em_gie
Fanka BB :)
Ja od 2017 leczę się na PCOS i związane z tym IO. Ale przez 4 lata brałam leki, żeby uregulować hormony. Miałam cykle po 72 dni. Z tego co kojarzę krzywą to miałam mniejsze jednostki ale homa-ir ponad 6. Też właśnie brałam metformine od tego 2017 ale na zeszłotygodniowej konsultacji, jak przyszłam z wynikami bety to lekarz powiedziała, że mam odstawić ale za to zapisać się do poradni diabetologicznej i mam zrobić krzywą przed wizyta 4.03. Przyznam, że czytałam sporo o metforminie w ciąży i czułabym się bezpieczniej biorąc ale lekarz zdecydował inaczej. Teraz bardzo ale to bardzo uważam na to, co jem. Sama komponując posiłki czy korzystać z literatury/dietetyka?Hej mam zdiagnozowane IO od 2021 roku. Gdy długo nam nie wychodziło zajście w ciążę zaczęłam robić badania i jednym było zlecenie badnia insuliny na początek na czczo i miałam 18,9 a przy obciążeniu glukozą miałam po 1 ja 198 a po 2 ha 299. Dostałam glucophage i ciąż udała się po miesiącu stosowania leku. Po poronieniu miałam odstawiony lek i powtórzenie badnia, na czczo było dobrze ale oo obciążeniu nie idealnie ale już o niebo lepiej znów dostałam glukophage ale mniejsza dawkę i tak biorę go nadal i mam brać do 12 tc potem stopniowe odstawienie.