reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2022

Hej dziewczyny a które witaminy dla kobie w ciąży zażywacie i używacie za najlepsze? Ja do tej pory miałam pregna ale lekarz kazał mi odstawić i polecił mamadha albo prentaluno czy coś w tym guście i nie wiem na które się zdecydować
Ja biorę LittleMe i OmegaMe Prenatal. Polecam profile na insta paulina.ihnat oraz 2w1_dietetyka_plodnosci. Dziewczyny dużo mówią o tym na co zwrócić uwagę jeśli chodzi o składy suplementów.

reklama
Hej dziewczyny a które witaminy dla kobie w ciąży zażywacie i używacie za najlepsze? Ja do tej pory miałam pregna ale lekarz kazał mi odstawić i polecił mamadha albo prentaluno czy coś w tym guście i nie wiem na które się zdecydować
Duża podpowiedzią może być recenzja Pana Tabletki. On weryfikuje skład suplementów pod kątem aktualnych zaleceń.

ja do tej pory słyszałam tylko o Femibion. Teraz czekam co mi będzie kazał lekarz brać, bo i tak biorę inny kwas foliowy bo ten z suplementów mi się nie wchłania i już całkiem zgubiłam czy mam brać cały gotowy zestaw? Czy to bez sensu? Biorę oddzielnie magnez, wit c i d, ale może to za mało?

ja do tej pory słyszałam tylko o Femibion. Teraz czekam co mi będzie kazał lekarz brać, bo i tak biorę inny kwas foliowy bo ten z suplementów mi się nie wchłania i już całkiem zgubiłam czy mam brać cały gotowy zestaw? Czy to bez sensu? Biorę oddzielnie magnez, wit c i d, ale może to za mało?
W zaleceniach są następujące składniki. Jest ich trochę, więc wygodnie jest mieć jeden suplement zawierający wszystko.

Cytuje że strony Pana Tabletki.
W swoich rekomendacjach Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników wymienia 5 składników, na które należy podczas ciąży zwrócić szczególną uwagę:

• Kwas foliowy
  • DHA
  • Jod
  • Witamina D
  • Żelazo
Nie jest to jednak równoznaczne z tym, że każda kobieta ciężarna powinna zażywać wszystkie te elementy (przy prawidłowych wynikach badań suplementacja żelaza nie jest konieczna).

W zaleceniach są następujące składniki. Jest ich trochę, więc wygodnie jest mieć jeden suplement zawierający wszystko.

Cytuje że strony Pana Tabletki.
W swoich rekomendacjach Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników wymienia 5 składników, na które należy podczas ciąży zwrócić szczególną uwagę:

• Kwas foliowy
  • DHA
  • Jod
  • Witamina D
  • Żelazo
Nie jest to jednak równoznaczne z tym, że każda kobieta ciężarna powinna zażywać wszystkie te elementy (przy prawidłowych wynikach badań suplementacja żelaza nie jest konieczna).
właśnie z tym żelazem to jest tak, że robiłam sobie rok temu i uwaga! Miałam za dużo.😂 a ja nie jadam mięsa, baaaardzo sporadycznie. Może potworze żelazo, bo może w ciąży się zmienia?

reklama
Ja też polecam artykuł Pana Tabletki - ktoś teraz polecał i przeczytałam. O tym żelazie też słyszałam i ze magnez podobno nie zawsze jest potrzebny bo ma całkiem niezłą wchłanialność z jedzonka.
Ja się tylko zastanawiam nad tymi kwasami dha - zamówiłam sobie jednak mamadha - ale my dosyć ryb jemy, w zasadzie to same ryby i ewentualnie białe mięso i zastanawiam się czy to nie będzie znowu za dużo, ale to dopytam się gin w przyszłym tygodniu.
Tak samo jak nie wszystkie ryby można jeść a ja ostatnio usłyszałam ze makrela z puszki - dla mnie guilty pleasure z taką białą bułką kajzerką - jest niezdrowe bo jedzenie z tych puszek nabiera szkodliwych elementów i jest to ogólnie niezdrowe nie tylko w ciąży, ale nie wiem czy to nie teoria spiskowa i nie mam na to żadnego źródła więc jak ktoś coś wie w temacie to chętnie się dowiem :D
Ja ogólnie jestem bardzo zainteresowana dietami i żywieniem ogólnie więc jak macie jakieś nowinki chwalcie się!

Ostatnia edycja:
Do góry