reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2021

Wiem, że poruszalyscie temat Wit D3, ale nie pamiętam dokładnie co pisalyscie o przyjmowaniu, mój wynik to 25, więc za mały, biorę w pregna start 2000j.m i dołożę d-vitum 2000j.m czy to wystarczy aby ta witamina się podniosła, czy jeszcze więcej na dzień przyjmować?
Mi powiedziano ze wynik 24 jest zdecydowanie za niski na ciąże. Ale nie powiedział mi tego ani ginekolog ani endokrynolog tylko lekarz pierwszego kontaktu, którego poprosiłam o zlecenie badań zaraz jak dowiedziałam się ze jestem w ciąży (4-5 tydzień). Ja dostałam bardzo wysoka dawkę (15 000 j !!!) ale w 2 tygodnie wynik mi skoczył do 50. Ja brałam takie dawki (2000-4000 j) przez ostatnie 3 lata a jednak po 3 latach wyszedł mi niedobór. Najlepiej skonsultuj dawkę z ginekologiem, bo jak ja poszłam w 8 tyg na usg i powiedziałam ze uzupełniłam tą witaminę D to dostałam za to po głowie. Moim zdaniem dawka 4000 j nie uzupełnisz niedoboru tylko utrzymasz poziom. Jak masz zaufanie do swojego ginekologa to najlepiej skonsultuj dawkę, choć na pewno nie da Ci więcej niż 4000 j. Wiec nie wiem 🤷‍♀️🤷‍♀️ Jedna z dziewczyn pisała ze tez uzupełnia niedobór i jej dietetyk i endokrynolog zalecili jej dawkę 8000 j . A jak bardzo bardzo chcesz wgłębić się w temat to czytaj w anglojęzycznej literaturze- w Polsce dawki są mega zaniżone, podobno na zachodzie dawki rzędu 10-15 tys jednostek dziennie są na porzadku dziennym i nikt nie ma z tego tytułu problemów. @Valezi może Ty podzielisz się swoim doświadczeniem?

reklama
Wiem, że poruszalyscie temat Wit D3, ale nie pamiętam dokładnie co pisalyscie o przyjmowaniu, mój wynik to 25, więc za mały, biorę w pregna start 2000j.m i dołożę d-vitum 2000j.m czy to wystarczy aby ta witamina się podniosła, czy jeszcze więcej na dzień przyjmować?
Dodam jeszcze- nie rób nic na własną rękę , ja niby posłuchałam lekarza, niby dawka została mi przydzielona na podstawie wyniku badania a powiem szczerze ze potem czułam się jakbym posłuchała lekarza „szamana” (takie były reakcje mojej endokrynolog która twierdzi ze wynik 24 jest super), dziewczyny tutaj na forum OGROMNIE mi pomogły bo mnie uspokoiłyby, a ja nie mogłam spać po nocach ze takie dawki przyjęłam. Najlepiej zgłębić temat i zapytać o opinie co najmniej 3 lekarzy

Dodam jeszcze- nie rób nic na własną rękę , ja niby posłuchałam lekarza, niby dawka została mi przydzielona na podstawie wyniku badania a powiem szczerze ze potem czułam się jakbym posłuchała lekarza „szamana” (takie były reakcje mojej endokrynolog która twierdzi ze wynik 24 jest super), dziewczyny tutaj na forum OGROMNIE mi pomogły bo mnie uspokoiłyby, a ja nie mogłam spać po nocach ze takie dawki przyjęłam. Najlepiej zgłębić temat i zapytać o opinie co najmniej 3 lekarzy
Poczekam na wizytę i pokaże ginowi wyniki, niech zadecyduje, dzięki

U mnie od jutra 11tc a nie mam kompletnie żadnych objawów, a dopiero 25.03 mam prenatalne, a wizyta u mojej doktorki 27.03. Poza tym, że brzuszek mam leciutko powiększony to nie mam żadnych objawów jakbym wcale nie była w ciąży...
Ja dzisiaj zaczęłam 11tc. Mdłości nad ranem, zgaga przed snem i sikanie co chwile. A cycki chyba zaraz wybuchną.
@Mooni89 jesli chodzi o wit.D skonsultuj to z lekarzem. Niby nie zaszkodzisz sobie szybko ale lepiej niech lekarz zdecyduje.
ja miałam toksyczną wartość, wiec to już nie było nic dobrego ale do takiej wartości dochodziłam przez rok na baaaardzo dużej dawcę.

Noooo ... moja też mi śmierdziuli okrutnie [emoji37] Zobacz załącznik 1247503
Współczuje tych wyczulonych węchów. Moja hipopotomica ma cieczkę i na prawdę śmierdzi... ale nie przeszkadza mi jak się wtula na drzemki. Także ufff... bo inaczej chyba wyładowała by u dziadków 🙈
2BA77839-FB9D-4054-BB28-B4CFA61C46D9.jpeg

Dalej macie takie wzdęte brzuszki? Mi się jeszcze woda w organizmie zatrzymała bo cała popuchnieta.. U was też takie problemy? U mnie dziś 8+ 3
U mnie zależnie od dnia, ale jak nie mam wzdęć to już widać ze brzuch się zaokrąglił 🤗 ... no a jak są wzdęcia to jakbym zaraz miała rodzic.

reklama
Hej dziewczyny, przepraszam za moją nieobecność, ale ostatnio to jest jakaś jazda bez trzymanki. Ogólnie ja sama się czuje w miarę, bo jak czytam jak dziewczyny biedne się męczą to aż mnie wszystko boli, ja tylko mam problem, że jak coś zjem to czuje straszny kamień na żołądku oraz mam straszne problemy z wypróżnianiem a co do nocnego maratonu to dzisiaj chyba 10 razy wstałam 🥴
Fajne te wasze mini człowieczki 😍 aż się nie mogę doczekać do 18 marca i zobaczę moje szczęście.
Zawsze powtarzam, że u kogoś szybciej przebiega ciąża i dzieci rosną a u mnie wszystko tak po woli się wlecze, że jak ja wytrwam do października to nie wiem 🙄🤷‍♀️🙈
Pozdrawiam Was serdecznie 😘❤❤
Z tym żołądkiem mam identycznie. Jak nie zjem to mnie boli, jak zjem to mam uczucie jakbym kamień połknęła. Żołądek mi tak wysadza że masakra.

Do góry