reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2022

reklama
Dziś zrobiłam na obiad spaghetti, z dużą ilością pryki, pomidorów z bazylią,no takie jak lubię najbardziej smakowało mi że brałam dokładkę a teraz tak mi niedobrze...
Gabrysię wysłałam z mężem do teściowej żeby zrobili paczki więc leżę i walczę z mdłościami

w tym pakiecie możesz chyba sama się umawiać kiedy chcesz na wizytę, ja się loguje przez aplikacje i tam wszystko ogarniam. Ja generalnie nie jestem zadowolona ze specjalistów w medicover ani lux med. Nie powierzyłabym im prowadzenia ciąży. Przykład z tego tygodnia, byłam na 1 wizycie,żeby ogarnąć u niego wszystkie skierowania na badania to dzisiaj zauważyłam jak już oddałam krew,ze dwóch badań zleconych brakuje. Musiałam wiec dzwonić na infolinie i pytać czy mogę sama sobie z pakietu je wykonać już bez skierowania, bo lekarz przeoczył. Na szczęście tak. Druga kwestia nikt ani z lux medu(wcześniej tam miałam pakiet z firmy) ani z medicover nie pyta się o to jaki zawód wykonuje, jak się czuje i czy jestem w ogóle stanie pracować, także o l4 można zapomnieć.
Mnie kilka razy pytał lekarz w poprzedniej ciazy. Co wizytę pytał ;) Teraz nie potrzebuję, w domu siedzę z 3latkiem, do przedszkola ma isc w najbliższej rekrutacji. Wszystko zawsze miałam dopilnowane i dopięte, u obu lekarzy zawsze jak się coś działo byłam przyjmowana bez wizyty i odpisywali na pytania przez maila razem ze skierowaniami i receptami w systemie. Nie wiem, może dobrze trafiam ale mam szczęście. Pilnują mi cytologii, kolposkopia co jakiś czas. Skierowania na usg piersi co pół roku i dwa razy biopsję zlecono cienkoiglową. Ostatńio nawet badania genetyczne pod kontem raka piersi i to na pakiet. I od wielu lat co mogli to mi dawali skierowania bo ja ciagle milion badan do in vitro.
A jeśli idzie o te prenatalne badania to w szpitalu w Wilanowie zapisuję się z pakietu do lekarza, któremu bardzo ufam bo dosłownie rentgen ma w oczach co wyszło w mojej pierwszej ciazy.

Zresztą 😂 ja trochę sobie sama prowadzę 😂😂😂. Przyszłam do mojego i mówię ciąża. Nie uwierzy pan, naturalna. Bety takie i takie - w systemie. Morfo, glukoza i mocz zrobiłam razem z betą bo właściwie po nie przyszłam do laboratorium (od internisty) a ze rano był pozytywny test z moczu to się wbiłam do położnej by mi załatwiła skierowanie na betę. A że skierowanie było na jedna betę i sobota to umówiłam sobie na niedzielę teleporadę i dostałam skierowanie na drugą betę i usg ciazowe. Umówiłam się na 6+5 by serce już było widać. prg tez sobie zbadałam, nie był zły ale spanikowałam i zapodalam tyle a tyle takiego a takiego progesteronu z domowych zapasów, to teraz do 8 tygodnia trzeba by pociągnąć. Acard i heparynę tez sobie zapodałam. (Poprosiłam na tej teleporadzie o receptę) Są kłopoty z dostępnością leków spore to jak by to nie kłopot poproszę na kolejne osobne recepty bo czesto jedno jest a drugiego nie i kłopot.
zakaźne mam z grudnia, usg piersi ze stycznia, wszystkie zarazy świata też z grudnia Tsh luty. Grupę krwi mam original. To zlecił toxoplazmozę, cytomegalię i różyczkę tylko powtórzyć bo biedny nie miał co. Zbadał, przypomniał by nie jeść serów nie pasteryzowanych i surowego sushi i takie tam, powiedział ze termin na usg bardzo dobry, recepty w systemie (i to na refundacje 🥰) Kazał zrobić za tydzień to usg tak jak zaplanowałam i przyjść za dwa tygodnie. Ja na to ale nie ma w systemie terminów. To mi zrobił pieczątkę, wpisał datę kazał isc do recepcji i powiedzieć by termin znaleźli ;)

tak, pewnie że się wszędzie mogę umówić tylko głupimi tak gina zmieniac jak dopiero ustawiłam tego drugiego na prowadzącego a jeden i drugi naprawdę w porządku i zawsze szli mi we wszystkim na rękę. I wracać do pierwszego. Tamten też był ok tylko dalej mi jeździć. No ale jak się okaże ze ten nie ma nigdzie usg to trudno, wroce do pierwszego

Ostatnia edycja:
Ja dalej nie wiem o co Wam chodzi z tymi chęciami na konkretne jedzenie :D

Mi też obojętne czy chłopiec czy dziewczynka aby zdrowe :)
Ja też nie wiem o co kaman 😁 w żadnej ciąży nie miałam kompletnie żadnych zachcianek, od niczego mnie nie odrzuciło ani nie zmieniły mi się smaki, jedyne co to apetyt urósł do potęgi i ja naprawdę jem za dwoje a nie dla dwojga 😄.
Ale żeby jutro choć jednego pączka nie zjeść albo chociaż faworka to wiecie co!! 😛 za zdrowie dzieciaczków!

Mnie kilka razy pytał lekarz w poprzedniej ciazy. Co wizytę pytał ;) Teraz nie potrzebuję, w domu siedzę z 3latkiem, do przedszkola ma isc w najbliższej rekrutacji. Wszystko zawsze miałam dopilnowane i dopięte, u obu lekarzy zawsze jak się coś działo byłam przyjmowana bez wizyty i odpisywali na pytania przez maila razem ze skierowaniami i receptami w systemie. Nie wiem, może dobrze trafiam ale mam szczęście. Pilnują mi cytologii, kolposkopia co jakiś czas. Skierowania na usg piersi co pół roku i dwa razy biopsję zlecono cienkoiglową. Ostatńio nawet badania genetyczne pod kontem raka piersi i to na pakiet. I od wielu lat co mogli to mi dawali skierowania bo ja ciagle milion badan do in vitro.
A jeśli idzie o te prenatalne badania to w szpitalu w Wilanowie zapisuję się z pakietu do lekarza, któremu bardzo ufam bo dosłownie rentgen ma w oczach co wyszło w mojej pierwszej ciazy.
@Koniczyna82 a zdradzisz który to lekarz?

reklama
Dziewczyny, a tak z innej beczki czy Wy też już od 4 tygodnia macie taki wilczy głód? Ja to tylko chodzę kuchnia-pokój-kuchnia-pokój i wiecznie głodna jestem :D to moja pierwsza ciąża z objawami, wiec jestem świeżak :p
a ja mam wręcz odwrotnie, od lodówki jak najdalej bo głodnej jest mi niedobrze i pojedzonej niedobrze 😪

Do góry