reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2021

Ja mialam tak
4 tc potwierdzenie ciazy
7 tc zalozenie karty ciazy i zlecenie badan : hiv, kiła, toxo, wzw c, cukier, mocz, morfologia, gr krwi
10 tc cytologia + mocz
13 tc badanie prenatalne mocz morfologia
16 tc mocz
19 tc mocz morfologia
20 tc usg polowkowe
21 tc mocz
i tak dalej i tak dalej w 30 tc badanie III trym / 3 d hbs znow kila i mogila i te inne

w 35 tc zamkneli mnie w szpitalu gdzie widac nie ogladali moich wynikow bo sa ... wiec gbs mi nie pobrali
Czyli usg co 3 tyg, mocz na kazda wizyte, krew na co druga. Ciaza do 35 prawidlowa.

reklama
Dziewczyny, jak to jest z takim typowym, standardowym kalendarzem wizyt.

Pierwsze USG miałam 3 marca - 8 tydzień - potwierdzenie zarodka, serduszka, załozenie karty, zlecenie badań
Kolejną wizytę mam 31.03 - to będzie 12 tydzień ( dzień później 1.04 mam badania prenatalne)

I na razie wiem tyle. Jeżeli wszystko będzie w porządku, to co dalej? Jak często powtarza się kontrole? Badania?

Dzięki :) dużo się uczę od Was <3
Pierwsza wizytę miałam 13.02 był to 6 tydzień a następna 27.03

Ja mialam tak
4 tc potwierdzenie ciazy
7 tc zalozenie karty ciazy i zlecenie badan : hiv, kiła, toxo, wzw c, cukier, mocz, morfologia, gr krwi
10 tc cytologia + mocz
13 tc badanie prenatalne mocz morfologia
16 tc mocz
19 tc mocz morfologia
20 tc usg polowkowe
21 tc mocz
i tak dalej i tak dalej w 30 tc badanie III trym / 3 d hbs znow kila i mogila i te inne

w 35 tc zamkneli mnie w szpitalu gdzie widac nie ogladali moich wynikow bo sa ... wiec gbs mi nie pobrali
Czyli usg co 3 tyg, mocz na kazda wizyte, krew na co druga. Ciaza do 35 prawidlowa.
Miałaś złe wyniki moczu, że tak często robili Ci badania?

podobno bardzo dobre :D
To nie wiem, w sumie ja w 2012 byłam w ciąży, wtedy tak nie robiłam co chwilę badań moczu, też nie lubię z tym kubeczkiem popierdalac. Ale co mnie cieszy, badania robi mi położna💪 bo gin uważa, że poco po labo biegać, lepiej unikać siedzenia w tych zarazkach, więc sobie idę do gabinetu gina jutro na badania😁

Chyba po prostu się mega dużo sika w ciąży, na pewno sika się więcej niż pobiera krwi. Mi np. wyszło ph za wysokie, ciezar za lekki fosforany, ale podobno i tak jest ok :D eee moze w ciazy sa inne te normy troche? w kazdym razie oczywiscie wczesniej sie naczytalam o wyzszym ph i moral jest jeden... polecam sie jednak nie diagnozowac samej w googlu :D :D :D

Badania-w-ciazy-kalendarz-badan.jpg

reklama
Powiedziała, że ruch w ciąży jest bardzo ważny, po za tym ja mam te cytokiny bardzo wysokie. Wiec żeby obniżyć stan zapalny muszę ćwiczyć.

W ciąży trzeba robić często bo jesteśmy bardziej podatne na infekcje, które w ciąży są bardzo niebezpieczne, a w moczu szybko i łatwo można to wyłapać.

Do góry