reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Dziewczyny czy któraś z Was tę tak rwą łydki? ja dzisiaj mam masakrę jakaś, nogi mi nie puchną ale tak strasznie rwą mięśnie łydek, że ciężko mi było że sklepu wrócić ☹️

reklama
Mam pytanie bo już zgłupiałam. Czy jak mówimy o 28 tygodniu ciąży to mamy na myśli okres 27.1 do 28.0 czy od 28.0 do 28.6

Nie śmiejcie się. :) Muszę iść na podanie tej immonoglobuliny od 28 do 30 tygodnia i ja nie wiem kiedy mam iść....
Ogólnie się przyjęło, że 28 to 27+1 do 28, ale dla ginekologów raczej 28+1 do 29, przynajmniej wg mojej lekarki, tak jest. Dziś byłam na wizycie np i mam 23+3 to wg niej jest to 23tc, a wg mnie 24tc 😅

Ogólnie się przyjęło, że 28 to 27+1 do 28, ale dla ginekologów raczej 28+1 do 29, przynajmniej wg mojej lekarki, tak jest. Dziś byłam na wizycie np i mam 23+3 to wg niej jest to 23tc, a wg mnie 24tc 😅
Moja zawsze pisze 24+4, ale inni jak mówiłam który to pisali 24 z pominięciem dni.

Dziewczyny czy któraś z Was tę tak rwą łydki? ja dzisiaj mam masakrę jakaś, nogi mi nie puchną ale tak strasznie rwą mięśnie łydek, że ciężko mi było że sklepu wrócić ☹️
Często mam uczucie ciężkich nóg że idę jakbym miała cegły przywiązane.

Ginekolodzy liczą skończone tygodnie, więc np. poród w 36+6 jest jest porodem przedwczesnym <37 tc. @Anulka4247 Jak się umówisz w 28+5 to na pewno będzie dobrze ;)

@crainte Czkawka jest rytmiczną serią a ruchy są takie hmmm bardziej rozwlekłe? No nie aż takie hop-hop-hop-hop ;)

U mnie z racji przerwy to pytania czy to wpadka czy chcieliśmy w tych czasach dziecko_O boże od nowa to drugi jedynak będzie ..itd itp
ja jestem w trzeciej ciąży, dzieci co 2 lata i widzę, że ludzie mają dylemat czy gratulować czy współczuć 😅 ewentualnie pewnie przeliczają ile z socjala wyciągnę. Ciąża u nas jak najbardziej planowana 🙂
Co do upałów to mi nie przeszkadza, że współczują, bo ja sama sobie współczuję 😁 ja skończyłam 27. tydzień, więc wkraczam w trzeci trymestr i faktycznie jak chodzę w słońcu czy przejadę się nagrzanym samochodem to ledwo żyję. Mam spory brzuch już i czuję się zdecydowanie ociężale ;) u córki miałam termin miesiąc później i pamiętam, że lato było lżejsze dla mnie, ale w ogóle w tamtej ciąży chyba dłużej się dobrze czułam.

reklama
Znalazłam taki artykuł, który mówi, że do wszystkich badań i innych medycznych procedur bierzemy tygodnie skończone. Więc chyba tego się będę trzymać, ale jeszcze zadzwonię. Najgorzej że w takim razie chyba za wczesnie zrobiłam badanie przeciwcial i będę musiała powtarzać. Ono jest ważne 2 tyg. Ja mam wynik z djia 30.06. A tydzień ciąży 28 skonczony mam dokladnie 14 lipca. Więc wychodzi chyba, że jeden dzień będzie za stare :( Link do: Wiek ciąży | dr n. med. Marian Malinowski

Dużo z was pisze o tym rwaniu łydek. Mnie też czasem rwią, nad ranem szczególnie. Nie wiem czy znacie ten trik, że jak taki skurcz łapie w lydce to trzeba od razu zrobić stopę flex czyli zadrzeć palce do góry, rozciągając tylnią część lydki, tak jak piłkarze na meczach robią. Mi od razu przechodzi skurcz.

Do góry