PierwszaFasolka2020
Fanka BB :)
Mi powiedziano ze wynik 24 jest zdecydowanie za niski na ciąże. Ale nie powiedział mi tego ani ginekolog ani endokrynolog tylko lekarz pierwszego kontaktu, którego poprosiłam o zlecenie badań zaraz jak dowiedziałam się ze jestem w ciąży (4-5 tydzień). Ja dostałam bardzo wysoka dawkę (15 000 j !!!) ale w 2 tygodnie wynik mi skoczył do 50. Ja brałam takie dawki (2000-4000 j) przez ostatnie 3 lata a jednak po 3 latach wyszedł mi niedobór. Najlepiej skonsultuj dawkę z ginekologiem, bo jak ja poszłam w 8 tyg na usg i powiedziałam ze uzupełniłam tą witaminę D to dostałam za to po głowie. Moim zdaniem dawka 4000 j nie uzupełnisz niedoboru tylko utrzymasz poziom. Jak masz zaufanie do swojego ginekologa to najlepiej skonsultuj dawkę, choć na pewno nie da Ci więcej niż 4000 j. Wiec nie wiem Jedna z dziewczyn pisała ze tez uzupełnia niedobór i jej dietetyk i endokrynolog zalecili jej dawkę 8000 j . A jak bardzo bardzo chcesz wgłębić się w temat to czytaj w anglojęzycznej literaturze- w Polsce dawki są mega zaniżone, podobno na zachodzie dawki rzędu 10-15 tys jednostek dziennie są na porzadku dziennym i nikt nie ma z tego tytułu problemów. @Valezi może Ty podzielisz się swoim doświadczeniem?Wiem, że poruszalyscie temat Wit D3, ale nie pamiętam dokładnie co pisalyscie o przyjmowaniu, mój wynik to 25, więc za mały, biorę w pregna start 2000j.m i dołożę d-vitum 2000j.m czy to wystarczy aby ta witamina się podniosła, czy jeszcze więcej na dzień przyjmować?