reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2022

Hej mam zdiagnozowane IO od 2021 roku. Gdy długo nam nie wychodziło zajście w ciążę zaczęłam robić badania i jednym było zlecenie badnia insuliny na początek na czczo i miałam 18,9 a przy obciążeniu glukozą miałam po 1 ja 198 a po 2 ha 299. Dostałam glucophage i ciąż udała się po miesiącu stosowania leku. Po poronieniu miałam odstawiony lek i powtórzenie badnia, na czczo było dobrze ale oo obciążeniu nie idealnie ale już o niebo lepiej znów dostałam glukophage ale mniejsza dawkę i tak biorę go nadal i mam brać do 12 tc potem stopniowe odstawienie.
Ja od 2017 leczę się na PCOS i związane z tym IO. Ale przez 4 lata brałam leki, żeby uregulować hormony. Miałam cykle po 72 dni. Z tego co kojarzę krzywą to miałam mniejsze jednostki ale homa-ir ponad 6. Też właśnie brałam metformine od tego 2017 ale na zeszłotygodniowej konsultacji, jak przyszłam z wynikami bety to lekarz powiedziała, że mam odstawić ale za to zapisać się do poradni diabetologicznej i mam zrobić krzywą przed wizyta 4.03. Przyznam, że czytałam sporo o metforminie w ciąży i czułabym się bezpieczniej biorąc ale lekarz zdecydował inaczej. Teraz bardzo ale to bardzo uważam na to, co jem. Sama komponując posiłki czy korzystać z literatury/dietetyka?

reklama
Widzę, że jest tu Was trochę bezobjawowych, no ja niestety pierwszy trymestr za każdym razem mogę porównać do kaca giganta ;) z prywatną grupą musimy trochę poczekać, bo jeszcze nie wszystkie październikowe wiedzą, że są w ciąży a i nie wszystkie od razu po teście będą już chciały pisać
Właśnie niektóre dziewczyny bezobjawowe a ja przy wczesnym stadium ciąży już czuje tak żołądek, nie mam ochoty jeść - co to będzie później o_O

odpoczywaj. 😍 należy Ci się, a ja dołączyłam do Twojego teamu i też dziś leniuchuje. 😀 jestem tak zmęczona, senna. Wczoraj o 20.40 zasnęłam i dopiero się obudziłam. 😄 a Ty jak się czujesz? Lepsze samopoczucie ?
Wiesz dziś z rana palnienie znów mniejsze. Śluz już nie tak brązowy a bardziej delikatnej kremowy. Czekam do poniedziałku i zobaczymy 😉

Ja od 2017 leczę się na PCOS i związane z tym IO. Ale przez 4 lata brałam leki, żeby uregulować hormony. Miałam cykle po 72 dni. Z tego co kojarzę krzywą to miałam mniejsze jednostki ale homa-ir ponad 6. Też właśnie brałam metformine od tego 2017 ale na zeszłotygodniowej konsultacji, jak przyszłam z wynikami bety to lekarz powiedziała, że mam odstawić ale za to zapisać się do poradni diabetologicznej i mam zrobić krzywą przed wizyta 4.03. Przyznam, że czytałam sporo o metforminie w ciąży i czułabym się bezpieczniej biorąc ale lekarz zdecydował inaczej. Teraz bardzo ale to bardzo uważam na to, co jem. Sama komponując posiłki czy korzystać z literatury/dietetyka?
Sama sobie ustaliłam jadłospis. Na początku wydało mi się że mogę jeść tylko marchewkę i brokuła 🤦ale poczytałam o dietach IO i cukrzycowych. Teraz cała rodzina jest na diecie ze mną. Jemy więcej warzyw, pełnoziarniste makarony, mąkę z pełnego przemiału, chude mięso i więcej ryb. Nie smażę a piekę lub gotuję.

Wiesz dziś z rana palnienie znów mniejsze. Śluz już nie tak brązowy a bardziej delikatnej kremowy. Czekam do poniedziałku i zobaczymy 😉
o dobre wieści, że mniejsze plamienie. Dobrze, że dziś masz wolne. Nie będziesz musiała mordować się w pracy i jednoczenie myśleć. Jeszcze tylko 3 dni. :) te mdłości są męczące, ale to znak ciąży wiec to jedyny plus :)
Co do jedzenia to rano mogę jeść tylko ciasteczka takie „domowe” takie zwykle. Czekoladowe mnie odrzucają. 😅 nie wspomnę o zwykłym śniadaniu. Gdzieś ok godz 10-11 mogę zjesc coś treściwego.

Cześć dziewczyny, ja też dziś leniuchuje i rozpoczęłam walentynkowy weekend ♥️. Wczoraj przez 4h w aucie, pod koniec drogi czułam się fatalnie. Zaczęło mnie mdlić i czułam się jak na łodzi a nie autostradzie 🤮 . Ból podbrzusza mnie dopadł ale to emocje po całym dniu. Dziś już wszystko wróciło do normy ♥️ i dziękuję, nie chce już żadnych mdlosci i objawów. Wystarczy mi potwierdzenie na usg 😂 piersi bardzo mnie bolą i mam już pierwsze widoczne żyłki.

Ale Wam zazdroszczę tego wolnego, ja dzisiaj w pracy ale mam zamiar się poobijać i jakoś dotrwać do tej 16.
W poniedziałek za to mam wolne bo mam wizytę u mojej ginekolog. To będzie 5+5 więc pewnie za dużo nie będzie widać ale chociaż sprawdzi czy wszystko jest ok. Miałam przełożyć wizytę o tydzień ale wolę pójść teraz i podpytać o ćwiczenia na siłowni, strasznie mnie korci żeby pójść poćwiczyć ale pobolewa mnie lekko brzuch i dlatego się boję, że sobie zaszkodzę.

reklama
Witajcie dziewczyny. Podczytuję Was od jakiegoś czasu. 😉i chyba nie bez powodu. Dziś wykonałam test po tym, gdy miesiączka spóźnia się ok 4 dni. Chwilę temu ku moimi zdziwieniu test pokazał ciążę. 🤩
Zupełnie się tego nie spodziewałam. Z objawów , które mam to oczywiście bóle miesiączkowe, bolące i pełne piersi. Wieczorem bardzo wzdęty brzuch. Nie wydawało mi się to inne ponieważ często przed @ tak mam. Kalkulatory pokazują datę na 19 października, jeśli wszystko przebiegnie prawidłowo bez żadnych przygód po drodze. Mam nadzieję, że będę mogła przycupnąć u Was na grupie. 🥰Pozdrawiam cieplutko.

Załączniki

• 20220211_091431.jpg
    20220211_091431.jpg
    489,2 KB · Wyświetleń: 73
Do góry