reklama
kaha216
Moderator
Ogólnie się przyjęło, że 28 to 27+1 do 28, ale dla ginekologów raczej 28+1 do 29, przynajmniej wg mojej lekarki, tak jest. Dziś byłam na wizycie np i mam 23+3 to wg niej jest to 23tc, a wg mnie 24tcMam pytanie bo już zgłupiałam. Czy jak mówimy o 28 tygodniu ciąży to mamy na myśli okres 27.1 do 28.0 czy od 28.0 do 28.6
Nie śmiejcie się. Muszę iść na podanie tej immonoglobuliny od 28 do 30 tygodnia i ja nie wiem kiedy mam iść....
crainte
Fanka BB :)
Moja zawsze pisze 24+4, ale inni jak mówiłam który to pisali 24 z pominięciem dni.Ogólnie się przyjęło, że 28 to 27+1 do 28, ale dla ginekologów raczej 28+1 do 29, przynajmniej wg mojej lekarki, tak jest. Dziś byłam na wizycie np i mam 23+3 to wg niej jest to 23tc, a wg mnie 24tc
Często mam uczucie ciężkich nóg że idę jakbym miała cegły przywiązane.Dziewczyny czy któraś z Was tę tak rwą łydki? ja dzisiaj mam masakrę jakaś, nogi mi nie puchną ale tak strasznie rwą mięśnie łydek, że ciężko mi było że sklepu wrócić
No mnie dziś w szkole rodzenia poprawiono, bo mam 22t1d i powiedziałam w zaokrągleniu, że to 22tc, a Pani do mnie, że 23tcMoja zawsze pisze 24+4, ale inni jak mówiłam który to pisali 24 z pominięciem dni.
aspekt
Ginekolodzy liczą skończone tygodnie, więc np. poród w 36+6 jest jest porodem przedwczesnym <37 tc. @Anulka4247 Jak się umówisz w 28+5 to na pewno będzie dobrze
@crainte Czkawka jest rytmiczną serią a ruchy są takie hmmm bardziej rozwlekłe? No nie aż takie hop-hop-hop-hop
@crainte Czkawka jest rytmiczną serią a ruchy są takie hmmm bardziej rozwlekłe? No nie aż takie hop-hop-hop-hop
olala25
ja jestem w trzeciej ciąży, dzieci co 2 lata i widzę, że ludzie mają dylemat czy gratulować czy współczuć ewentualnie pewnie przeliczają ile z socjala wyciągnę. Ciąża u nas jak najbardziej planowanaU mnie z racji przerwy to pytania czy to wpadka czy chcieliśmy w tych czasach dzieck boże od nowa to drugi jedynak będzie ..itd itp
Co do upałów to mi nie przeszkadza, że współczują, bo ja sama sobie współczuję ja skończyłam 27. tydzień, więc wkraczam w trzeci trymestr i faktycznie jak chodzę w słońcu czy przejadę się nagrzanym samochodem to ledwo żyję. Mam spory brzuch już i czuję się zdecydowanie ociężale u córki miałam termin miesiąc później i pamiętam, że lato było lżejsze dla mnie, ale w ogóle w tamtej ciąży chyba dłużej się dobrze czułam.
U mnie jest 26+3 to w karcie pisze 27tyg i tak co wizytę do przodu zaokrąglająMoja zawsze pisze 24+4, ale inni jak mówiłam który to pisali 24 z pominięciem dni.
olala25
a to co lekarz to inaczej mi zawsze pisali skończone tygodnie i porody w wypisach ze szpitala też było, że w 39 TC a drugi np. miałam 39+4U mnie jest 26+3 to w karcie pisze 27tyg i tak co wizytę do przodu zaokrąglają
reklama
Anulka4247
Znalazłam taki artykuł, który mówi, że do wszystkich badań i innych medycznych procedur bierzemy tygodnie skończone. Więc chyba tego się będę trzymać, ale jeszcze zadzwonię. Najgorzej że w takim razie chyba za wczesnie zrobiłam badanie przeciwcial i będę musiała powtarzać. Ono jest ważne 2 tyg. Ja mam wynik z djia 30.06. A tydzień ciąży 28 skonczony mam dokladnie 14 lipca. Więc wychodzi chyba, że jeden dzień będzie za stare Link do: Wiek ciąży | dr n. med. Marian Malinowski
Dużo z was pisze o tym rwaniu łydek. Mnie też czasem rwią, nad ranem szczególnie. Nie wiem czy znacie ten trik, że jak taki skurcz łapie w lydce to trzeba od razu zrobić stopę flex czyli zadrzeć palce do góry, rozciągając tylnią część lydki, tak jak piłkarze na meczach robią. Mi od razu przechodzi skurcz.
Dużo z was pisze o tym rwaniu łydek. Mnie też czasem rwią, nad ranem szczególnie. Nie wiem czy znacie ten trik, że jak taki skurcz łapie w lydce to trzeba od razu zrobić stopę flex czyli zadrzeć palce do góry, rozciągając tylnią część lydki, tak jak piłkarze na meczach robią. Mi od razu przechodzi skurcz.