reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Hej mam zdiagnozowane IO od 2021 roku. Gdy długo nam nie wychodziło zajście w ciążę zaczęłam robić badania i jednym było zlecenie badnia insuliny na początek na czczo i miałam 18,9 a przy obciążeniu glukozą miałam po 1 ja 198 a po 2 ha 299. Dostałam glucophage i ciąż udała się po miesiącu stosowania leku. Po poronieniu miałam odstawiony lek i powtórzenie badnia, na czczo było dobrze ale oo obciążeniu nie idealnie ale już o niebo lepiej znów dostałam glukophage ale mniejsza dawkę i tak biorę go nadal i mam brać do 12 tc potem stopniowe odstawienie.
Ja od 2017 leczę się na PCOS i związane z tym IO. Ale przez 4 lata brałam leki, żeby uregulować hormony. Miałam cykle po 72 dni. Z tego co kojarzę krzywą to miałam mniejsze jednostki ale homa-ir ponad 6. Też właśnie brałam metformine od tego 2017 ale na zeszłotygodniowej konsultacji, jak przyszłam z wynikami bety to lekarz powiedziała, że mam odstawić ale za to zapisać się do poradni diabetologicznej i mam zrobić krzywą przed wizyta 4.03. Przyznam, że czytałam sporo o metforminie w ciąży i czułabym się bezpieczniej biorąc ale lekarz zdecydował inaczej. Teraz bardzo ale to bardzo uważam na to, co jem. Sama komponując posiłki czy korzystać z literatury/dietetyka?

reklama
Widzę, że jest tu Was trochę bezobjawowych, no ja niestety pierwszy trymestr za każdym razem mogę porównać do kaca giganta ;) z prywatną grupą musimy trochę poczekać, bo jeszcze nie wszystkie październikowe wiedzą, że są w ciąży a i nie wszystkie od razu po teście będą już chciały pisać
Właśnie niektóre dziewczyny bezobjawowe a ja przy wczesnym stadium ciąży już czuje tak żołądek, nie mam ochoty jeść - co to będzie później o_O

odpoczywaj. 😍 należy Ci się, a ja dołączyłam do Twojego teamu i też dziś leniuchuje. 😀 jestem tak zmęczona, senna. Wczoraj o 20.40 zasnęłam i dopiero się obudziłam. 😄 a Ty jak się czujesz? Lepsze samopoczucie ?
Wiesz dziś z rana palnienie znów mniejsze. Śluz już nie tak brązowy a bardziej delikatnej kremowy. Czekam do poniedziałku i zobaczymy 😉

Ja od 2017 leczę się na PCOS i związane z tym IO. Ale przez 4 lata brałam leki, żeby uregulować hormony. Miałam cykle po 72 dni. Z tego co kojarzę krzywą to miałam mniejsze jednostki ale homa-ir ponad 6. Też właśnie brałam metformine od tego 2017 ale na zeszłotygodniowej konsultacji, jak przyszłam z wynikami bety to lekarz powiedziała, że mam odstawić ale za to zapisać się do poradni diabetologicznej i mam zrobić krzywą przed wizyta 4.03. Przyznam, że czytałam sporo o metforminie w ciąży i czułabym się bezpieczniej biorąc ale lekarz zdecydował inaczej. Teraz bardzo ale to bardzo uważam na to, co jem. Sama komponując posiłki czy korzystać z literatury/dietetyka?
Sama sobie ustaliłam jadłospis. Na początku wydało mi się że mogę jeść tylko marchewkę i brokuła 🤦ale poczytałam o dietach IO i cukrzycowych. Teraz cała rodzina jest na diecie ze mną. Jemy więcej warzyw, pełnoziarniste makarony, mąkę z pełnego przemiału, chude mięso i więcej ryb. Nie smażę a piekę lub gotuję.

Wiesz dziś z rana palnienie znów mniejsze. Śluz już nie tak brązowy a bardziej delikatnej kremowy. Czekam do poniedziałku i zobaczymy 😉
o dobre wieści, że mniejsze plamienie. Dobrze, że dziś masz wolne. Nie będziesz musiała mordować się w pracy i jednoczenie myśleć. Jeszcze tylko 3 dni. :) te mdłości są męczące, ale to znak ciąży wiec to jedyny plus :)
Co do jedzenia to rano mogę jeść tylko ciasteczka takie „domowe” takie zwykle. Czekoladowe mnie odrzucają. 😅 nie wspomnę o zwykłym śniadaniu. Gdzieś ok godz 10-11 mogę zjesc coś treściwego.

Cześć dziewczyny, ja też dziś leniuchuje i rozpoczęłam walentynkowy weekend ♥️. Wczoraj przez 4h w aucie, pod koniec drogi czułam się fatalnie. Zaczęło mnie mdlić i czułam się jak na łodzi a nie autostradzie 🤮 . Ból podbrzusza mnie dopadł ale to emocje po całym dniu. Dziś już wszystko wróciło do normy ♥️ i dziękuję, nie chce już żadnych mdlosci i objawów. Wystarczy mi potwierdzenie na usg 😂 piersi bardzo mnie bolą i mam już pierwsze widoczne żyłki.

Ale Wam zazdroszczę tego wolnego, ja dzisiaj w pracy ale mam zamiar się poobijać i jakoś dotrwać do tej 16.
W poniedziałek za to mam wolne bo mam wizytę u mojej ginekolog. To będzie 5+5 więc pewnie za dużo nie będzie widać ale chociaż sprawdzi czy wszystko jest ok. Miałam przełożyć wizytę o tydzień ale wolę pójść teraz i podpytać o ćwiczenia na siłowni, strasznie mnie korci żeby pójść poćwiczyć ale pobolewa mnie lekko brzuch i dlatego się boję, że sobie zaszkodzę.

reklama
Witajcie dziewczyny. Podczytuję Was od jakiegoś czasu. 😉i chyba nie bez powodu. Dziś wykonałam test po tym, gdy miesiączka spóźnia się ok 4 dni. Chwilę temu ku moimi zdziwieniu test pokazał ciążę. 🤩
Zupełnie się tego nie spodziewałam. Z objawów , które mam to oczywiście bóle miesiączkowe, bolące i pełne piersi. Wieczorem bardzo wzdęty brzuch. Nie wydawało mi się to inne ponieważ często przed @ tak mam. Kalkulatory pokazują datę na 19 października, jeśli wszystko przebiegnie prawidłowo bez żadnych przygód po drodze. Mam nadzieję, że będę mogła przycupnąć u Was na grupie. 🥰Pozdrawiam cieplutko.

Załączniki

• 20220211_091431.jpg
    20220211_091431.jpg
    489,2 KB · Wyświetleń: 59
Do góry