiście w ostateczności . pewnie to też zalezy od tego na co dziecko chore , i kiedy trzeba wybrać mniejsze zło . Jak się dzieciak budzi np w nocy i ma 40 to chyba lepiej czasem szybko zbić niż dopuścić do jakiś drgawek czy innych cudów ( a takich super leków jak teraz też kiedyś nie było ) . mojej przyjaciółce np w takiej sytuacji ( jej młodsza miała pare razy w nocy ponad 40 stopni ) kazała ją rozebrać i owinąć chłodnym prześcieradłem całą . Okłady robi się też na kostki i nadgarstki bo tam żyły są płytko i jak te miejsca chłodzimy to szybko się krew chłodzi .
Bea nie masz się czym przejmować Vanessa ma prawidłową wagę jak na moje oko. Moje dziecko waży 9,200 i wczoraj lekarka powiedziała że duża z niej dziewczynka więc jak przez miesięc nie przybrała to nic bo ma jeszcze zapasy
Jak dziecko zacznie dobrze i pewnie samo chodzić , ogólnie zasada jest taka jeśli masz w domu dywanów dużo to niech chodzi w skarpetach i wogóle bez butów , jak sa twarde podłogi to powinno mieć kapcie , ale ogólnie nie ma się co śpieszyc z ich zakupem .
tak jak napisała Aniam, a czy to mają być buciki profilaktyczne to już zdania są bardzo podzielone.
tak jak napisała Aniam, a czy to mają być buciki profilaktyczne to już zdania są bardzo podzielone.
Jak dla mnie buty dla niemowlaka powinny :
Być ze skóry lub innych naturalnych materiałów .
szerokie noski ,
Dobrze zginajaca się podeszwa
sztywny zapiętek
zwracam też uwagę czy buty mają atest zdrowej stopy .
nie kupuje butów na bazarach .
i chyba tyle he he .
nie kuouje byutów ortopedycznych czy za kostkę ( kiedyś taki mit był że za kostkę poiwnny być ) a to bzdura .
reklama