reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Ciekawe jak będą wyglądać te prenatalne na NFZ, czy w ogóle powie jaka płeć itd, wiem narazie tyle, że nie mogę wejść z mężem niestety. Była któraś z was na NFZ i wie jak to wygląda?
Tak, ja byłam w poprzedniej ciąży zarówno na tych prenatalnych z NFZ jak i na prywatnym. Wszystko zależy raczej od specjalisty a nie tego, czy jest na NFZ.
Ja znów się fuksem wpisałam na ostatni możliwy termin do takiego specjalisty z Łodzi i kurcze będę już chyba wtedy 13+6 albo 14+0 (ale walę to, w zeszłej ciąży miałam identycznie - bo nie uwzględniono mojej wczesnej owulacji).
Wydaje mi się też, że na I prenatalnych nie używa się jeszcze usg 3D i 4D (chyba, że ktoś chce dla bajeru)
zasadność tych zaczyna się jakoś od 20tyg + czyli np. na prenatalne II lub III trymestru.

Moje prenatalne NFZ odbywają się w tej samej klinice, w której zostawiam grube pieniądze 😜 i wizyta
na NFZ tam niczym się nie różniła - full profesjonalizm, sprzęt, wyczerpujące dane ect.
Sądzę też, że godzinne USG to aż przesada? Nie wiem co można robić tyle czasu :p Chyba standard to jakieś właśnie 20 min - po prostu lekarz musi sprawdzić po kolei wszystkie parametry - chyba, że coś jest niejasne,
to pewnie dłużej szuka.

Generalnie lekarze, którym ufam mają przekonanie, że lepiej robić to I prenatalne w końcówce "okna":
czyli nie w 11 tygodniu, tylko powyżej 12+6.
Prenatalne I trym. możne robić tylko ktoś ze specjalnym certyfikatem, możecie sobie sprawdzić
kto go ma w Waszej okolicy:

reklama
Tak, ja byłam w poprzedniej ciąży zarówno na tych prenatalnych z NFZ jak i na prywatnym. Wszystko zależy raczej od specjalisty a nie tego, czy jest na NFZ.
Ja znów się fuksem wpisałam na ostatni możliwy termin do takiego specjalisty z Łodzi i kurcze będę już chyba wtedy 13+6 albo 14+0 (ale walę to, w zeszłej ciąży miałam identycznie - bo nie uwzględniono mojej wczesnej owulacji).
Wydaje mi się też, że na I prenatalnych nie używa się jeszcze usg 3D i 4D (chyba, że ktoś chce dla bajeru)
zasadność tych zaczyna się jakoś od 20tyg + czyli np. na prenatalne II lub III trymestru.

Moje prenatalne NFZ odbywają się w tej samej klinice, w której zostawiam grube pieniądze 😜 i wizyta
na NFZ tam niczym się nie różniła - full profesjonalizm, sprzęt, wyczerpujące dane ect.
Sądzę też, że godzinne USG to aż przesada? Nie wiem co można robić tyle czasu :p Chyba standard to jakieś właśnie 20 min - po prostu lekarz musi sprawdzić po kolei wszystkie parametry - chyba, że coś jest niejasne,
to pewnie dłużej szuka.

Generalnie lekarze, którym ufam mają przekonanie, że lepiej robić to I prenatalne w końcówce "okna":
Prenatalne I trym. możne robić tylko ktoś ze specjalnym certyfikatem, możecie sobie sprawdzić
U mnie użył, sam od siebie lekarz tych 3d i 4d 😊

A i jeszcze a propos prenatalnych na NFZ - potwierdzam, że u mnie też nie można było wejść z mężem -
oprócz lekarza były tam 2 asystentki, z 5 ekranów, mega skupienie i 100 informacji na minutę.
Pamiętam jak leciały mi łzy radości jak po kolei mówił: zdrowe serduszko, będzie zdrowy chłopczyk itd.🥹🥹🥹.. och ja wtedy tak bardzo pragnęłam dzidziusia, że powiem Wam, że zniosłabym nawet jakby mi powiedział, że będzie chory...
To I prenatalne to jedno z najlepszych moich wspomnień z ciąży 😍

to pewnie dłużej szuka.

I zgodzę się z tym, że lepiej robić w górnej granicy, też mi to lekarz mówił, chyba max jest do 13+6? Nie pamiętam dokładnie.
Ja z pierwszego prenatalnego mam takiego kosmitę malego 😁
Screenshot_20250221_205656_Photos.jpg

Czytam opinie o tych lekarzach którzy przyjmują tam, gdzie się zapisałam i różne są, że gburowaci, że nie tłumacza, niedelikatni. Jedna lekarka z tej przychodni (ale ona akurat nie robi chyba prenatalnych) ma mnóstwo opini, że jest super katoliczką i jak ktoś się nie stara o ciaze to jest oburzona i nikomu nigdy nie przepisuje antykoncepcji, a badania robi mega niedelikatnie... Obym nie na nią trafiła, bo serio boje się, że mogłaby zrobić krzywdę dziecku.

to pewnie dłużej szuka.

W sensie jedziesz specjalnie do Łodzi? Do kogo? Jak wolisz możesz na priv napisać 😀

Ostatnia edycja:
Czytam opinie o tych lekarzach którzy przyjmują tam, gdzie się zapisałam i różne są, że gburowaci, że nie tłumacza, niedelikatni. Jedna lekarka z tej przychodni (ale ona akurat nie robi chyba prenatalnych) ma mnóstwo opini, że jest super katoliczką i jak ktoś się nie stara o ciaze to jest oburzona i nikomu nigdy nie przepisuje antykoncepcji, a badania robi mega niedelikatnie... Obym nie na nią trafiła, bo serio boje się, że mogłaby zrobić krzywdę dziecku.
U mnie w mieście tylko jedna placówka jest gdzie kierują na takie badania prenatalne i też naczytałam się okropnych opinii 🫣 w tamtej ciąży robiłam prywatnie u super specjalisty i byłam spokojna a teraz to nie wiem co mnie czeka 😳 Chyba najwyżej pójdę prywatnie znowu i zapłacę

U mnie w mieście tylko jedna placówka jest gdzie kierują na takie badania prenatalne i też naczytałam się okropnych opinii 🫣 w tamtej ciąży robiłam prywatnie u super specjalisty i byłam spokojna a teraz to nie wiem co mnie czeka 😳 Chyba najwyżej pójdę prywatnie znowu i zapłacę
Też tak myślę, że jakby było źle to pójdę prywatnie i normalnie z mężem wejdę itd:) z prenatalnych córki mam nagranie na pendrive :)

Ja dzisiaj mam wizyte i nie mogę się na niczym skupić, głupie mysli mam.. bolal mnie brzuch i w momencie bólu pojawiło się brązowe plamienie, a już nie było przez tydzień 🥲
Trzymam kciuki
Właśnie google nie do końca odpowiada, bo ono niby już jest, ale zaczyna w pełni funkcjonować koło 10tc, ale w pełni ukształtowane jest koło 18tc. Z ciekawości zerkne na moje stare zdjęcia USG, czy by się ta teoria sprawdziła (ale nie wierzę w to osobiście), tylko córka właśnie na mnie śpi:D
Mi coś świta, że łożysko od 7 tygod
Ciekawe jak będą wyglądać te prenatalne na NFZ, czy w ogóle powie jaka płeć itd, wiem narazie tyle, że nie mogę wejść z mężem niestety. Była któraś z was na NFZ i wie jak to wygląda?
Ja byłam dwa razy ... w prywatnej klinice co miała umowę z nfz. Super sprzęt, super lekarz i można z mężem. Na 1 prenatalnych płci nie podają, ja nigdy nie pytałam, a aami mówili, że płci nie sprawdzają bo można pomylić, a przy 1 prenatalnych są ważniejsze rzeczy do zbadania.
Duże opóźnienie było, dopiero do domu wróciłam 🫣 Wszystko jest pięknie ❤️❤️ zarodek ciągle na jeden dzień do przodu 7+4 i serducho bije 150, rozkręciło się bo ostatnio biło 110 😊 Krwiaka żadnego nie ma, dostałam pełno badań i skierowanie na prenatalne, kamień z serca 🥹
Cudowne wieści :)...
A znacie teorię określenia płci wg tętna serduszka? To u Ciebie wychodzi dziewczynka🤭...
Ja to już bym chciała być po 1 prenatalnych i usłyszeć, że wszystko jest ok :).

reklama
Trzymam kciuki
Mi coś świta, że łożysko od 7 tygod
Ja byłam dwa razy ... w prywatnej klinice co miała umowę z nfz. Super sprzęt, super lekarz i można z mężem. Na 1 prenatalnych płci nie podają, ja nigdy nie pytałam, a aami mówili, że płci nie sprawdzają bo można pomylić, a przy 1 prenatalnych są ważniejsze rzeczy do zbadania.
Cudowne wieści :)...
A znacie teorię określenia płci wg tętna serduszka? To u Ciebie wychodzi dziewczynka🤭...
Ja to już bym chciała być po 1 prenatalnych i usłyszeć, że wszystko jest ok :).
Co to za teoria? Bo tej też nie znam 😅🫣

Do góry