reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

reklama
tylko że rozmowa ma być we wtorek a ja mam wizytę w środę i już jej nie przyspieszę a kierownik powiedział że nie muszę przynosić , zresztą planuje iść na L4 od środy , bo zaczynam czuć się słabo 😔
To raczej nie z Tobą powinna być rozmowa a z kierownikiem. Poza tym nie masz obowiązku mówić, nawet jakby Cię chcieli zwolnić to nie mogą. Nie myśl na zapas

Mam pytanie może ktoras z was wie , jeżeli poinformowałam kierownika o ciąży i wsumie prawie wszyscy w pracy wiedzą ale nie przyniosłam zaświadczenia od lekarza bo powiedział że nie muszę mu przynosić , a mamy mieć wszyscy rozmowę w przyszłym tygodniu z dyrektorem regionalnym ( nieoficjalnie wiemy że chcą likwidować nasz oddział , firma ma 120 oddziałów ) i jeżeli zaczeliby jakąś rozmowę odnośnie ewentualnego wypowiedzenia czy przeniesienia na inny oddział to co powinnam w takiej sytuacji zorbic ? Czy bez tego zaświadczenia mogą mi naprzyklad dać we wtorek wypowiedzenie mimo tego że kierownik wie o ciąży , ale poinformowałam go słownie ?
Jesteś chroniona więc nie martw. Poproś o przeniesienie na inny oddział :).

Ale jesteś już w ciąży, miałaś jakieś badania, potwierdzenie chociażby z USG, świadczące o wieku ciąży.
Nie jestem prawnikiem, załączam tu co wyszeptałam. Tak samo widziałam, że np.gdybys podpisała porozumienie, albo otrzymała papier to nie mogą akurat Cię zwolnić jesli nawet później dostarczasz, że już byłaś w ciazy, albo np nie wiedziałaś, a to zmienia postać rzeczy. Ty tutaj piszesz o jakieś restrukturyzacji, optymalizacji, szeroko pojętych zmianach, NIE upadłości organizacji. Dlatego myślę, że jesteś bezpieczna.

Według art. 177 § 1 Kodeksu pracy pracodawca nie może rozwiązać ani wypowiedzieć umowy o pracę kobiecie, która jest w ciąży lub korzysta z urlopu macierzyńskiego bądź rodzicielskiego (ochrona obejmuje od momentu złożenia wniosku urlopowego). Oznacza to także zakaz prowadzenia przygotowań do wypowiedzenia stosunku pracy.
dobra czyli jestem bezpieczna , najwyżej doniosę im później zaświadczenie albo i nie bo będę już na zwolnieniu lekarskim . No ogólnie upadłość formy to nie będzie moim zdaniem ( wtedy wiem że mogliby mnie zwolnić ) bo forma jako firma będzie istnieć dalej tylko jeden z oddziałów zostanie zamknięty czyli traktuje to jako likwidację miejsca pracy tak mi się wydaje . Jak myślicie , jeżeli jest 120 oddziałów pod nazwą np. biedronka i jedna się zamyka to chyba nie jest upadłość formy ? Nie wiem czy podałam dobry przykład bo biedronka chyba jest franczyzą ? 🤔

okej , umowę mam o pracę na czas nieokreślony. Dyrektor ma być we wtorek a ja wizytę mam u lekarza kolejna w środę i nie dam rady już przełożyć żeby dostać zaświadczenie. Teraz nie wiem czy poprostu podczas rozmowy jakby coś zaczął mówić o wypowiedzeniu powiedzieć że jestem w ciąży także nie podpisze czy jak ? Bo wiem że muszą mnie przenieść bardziej mi chodziło czy musi być to zaświadczenie ?
Myślę, że kierownik im już to powiedział :).

reklama
Do góry