reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październikowe mamy 2022

Sama już nie wiem, włącza mi się czarnowidztwo.
Na dodatek właśnie się dowiedziałam, że osobie, z którą się widziałam w niedzielę, wyszedł dzisiaj + test na covid.
Akurat wszyscy okuliści mówili mi że po skutecznym laserze mogą rodzic SN nawet duże dziecko.
😶 Ja się z rodziną nie spotkałam mimo że przyjechali tydzień po wykryciu covida ale mają dzieci co mogłyby mi sprzedać a nawet jakby nie miały już nic to bym ją sama zaraz sobie wkrecala.
No tak ale troche późno chcą robić ten zabieg..

reklama
Sama już nie wiem, włącza mi się czarnowidztwo.
Na dodatek właśnie się dowiedziałam, że osobie, z którą się widziałam w niedzielę, wyszedł dzisiaj + test na covid.
Akurat wszyscy okuliści mówili mi że po skutecznym laserze mogą rodzic SN nawet duże dziecko.
W przypadku mojego męża i moim objawy covid pojawiły się po ok. 48 godzinach, a po 24h widziałam już po cukrach, że coś jest na rzeczy. Jak jutro obudzisz się zdrowa, to powinno być dobrze🙂

Ponoć nawet dwa rozmiary większe😁 Jednocześnie bawi i wkurza mnie to strasznie, bo ja już w ciąży dobiłam dwa rozmiary, czyli do karmienia powinnam mieć chyba G 🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️
no ja mam taki miękki z Alles 75H 😅 przed pierwszą ciążą nosiłam 75D. U mnie sporo już w ciąży zawsze piersi rosły a potem na pewno jeszcze z miska więcej. Przez nawał są największe a taki docelowy rozmiar warto dobierać tak z miesiąc po porodzie

Tu na wyprzedaży można teraz dorwać za niecałe 60 zł, kupiłam jeden i wydaje się być spoko :) przy większych piersiach nie sprawdziły mi się z h&mu
bardzo lubię biustonosze z Esotiq, no ale niestety tylko poza karmieniem, bo na karmienie nie przewidują moich rozmiarów 🫤

@aspekt no współczuję, musisz naciskać na ginekologa chyba, żeby stwierdził czy bezpieczniej byłoby CC czy sn, żebyś w razie akcji mogła dzwonić czy powołać się na niego jakby było potrzebne CC. Z drugiej strony to po tylu porodach to parcie może faktycznie jest już mniejszym wysiłkiem, noo ciężki temat.

Ale ja już miałam 2 lasery w tej ciąży. I byłam na wizycie przed wakacjami, podobno laser zadziałał a teraz miałam podejść na kontrolę i orzeczenie. Ja zdaje sobie sprawę, że mogło się pogorszyć, ale w tej chwili to wygląda trochę na umywanie rąk: orzeczenia nie dostałam, jak nie pójdę na laser a odklei mi się siatkówka to będzie moja wina, jak urodzę 2 tyg po laserze i odklei mi się siatkówka, to pech, że za wcześnie urodziłam. Żeby jeszcze mi napisali jakoś wariantywnie wskazanie do CC, jeśli dziecko będzie większe niż x gramow, jeśli faza parcia będzie trwała dłużej niż y minut, jeśli poród rozpocznie się wcześniej niż n dni po laserze. Ale przecież to zbyt wyrafinowane na medycynę. Jasne, mogę szykować gruba kopertę i dowiedziec się, który okulista mi wystawi skierowanie na CC lub spróbować zgłosić się do prywatnej porosówki, w której są tylko porodu CC kwalifikacja w 35 TC. Rozwala mnie jeszcze fakt, że te lasery były straszne, bardzo bolało mnie przez kilka dni i boję się, że takie duże dojrzałe dziecko zareaguje na to i zacznie się poród w sierpniu. No i ja wolę SN dopóki jest to bezpieczne dla mnie i dziecka.

@kaha216 Minus 5 i astygmatyzm, wada -4 była stabilna przez 20 lat i w tym czasie 3 porody SN, ale coś zaczęło się dziać rok temu i poszło jedna dioptrie w dół, pojawily się zmiany zwyrodnieniowe siatkówki, muszki i błyski. Do okulisty chodzę regularnie, w żadnej ciąży tych zmian nie było, wyraźnie jestem w trakcie jakiegoś procesu degeneracji siatkówki. Widziałam po minie lekarki, że jakby to był pierwszy poród, to by mnie namawiała na CC. Byłam w tym roku u 4 lekarzy (w klinice mnie zapisują do innego na laser, do innego na kontrolę, ale każdy widzi to samo w lampie; raz byłam jeszcze w innej klinice żeby potwierdzić diagnozę i metodę leczenia).
wiesz co, powyżej 6 zazwyczaj jest to już wskazanie, ale nie wiem czy jest jakaś reguła i granica. wszystko zależy od stanu siatkówki i całego aparatu wzroku, czy ktoś jest obuoczny itd. ze słyszenia wiem, że Twój przypadek jest dość częsty i klientki bardzo się denerwują tym jak lekarze do tego podchodzą... jestem ze Śląska, z Podbeskidzia więc nie polecę nikogo w Twoich okolicach niestety 🤷🏻‍♀️

reklama
Ja mam 75F przed ciążą i kupiłam sobie 80G na allegro, z takiego miękkiego, nieusztywnianego wzoru, teraz jest na mnie jeszcze luźny. Ale fajny i chyba kupie drugi taki sam tylko czarny
ja teraz mam 75H 🤪
bardzo lubię biustonosze z Esotiq, no ale niestety tylko poza karmieniem, bo na karmienie nie przewidują moich rozmiarów 🫤
piona.. mam to samo niestety 🥲🥲🥲

Załączniki

• IMG_4306.jpeg
    IMG_4306.jpeg
    57,1 KB · Wyświetleń: 65
Do góry