Na plus by mnie zaskoczył jakby jeszcze dał na zbadanie poziomu progesteronuDuphastonu w II połowie ciazy już raczej nie zapisuja. Być może chodzi o niepożądane efekty uboczne, a może o brak skuteczności/brak badań. Luteina i Besins są blisko siebie pod względem substancji czynnej i odpowiadaja naturalnemu hormonowi. Luteina popularniejsza bo produkowana w Polsce i refundowana. Mnie w obecnej ciąży 2 niezalezne od siebie gin odmówiły (mimo mojej konkretnej prośby i mówie o finansach!) wypisania Luteiny i obie wypisały preparaty Besins (jest też wersja dopochwowa tej firmy i biorę ją a nie Luteinę). Znam tez lekarkę, która z powodów ekonomicznych przepisuje pacjentkom Luteinę, jednak zleca badanie progesteornu w trakcie ciąży i jeśli nie jest zadowolona z efektów to właśnie zmienia na preparaty produkowane przez Besins albo na zastrzyki z progesteronem. Ja nie bardzo rozumiem jaka strategie prowadzenia ciąży ma Twój gin,ale w sumie zaskoczył mnie na plus, że przepisal Besins, bo jakoś miałam wrażenie że raczej bagatelizuje Twoje objawy.
reklama
aspekt
Fanka BB :)
Problemy z łożyskiem z II i III trymestrze statystycznie towarzyszą.obnizeniu progesteronu, dlatego jakiś sens jest w przepisywaniu go przy podejrzeniach, że może być coś nie tak z łożyskiem.Mówiłam mu że krwawilam i byłam u jego kolegi jak on był na urlopie i pytał czy mi przepisał lek mówię że nie zapisał bo powiedział że duphaston jest na psychikę a działania żadnego już w tym etapie ciąży nie ma,więc on mówi to zapisze inny lek z progesteronem no i zapisał ten besins
aspekt
Ale boisz się, że będziesz brała hormon niepotrzebnie? Te rzesze kobiet, które w necie piszą, że są na Luteinie, z pewnością nie badaja poziomu prog w zaawansowanej ciąży. Ile Ci tego dał dziennie? 200?Na plus by mnie zaskoczył jakby jeszcze dał na zbadanie poziomu progesteronu
Łożysko mi się podniosło i niby się tam nie odkleja a dawke jaka zapisał to 100mg 2x1Ale boisz się, że będziesz brała hormon niepotrzebnie? Te rzesze kobiet, które w necie piszą, że są na Luteinie, z pewnością nie badaja poziomu prog w zaawansowanej ciąży. Ile Ci tego dał dziennie? 200?
Anulka4247
A ja mam mega twardy brzuch od dwóch dni i napisałam do lekarza, nastraszył mnie bo kazał iść pilnie na kontrolę lub na SOR bo może się skracać szyjka. Więc od razu sie zapisałam na dzisiaj ...
aspekt
Trzymam kciuki za dobre wieści. O której wizyta?A ja mam mega twardy brzuch od dwóch dni i napisałam do lekarza, nastraszył mnie bo kazał iść pilnie na kontrolę lub na SOR bo może się skracać szyjka. Więc od razu sie zapisałam na dzisiaj ...
@JM* Mam nadzieję, że masz to łożysko dobrze wrośnięte i nie ma ryzyka.
Ja się dzisiaj zorientowałam, że jestem w temrinie USG III trymestru a nie umówiłam się do innego lekarza niż prowadzącej. Chyba w tej sytuacji już poczekam na piątkową wizytę u prowadzącej, jak mi znowu nie będzie chciała badać przepływów, to zacznę szukać wolnych terminów gdzieś indziej.
Ostatnia edycja:
crainte
Ja miałam twardy jakoś piątek-niedziela, ale tak momentami. Też mi gin sprawdzała szyjkę. Okazało się, że to jelita plus obrót Malucha. Cały czaś był poprzecznie, a teraz głową w dół. No, ale sprawdzić trzeba.No i zauważyłam, że moja gin jak do Niej piszę, to z reguły zakłada najgorszą opcję i chce sprawdzić osobiście.Bądź spokojna, ale sprawdź koniecznie.A ja mam mega twardy brzuch od dwóch dni i napisałam do lekarza, nastraszył mnie bo kazał iść pilnie na kontrolę lub na SOR bo może się skracać szyjka. Więc od razu sie zapisałam na dzisiaj ...
miętowa25
ja brałam luteine od początku ciąży do 25tc. Badalam poziom w 26tc.Ale boisz się, że będziesz brała hormon niepotrzebnie? Te rzesze kobiet, które w necie piszą, że są na Luteinie, z pewnością nie badaja poziomu prog w zaawansowanej ciąży. Ile Ci tego dał dziennie? 200?
Pewnie po takim długim stosowaniu to w normie wyszedł ? A jak odstawiłas to nic się nie dzieje w sensie skurczy itp.ja brałam luteine od początku ciąży do 25tc. Badalam poziom w 26tc.
Ostatnia edycja:
reklama