reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

reklama
Sama już nie wiem, włącza mi się czarnowidztwo.
Na dodatek właśnie się dowiedziałam, że osobie, z którą się widziałam w niedzielę, wyszedł dzisiaj + test na covid.
Akurat wszyscy okuliści mówili mi że po skutecznym laserze mogą rodzic SN nawet duże dziecko.
W przypadku mojego męża i moim objawy covid pojawiły się po ok. 48 godzinach, a po 24h widziałam już po cukrach, że coś jest na rzeczy. Jak jutro obudzisz się zdrowa, to powinno być dobrze🙂

Ponoć nawet dwa rozmiary większe😁 Jednocześnie bawi i wkurza mnie to strasznie, bo ja już w ciąży dobiłam dwa rozmiary, czyli do karmienia powinnam mieć chyba G 🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️
no ja mam taki miękki z Alles 75H 😅 przed pierwszą ciążą nosiłam 75D. U mnie sporo już w ciąży zawsze piersi rosły a potem na pewno jeszcze z miska więcej. Przez nawał są największe a taki docelowy rozmiar warto dobierać tak z miesiąc po porodzie

Tu na wyprzedaży można teraz dorwać za niecałe 60 zł, kupiłam jeden i wydaje się być spoko :) przy większych piersiach nie sprawdziły mi się z h&mu
bardzo lubię biustonosze z Esotiq, no ale niestety tylko poza karmieniem, bo na karmienie nie przewidują moich rozmiarów 🫤

@aspekt no współczuję, musisz naciskać na ginekologa chyba, żeby stwierdził czy bezpieczniej byłoby CC czy sn, żebyś w razie akcji mogła dzwonić czy powołać się na niego jakby było potrzebne CC. Z drugiej strony to po tylu porodach to parcie może faktycznie jest już mniejszym wysiłkiem, noo ciężki temat.

Ale ja już miałam 2 lasery w tej ciąży. I byłam na wizycie przed wakacjami, podobno laser zadziałał a teraz miałam podejść na kontrolę i orzeczenie. Ja zdaje sobie sprawę, że mogło się pogorszyć, ale w tej chwili to wygląda trochę na umywanie rąk: orzeczenia nie dostałam, jak nie pójdę na laser a odklei mi się siatkówka to będzie moja wina, jak urodzę 2 tyg po laserze i odklei mi się siatkówka, to pech, że za wcześnie urodziłam. Żeby jeszcze mi napisali jakoś wariantywnie wskazanie do CC, jeśli dziecko będzie większe niż x gramow, jeśli faza parcia będzie trwała dłużej niż y minut, jeśli poród rozpocznie się wcześniej niż n dni po laserze. Ale przecież to zbyt wyrafinowane na medycynę. Jasne, mogę szykować gruba kopertę i dowiedziec się, który okulista mi wystawi skierowanie na CC lub spróbować zgłosić się do prywatnej porosówki, w której są tylko porodu CC kwalifikacja w 35 TC. Rozwala mnie jeszcze fakt, że te lasery były straszne, bardzo bolało mnie przez kilka dni i boję się, że takie duże dojrzałe dziecko zareaguje na to i zacznie się poród w sierpniu. No i ja wolę SN dopóki jest to bezpieczne dla mnie i dziecka.

@kaha216 Minus 5 i astygmatyzm, wada -4 była stabilna przez 20 lat i w tym czasie 3 porody SN, ale coś zaczęło się dziać rok temu i poszło jedna dioptrie w dół, pojawily się zmiany zwyrodnieniowe siatkówki, muszki i błyski. Do okulisty chodzę regularnie, w żadnej ciąży tych zmian nie było, wyraźnie jestem w trakcie jakiegoś procesu degeneracji siatkówki. Widziałam po minie lekarki, że jakby to był pierwszy poród, to by mnie namawiała na CC. Byłam w tym roku u 4 lekarzy (w klinice mnie zapisują do innego na laser, do innego na kontrolę, ale każdy widzi to samo w lampie; raz byłam jeszcze w innej klinice żeby potwierdzić diagnozę i metodę leczenia).
wiesz co, powyżej 6 zazwyczaj jest to już wskazanie, ale nie wiem czy jest jakaś reguła i granica. wszystko zależy od stanu siatkówki i całego aparatu wzroku, czy ktoś jest obuoczny itd. ze słyszenia wiem, że Twój przypadek jest dość częsty i klientki bardzo się denerwują tym jak lekarze do tego podchodzą... jestem ze Śląska, z Podbeskidzia więc nie polecę nikogo w Twoich okolicach niestety 🤷🏻‍♀️

Ja mam 75F przed ciążą i kupiłam sobie 80G na allegro, z takiego miękkiego, nieusztywnianego wzoru, teraz jest na mnie jeszcze luźny. Ale fajny i chyba kupie drugi taki sam tylko czarny
ja teraz mam 75H 🤪
bardzo lubię biustonosze z Esotiq, no ale niestety tylko poza karmieniem, bo na karmienie nie przewidują moich rozmiarów 🫤
piona.. mam to samo niestety 🥲🥲🥲

Załączniki

• IMG_4306.jpeg
    IMG_4306.jpeg
    57,1 KB · Wyświetleń: 63
reklama
wiesz co, powyżej 6 zazwyczaj jest to już wskazanie, ale nie wiem czy jest jakaś reguła i granica. wszystko zależy od stanu siatkówki i całego aparatu wzroku, czy ktoś jest obuoczny itd. ze słyszenia wiem, że Twój przypadek jest dość częsty i klientki bardzo się denerwują tym jak lekarze do tego podchodzą... jestem ze Śląska, z Podbeskidzia więc nie polecę nikogo w Twoich okolicach niestety 🤷🏻‍♀️
kurcze. Ja mam -7.25 i 5.5 i nie mówiła nic okulistka że to wskazanie do cc, pytałam na ostatniej wizycie jak juz planowalam ciaze

Do góry