reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Trzymam kciuki
Mi coś świta, że łożysko od 7 tygod
Ja byłam dwa razy ... w prywatnej klinice co miała umowę z nfz. Super sprzęt, super lekarz i można z mężem. Na 1 prenatalnych płci nie podają, ja nigdy nie pytałam, a aami mówili, że płci nie sprawdzają bo można pomylić, a przy 1 prenatalnych są ważniejsze rzeczy do zbadania.
Cudowne wieści :)...
A znacie teorię określenia płci wg tętna serduszka? To u Ciebie wychodzi dziewczynka🤭...
Ja to już bym chciała być po 1 prenatalnych i usłyszeć, że wszystko jest ok :).
Ja poprzednio usłyszałam, że ryzyko wad jest ekstremalnie niskie, ale nie zerowe i zaleca zrobienie nifty dla pewności, długo mi to siedziało z tyłu głowy i się stresowałam, mimo że wszystko było ok :)

reklama
Ja poprzednio usłyszałam, że ryzyko wad jest ekstremalnie niskie, ale nie zerowe i zaleca zrobienie nifty dla pewności, długo mi to siedziało z tyłu głowy i się stresowałam, mimo że wszystko było ok :)
Nie wiem może czegoś nie rozumiem, ale dlaczego lekarz widząc że ryzyka są ekstremalnie niskie proponuje płatne badanie statystyczne, które nadal nie da 100 % pewności? Dla mnie to ewidentne naciąganie na kasę...

Nie wiem może czegoś nie rozumiem, ale dlaczego lekarz widząc że ryzyka są ekstremalnie niskie proponuje płatne badanie statystyczne, które nadal nie da 100 % pewności? Dla mnie to ewidentne naciąganie na kasę...
Właśnie nie wiem, niby to tylko takie jedno zdanie, ale zasialo nutkę wątpliwości, a ja serio miałam wszystko idealnie, kości podniebienne zrośnięte, kość nosowa uwidoczniona, zastawki w sercu, tętnice itd, przezierność karkowa niska, jedynie nie był w stanie wtedy stwierdzić nerek, to dopiero na połówkowych wiedziałam. No a na koniec takie zdanie... Moja lekarka jest super, bo ona nigdy nie sugeruje że coś będzie nie tak, jeśli nie ma pewności. I dzięki niej jestem taka spokojna :)

W sensie jedziesz specjalnie do Łodzi? Do kogo? Jak wolisz możesz na priv napisać 😀
na privie może wyjaśnię jak to ze mną jest, bo ostatnie pół roku mieszkaliśmy w Portugalii, ale zarówno w I ciąży jak i teraz mieszkam w Łodzi i średnio polecam 🤣 - jednak lekarzy tu mnóstwo i dostęp b. dobry...
Tak samo miałam poród w Salve Medica i wspominam jak prywatny po hamerykańsku- teraz widziałam mają nawet wannę :p
Więc ja nie muszę specjalnie daleko jechać, ale moja bratowa, która jest teraz w ciąży będzie dojeżdżać do Gyncetrum do Katowic (ze 120km). Umówiła się telefonicznie na prenatalne z NFZ, a tam mają jakieś nowe, super wypasione USG. Zrozumiałam, że wsytarczyło nr skierowania podać.

Ja osobiście jeśli się dowiem, że coś jest nie tak na USG najpierw pójdę sprawdzić do innego specjalisty.
Potem ewentualnie jakieś NIFTY - amniopunkcji jednak bym nie zrobiła, choć zgadzam się, że to jedyna pewna metoda - ale nawet ten minimalny procent zagrożenia dla płodu mnie przeraża (to już wolę opcję, że Nifty da błędny wynik)..
Generalnie niektórzy lekarze mają profity z naciągania na Nifty czy Sanco (potem są wyjazdy na Wyspy Kanaryjskie na kongresy itd. :p - także ja osobiście bym tego nie robiła bez szczególnej przyczyny).

Trzymam kciuki
Mi coś świta, że łożysko od 7 tygod
Ja byłam dwa razy ... w prywatnej klinice co miała umowę z nfz. Super sprzęt, super lekarz i można z mężem. Na 1 prenatalnych płci nie podają, ja nigdy nie pytałam, a aami mówili, że płci nie sprawdzają bo można pomylić, a przy 1 prenatalnych są ważniejsze rzeczy do zbadania.
Cudowne wieści :)...
A znacie teorię określenia płci wg tętna serduszka? To u Ciebie wychodzi dziewczynka🤭...
Ja to już bym chciała być po 1 prenatalnych i usłyszeć, że wszystko jest ok :).
Co to za teoria? 😅 Kalendarz chiński tez mi wróży dziewczynkę i cała rodzina również.. chyba za bardzo chcą dziewczynkę i próbują mnie przekonać że tak faktycznie będzie 🤡

Więc ja nie muszę specjalnie daleko jechać, ale moja bratowa, która jest teraz w ciąży będzie dojeżdżać do Gyncetrum do Katowic (ze 120km). Umówiła się telefonicznie na prenatalne z NFZ, a tam mają jakieś nowe, super wypasione USG. Zrozumiałam, że wsytarczyło nr skierowania podać.
O, wszystkie prenatalne robiłam w katowickim Gyncentrum u dr Rozmus-Warcholińskiej i rzeczywiście super.

Dziewczyny, a może któraś jest z Warszawy i może polecić, u kogo warto zrobić prenatalne? Próbowałam się dziś dodzwonić do tego całego Państwowego Instytutu Medycznego, ale nie raczyli odebrać 😮‍💨.

Co to za teoria? 😅 Kalendarz chiński tez mi wróży dziewczynkę i cała rodzina również.. chyba za bardzo chcą dziewczynkę i próbują mnie przekonać że tak faktycznie będzie 🤡
Hehe Oj źle napisałam, że to teoria... bardziej przesąd coś jak chiński kalendarz .... że na dziewczynkę powyżej 140, na chłopca poniżej 140... ale to żaden wyznacznik, bo przecież puls się zmienia :).

Ostatnia edycja:
O, wszystkie prenatalne robiłam w katowickim Gyncentrum u dr Rozmus-Warcholińskiej i rzeczywiście super.

Dziewczyny, a może któraś jest z Warszawy i może polecić, u kogo warto zrobić prenatalne? Próbowałam się dziś dodzwonić do tego całego Państwowego Instytutu Medycznego, ale nie raczyli odebrać 😮‍💨.
Nie wiem czy warto, ja robię tu
Premium Medical u mojego prowadzącego K. Maj. Umawiałam się 2 tyg temu miałam wybór dnia, godziny.

reklama
Do góry