reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2021

reklama
Śpię na brzuchu jeszcze, czasem przeszkadza mi to że boli mnie biust 😁
Co do infekcji ja miałam na samym początku jakoś w 5 tyg, miałam leki przepisane od gina a teraz biorę provag - doustny probiotyk, bardzo dobry jest invag dopochwowo i vitagyn c, biorę profilaktycznie to co kilka dni i jest dobrze :)

Ja też poki co spie jeszcze na brzuchu, korzystam poki mozna 😁 bol piersi u mnie na szczescie juz przechodzi. Niedlugo wybije 12 tydzien.
Choc powiem Wam, ze wczoraj mialam taki rozstroj zoladka i nawet nie wiem od czego - nie jadlam nic dziwnego, ze dzisiaj boje sie cokolwiek zjesc 😛 poki co herbata i dwa wafle ryzowe, wiem ze nie moge tak caly dzien, ale z drugiej steony jeden jedyny dzien to moze nic sie tak zaraz nie stanie

Od wczoraj poważnie zastanawiam się nad robieniem Nifty po prenatalnych. Co z tego w sumie, że lekarz mi powiedział, że jak prenatalne wyjdą ok to Nifty nie robić.. ja jestem taka, że jak jest możliwość to chcę mieć gwarancję i sprawdzić wszystko.
Jeżeli uważasz, że to jest dla Was ważne, to zrób. To jest Wasza decyzja, Wasz spokój 😉 każdy podchodzi inaczej do tego, taka prawda

Od wczoraj poważnie zastanawiam się nad robieniem Nifty po prenatalnych. Co z tego w sumie, że lekarz mi powiedział, że jak prenatalne wyjdą ok to Nifty nie robić.. ja jestem taka, że jak jest możliwość to chcę mieć gwarancję i sprawdzić wszystko.
Właśnie zerknęłam czym rozni się badanie Nift od NIPT który poleciła mi położna, to Wasze o którym mówicie mianowicie NIFT wykrywa większa ilość wad genetycznych a to moje tylko kilka głównych najczęściej spotykanych, ale mam znajoma która robiła oba bo już oboje są po 40stce wpadka zbyt zdrowo to się nie prowadzili no i mówiła ze pierwsze wyszło spoko a to Wasze faktycznie jest bardziej dokładne i dostali telefon ze jakaś wada serca się szykuje no wiec stres szok ale po konsultacji z lekarzem okazało się ze nic się nie dzieje 🤷‍♀️I odradziła mi to, ale ze już mam dwójkę dzieci i wszystko było dobrze i dzieci są zdrowe to zrobię NIPT żeby wykluczyć ewentualne wady. Oczywiście takie badania na pewno pozwalają przejść ciąże troszke spokojniej 😉No i chyba NIFTy są droższe?🤔z tym ze w ogóle cena jest mega wysoka w pl bo w Holandii NIPT to cena 178€ także jest kolosalna różnica.

Właśnie zerknęłam czym rozni się badanie Nift od NIPT który poleciła mi położna, to Wasze o którym mówicie mianowicie NIFT wykrywa większa ilość wad genetycznych a to moje tylko kilka głównych najczęściej spotykanych, ale mam znajoma która robiła oba bo już oboje są po 40stce wpadka zbyt zdrowo to się nie prowadzili no i mówiła ze pierwsze wyszło spoko a to Wasze faktycznie jest bardziej dokładne i dostali telefon ze jakaś wada serca się szykuje no wiec stres szok ale po konsultacji z lekarzem okazało się ze nic się nie dzieje 🤷‍♀️I odradziła mi to, ale ze już mam dwójkę dzieci i wszystko było dobrze i dzieci są zdrowe to zrobię NIPT żeby wykluczyć ewentualne wady. Oczywiście takie badania na pewno pozwalają przejść ciąże troszke spokojniej 😉No i chyba NIFTy są droższe?🤔z tym ze w ogóle cena jest mega wysoka w pl bo w Holandii NIPT to cena 178€ także jest kolosalna różnica.
O kurcze! Ciekawe czmeu u nas tak drogo... Ja też się non stop nad tym zastanawiam, które robić. Z jednej strony dużo kasy... można wydać na coś innego, z drugiej, czy warto skąpić na takie rzeczy? Może ew. spokój lub wiedza są ważniejsze. Muszę poradzić się mojego ukochanego dżina... ale to jeszcze trochę tygodni ;(

Ja póki co infekcji nie mam, ale powiem wam.. że tarfiłyście z temat na dzisiaj rano, bo myślałam o tym wczoraj wieczorem wczuwając się czy coś tam jednak się nie zaczyna! :D Przede wszystkim podobno ważne, żeby dowcipne żele do mycia nie miały SLS-ów bo one wysuszają i zmywają WSZYSTKO, łącznie z tym co dobre.

Ja zawsze nie miałam za dużeg biutsu więc dalej śpie na brzuchu - i super, bo od dzieciństwa tak zasypiam, brzucha nie czuje jeszcze w ogoóle, czasem pobolewa tylko... Troche zazdro ze juz macie ciążówkowe brzuszki :D

Śpię na brzuchu jeszcze, czasem przeszkadza mi to że boli mnie biust 😁
Co do infekcji ja miałam na samym początku jakoś w 5 tyg, miałam leki przepisane od gina a teraz biorę provag - doustny probiotyk, bardzo dobry jest invag dopochwowo i vitagyn c, biorę profilaktycznie to co kilka dni i jest dobrze :)
Ja od razu dostałam (nigdy nie miałam infekcji) i to tak naprawdę dało mi do myślenia, żeby zrobić test😂
Sama zażywałam trivagin, a pozniej macromax500, po 2 dnich przeszło🤷🏻‍♀️
Co do spania na brzuchu, to jedynie tak mogę zasnąć, martwię się jak to bedzie pózniej, druga sprawa, że teraz jestem senna całe dnie, a w nocy spie po 3-4h 🤷🏻‍♀️

reklama
Kurczę a ja właśnie dlatego poszłam do lekarki żeby mi przepisała coś co ciężarne mogą używać na infekcje bo myślałam ze clotrimazol jest zakazany w ciazy 🤔przewalone te infekcje ja myśle ze mi się zaczęło od suchości pochwy bo kilka razy się zapomniałam i jak doszło do bzykanka to przy wkładaniu jakby papierem ściernym tarł i teraz piecze raz swędzi ale wygoić się nie może raz lepiej raz gorzej 🤷‍♀️
Zgodnie z wytycznymi clotrimazol bezpieczny dopiero od 3 miesiąca.. ja chciałam zakupić clotidal bez recepty, ale koniec końców zadzwoniłam do ginekologa i zakazał, przepisał macromax500 i kazał uzupełniać trivaginem co i tak brałam. 🤷🏻‍♀️

Do góry