Ja też mam jeszcze pełno zamrożonych owoców. Nie było chętnych, a coś czuję że teraz nadrobię.To chyba ja narobiłam tej ochoty
Ja nadal jadę na kompotach a raczej bardziej na owocach z nich mam swoje przetwory więc luzik.
reklama
Tinulka
Moderator
Dziś zrobiłam na obiad spaghetti, z dużą ilością pryki, pomidorów z bazylią,no takie jak lubię najbardziej smakowało mi że brałam dokładkę a teraz tak mi niedobrze...
Gabrysię wysłałam z mężem do teściowej żeby zrobili paczki więc leżę i walczę z mdłościami
Gabrysię wysłałam z mężem do teściowej żeby zrobili paczki więc leżę i walczę z mdłościami
Koniczyna82
Fanka BB :)
Mnie kilka razy pytał lekarz w poprzedniej ciazy. Co wizytę pytał Teraz nie potrzebuję, w domu siedzę z 3latkiem, do przedszkola ma isc w najbliższej rekrutacji. Wszystko zawsze miałam dopilnowane i dopięte, u obu lekarzy zawsze jak się coś działo byłam przyjmowana bez wizyty i odpisywali na pytania przez maila razem ze skierowaniami i receptami w systemie. Nie wiem, może dobrze trafiam ale mam szczęście. Pilnują mi cytologii, kolposkopia co jakiś czas. Skierowania na usg piersi co pół roku i dwa razy biopsję zlecono cienkoiglową. Ostatńio nawet badania genetyczne pod kontem raka piersi i to na pakiet. I od wielu lat co mogli to mi dawali skierowania bo ja ciagle milion badan do in vitro.w tym pakiecie możesz chyba sama się umawiać kiedy chcesz na wizytę, ja się loguje przez aplikacje i tam wszystko ogarniam. Ja generalnie nie jestem zadowolona ze specjalistów w medicover ani lux med. Nie powierzyłabym im prowadzenia ciąży. Przykład z tego tygodnia, byłam na 1 wizycie,żeby ogarnąć u niego wszystkie skierowania na badania to dzisiaj zauważyłam jak już oddałam krew,ze dwóch badań zleconych brakuje. Musiałam wiec dzwonić na infolinie i pytać czy mogę sama sobie z pakietu je wykonać już bez skierowania, bo lekarz przeoczył. Na szczęście tak. Druga kwestia nikt ani z lux medu(wcześniej tam miałam pakiet z firmy) ani z medicover nie pyta się o to jaki zawód wykonuje, jak się czuje i czy jestem w ogóle stanie pracować, także o l4 można zapomnieć.
A jeśli idzie o te prenatalne badania to w szpitalu w Wilanowie zapisuję się z pakietu do lekarza, któremu bardzo ufam bo dosłownie rentgen ma w oczach co wyszło w mojej pierwszej ciazy.
Zresztą ja trochę sobie sama prowadzę . Przyszłam do mojego i mówię ciąża. Nie uwierzy pan, naturalna. Bety takie i takie - w systemie. Morfo, glukoza i mocz zrobiłam razem z betą bo właściwie po nie przyszłam do laboratorium (od internisty) a ze rano był pozytywny test z moczu to się wbiłam do położnej by mi załatwiła skierowanie na betę. A że skierowanie było na jedna betę i sobota to umówiłam sobie na niedzielę teleporadę i dostałam skierowanie na drugą betę i usg ciazowe. Umówiłam się na 6+5 by serce już było widać. prg tez sobie zbadałam, nie był zły ale spanikowałam i zapodalam tyle a tyle takiego a takiego progesteronu z domowych zapasów, to teraz do 8 tygodnia trzeba by pociągnąć. Acard i heparynę tez sobie zapodałam. (Poprosiłam na tej teleporadzie o receptę) Są kłopoty z dostępnością leków spore to jak by to nie kłopot poproszę na kolejne osobne recepty bo czesto jedno jest a drugiego nie i kłopot.
zakaźne mam z grudnia, usg piersi ze stycznia, wszystkie zarazy świata też z grudnia Tsh luty. Grupę krwi mam original. To zlecił toxoplazmozę, cytomegalię i różyczkę tylko powtórzyć bo biedny nie miał co. Zbadał, przypomniał by nie jeść serów nie pasteryzowanych i surowego sushi i takie tam, powiedział ze termin na usg bardzo dobry, recepty w systemie (i to na refundacje ) Kazał zrobić za tydzień to usg tak jak zaplanowałam i przyjść za dwa tygodnie. Ja na to ale nie ma w systemie terminów. To mi zrobił pieczątkę, wpisał datę kazał isc do recepcji i powiedzieć by termin znaleźli
tak, pewnie że się wszędzie mogę umówić tylko głupimi tak gina zmieniac jak dopiero ustawiłam tego drugiego na prowadzącego a jeden i drugi naprawdę w porządku i zawsze szli mi we wszystkim na rękę. I wracać do pierwszego. Tamten też był ok tylko dalej mi jeździć. No ale jak się okaże ze ten nie ma nigdzie usg to trudno, wroce do pierwszego
Ostatnia edycja:
ewelen398
Ja już zmiany dokonałam bo moje obcisłe rurki zamieniłam na różnego rodzaju materiałowe dzwony na gumceDziewczyny czy już planujecie zmianę spodnie na wygodniejsze? Bo ja właśnie tak. W poprzednich ciążach też mnie szybko spodnie uwierały teraz się przerzuciłam na leginsy ale potrzebuję luzu
AtenaSA
Ja też nie wiem o co kaman w żadnej ciąży nie miałam kompletnie żadnych zachcianek, od niczego mnie nie odrzuciło ani nie zmieniły mi się smaki, jedyne co to apetyt urósł do potęgi i ja naprawdę jem za dwoje a nie dla dwojga .Ja dalej nie wiem o co Wam chodzi z tymi chęciami na konkretne jedzenie
Mi też obojętne czy chłopiec czy dziewczynka aby zdrowe
Ale żeby jutro choć jednego pączka nie zjeść albo chociaż faworka to wiecie co!! za zdrowie dzieciaczków!
Ja na 14.03 i wtedy będę równo 8+1 mamy podobne terminyW koncu umowilam sie na wizytę dopiero na 15.03, pierwszy wolny termin. Z om będę wtedy 8+2 wiec mam nadzieję ze wtedy wszystko będzie jasne
Lea2022
Moderator
@Koniczyna82 a zdradzisz który to lekarz?Mnie kilka razy pytał lekarz w poprzedniej ciazy. Co wizytę pytał Teraz nie potrzebuję, w domu siedzę z 3latkiem, do przedszkola ma isc w najbliższej rekrutacji. Wszystko zawsze miałam dopilnowane i dopięte, u obu lekarzy zawsze jak się coś działo byłam przyjmowana bez wizyty i odpisywali na pytania przez maila razem ze skierowaniami i receptami w systemie. Nie wiem, może dobrze trafiam ale mam szczęście. Pilnują mi cytologii, kolposkopia co jakiś czas. Skierowania na usg piersi co pół roku i dwa razy biopsję zlecono cienkoiglową. Ostatńio nawet badania genetyczne pod kontem raka piersi i to na pakiet. I od wielu lat co mogli to mi dawali skierowania bo ja ciagle milion badan do in vitro.
A jeśli idzie o te prenatalne badania to w szpitalu w Wilanowie zapisuję się z pakietu do lekarza, któremu bardzo ufam bo dosłownie rentgen ma w oczach co wyszło w mojej pierwszej ciazy.
reklama
ewelen398
a ja mam wręcz odwrotnie, od lodówki jak najdalej bo głodnej jest mi niedobrze i pojedzonej niedobrzeDziewczyny, a tak z innej beczki czy Wy też już od 4 tygodnia macie taki wilczy głód? Ja to tylko chodzę kuchnia-pokój-kuchnia-pokój i wiecznie głodna jestem to moja pierwsza ciąża z objawami, wiec jestem świeżak