reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

O kurde dziewczyny, jeden dzień mnie nie było i tyle postów 😳 wczoraj jeździliśmy z mężem za materiałami na remont pokoju.. I zaczęliśmy ogarniać ten pokój do remontu, dużo pracy jeszcze przed nami... Ale jak skończymy tą rewolucję to mamy plan jechać kupić wózek i fotelik 😀 ja miewałam skurcze łydek nad ranem ale lekarz dodatkowo przepisał mi potas i teraz już mam spokój. No raz mi się zdarzył skurcz ale chyba w przeciągu 2 msc, a wcześniej miewałam je co dwa/trzy dni... Biorę też magnez, oczywiście.
Ja na razie mam mało ciuszków. Tyle co mi moja mama kupiła... Ale planuje to nadrobić w lipcu. W sierpniu wezmę się za pranie i prasowanie 🤔

reklama
Byłam w najbliższym żłobku dowiedzieć się co i jak. Nie jest wesoło. Żłobek prywatny, w mojej dzielnicy nie ma żadnego panstwowego. Koszt to 1200zl na dziecko + około 200zl jedzenie. Czyli przy naszej dwójce 2800... No i oczywiście nie ma pewności, że dzieci zostaną przyjęte, bo żłobki są strasznie oblegane

Byłam w najbliższym żłobku dowiedzieć się co i jak. Nie jest wesoło. Żłobek prywatny, w mojej dzielnicy nie ma żadnego panstwowego. Koszt to 1200zl na dziecko + około 200zl jedzenie. Czyli przy naszej dwójce 2800... No i oczywiście nie ma pewności, że dzieci zostaną przyjęte, bo żłobki są strasznie oblegane
A od państwa to od roku jest to dofinansowanie?

A od państwa to od roku jest to dofinansowanie?
W sumie tysiąc by odpadł z tym dofinansowaniem ,zależy jeszcze jaką formę byś wybrała czy 500czy tysiąc to coś by odpadlo , nie wiem ile zarabiasz czy opłaca Ci się wracać czy np iść na wychowawczy po 400zl na dziecko jak dochód by nie przekraczał. Kolosalna kwota za żłobek jak ktoś dobrze zarabia to co innego, u nas jest chyba ok tysiaka ale zanim się donosi i odchowa to dupa wie pewnie będzie jeszcze więcej.Pampersy swoje mleko swoje a wiadomo w tych żłobkach mam znajomą i trochę tak nie jest kolorowo z tym co dasz nie zawsze jest tylko dla Twojego dziecka..

W sumie tysiąc by odpadł z tym dofinansowaniem ,zależy jeszcze jaką formę byś wybrała czy 500czy tysiąc to coś by odpadlo , nie wiem ile zarabiasz czy opłaca Ci się wracać czy np iść na wychowawczy po 400zl na dziecko jak dochód by nie przekraczał. Kolosalna kwota za żłobek jak ktoś dobrze zarabia to co innego, u nas jest chyba ok tysiaka ale zanim się donosi i odchowa to dupa wie pewnie będzie jeszcze więcej.Pampersy swoje mleko swoje a wiadomo w tych żłobkach mam znajomą i trochę tak nie jest kolorowo z tym co dasz nie zawsze jest tylko dla Twojego dziecka..
Dofinansowanie jest chyba 400zl od dziecka. Nie wiem czy są jakieś specjalne wymogi żeby je otrzymac, muszę poczytać

Co to jest to 400 na wychowawczym?

Ok już chyba rozumiem. Jak dam oboje do żłobka to na jedno mogę dostać dofinansowanie do żłobka 400zl miesięcznie a na drugie RKO czyli 500zl miesięcznie przez 2 lata lub 1000zl przez rok. Niewydaje mi się, żeby to było jakoś powiązane z wychowawczym.
Raczej jest to po to żeby właśnie kobieta mogła wrócić do pracy.

reklama
Ok już chyba rozumiem. Jak dam oboje do żłobka to na jedno mogę dostać dofinansowanie do żłobka 400zl miesięcznie a na drugie RKO czyli 500zl miesięcznie przez 2 lata lub 1000zl przez rok. Niewydaje mi się, żeby to było jakoś powiązane z wychowawczym.
Raczej jest to po to żeby właśnie kobieta mogła wrócić do pracy.
Jak pójdziesz na wychowawcze to też dostaniesz na drugie dziecko to 12tys

Do góry