reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2021

reklama
Wow, ale nas tutaj już dużo! :) Witajcie!

@Wylogowana Ja przy 4+1 (w środę) miałam też podobny wynik! Będziemy miały podobny planowany termin porodu! :)
To faktycznie chyba u nas identycznie idzie! Mi apka wyliczyła termin na 12.10
Będziesz jeszcze betę robić czy czekasz cierpliwie już na wizytę u lekarza?

Miałam zastrzyki przeciwzakrzepowe. Szczypało jak diabli. Pomagało, kiedy robiłam to powoli, delikatniej i pod kątem. Spróbuj, może pomoże 😉
Nie są to moje pierwsze zastrzyki bo kiedyś po wypadku przez pół roku brałam fraxiparine i nic mi nie było... no i wprawy do robienia zastrzyków nabrałam. Ale teraz w ciąży dostałam clexane i po pierwszym myślałam ze zwariuje. Nie mam śladu po wstrzyknięciu, ani zgrubienia, wiec zastrzyk jest zrobiony ok tylko ta substancja jest drażniąca. Dlatego się zastanawiam czy to ja tak reaguje, czy to normalne.

A odnośnie innego tematu, przeczytałam wszystkie wpisy i widzę, ze beta jest na topie 🙈 ale dajcie sobie spokój. Beta na początku dla potwierdzenia ciąży i tyle. Tak na prawdę ani wartość ani przyrost nic wielkiego nam nie mówią, ponieważ po pierwsze każda kobieta wytwarza inna ilość hormonu dlatego tez jak zauważyliście normy dla każdego tygodnia są takie obszerne. A po drugie.... potwierdzone na mnie jak i na wielu badaniach: beta po poronieniu również może rosnąć. Mówię o poronieniu które wydarzyło się np dzisiaj. Jutro beta może być równie wysoka i utrzymywać się kilka dni. Organizm potrzebuje chwili żeby wyciszyć prace hormonów. Tak jakby przez jakiś czas myśli, ze dalej ciąża jest prawidłowa itd. Dlatego tez często przy poronieniach lekarze odsyłają do domu i każą czekać pare dni na krwawienie a jak się nie zjawi to iść do szpitala na wywołanie. - właśnie dlatego ze beta utrzymuje się na wysokim poziomie i nie dopuści tak łatwo do utraty zarodka.
Także zastanówcie się, czy warto kasę wydawać. Lepiej kupcie dobre witaminy i zróbcie zdrowe zakupy na pyszną kolacje 😀

A odnośnie innego tematu, przeczytałam wszystkie wpisy i widzę, ze beta jest na topie 🙈 ale dajcie sobie spokój. Beta na początku dla potwierdzenia ciąży i tyle. Tak na prawdę ani wartość ani przyrost nic wielkiego nam nie mówią, ponieważ po pierwsze każda kobieta wytwarza inna ilość hormonu dlatego tez jak zauważyliście normy dla każdego tygodnia są takie obszerne. A po drugie.... potwierdzone na mnie jak i na wielu badaniach: beta po poronieniu również może rosnąć. Mówię o poronieniu które wydarzyło się np dzisiaj. Jutro beta może być równie wysoka i utrzymywać się kilka dni. Organizm potrzebuje chwili żeby wyciszyć prace hormonów. Tak jakby przez jakiś czas myśli, ze dalej ciąża jest prawidłowa itd. Dlatego tez często przy poronieniach lekarze odsyłają do domu i każą czekać pare dni na krwawienie a jak się nie zjawi to iść do szpitala na wywołanie. - właśnie dlatego ze beta utrzymuje się na wysokim poziomie i nie dopuści tak łatwo do utraty zarodka.
Także zastanówcie się, czy warto kasę wydawać. Lepiej kupcie dobre witaminy i zróbcie zdrowe zakupy na pyszną kolacje 😀
Zgadzam się urodziłam córkę w Anglii cala ciążę nie widziałam ginekologa na oczy o badaniach beta dowiedziałam się tutaj chyba stara jestem . Uważam że wizyta u gina po wykonanym teście mało wniesie . Najważniejszy jest spokój zdrowe jedzenie .

Zgadzam się urodziłam córkę w Anglii cala ciążę nie widziałam ginekologa na oczy o badaniach beta dowiedziałam się tutaj chyba stara jestem . Uważam że wizyta u gina po wykonanym teście mało wniesie . Najważniejszy jest spokój zdrowe jedzenie .
Otóż to. Wiadomo, że każda pragnie podejrzeć co tam się w brzuszku dzieje, ale na tak wczesnym etapie nie ma to zbyt wielkiego sensu, chyba ze ciąża jest zagrożona i obciążona wywiadem. Choć ja właśnie taką mam, to również u mojej profesor byłam ale tylko na konsultacji. Na usg kazała przyjść między 6-8 tygodniem, żeby zobaczyć akcje serca. Bo wcześniej zwyczajnie nic to usg nie wnosi.

To moja pierwsza ciąża i to w pierwszym cyklu starań... temat bety i przyrostu jest ciągle wałkowany na forum, dlatego jako zielony człowiek w tematach ciążowych wykonałam te badania. Jednak nie miałam pojęcia o tym co mówisz. W ogóle temat poronień jest tematem tabu. Dopóki nie weszłam na forum, nie wiedziałam, że aby mieć dziecko trzeba „tyle zachodu” - wiecie o co chodzi. Zawsze mówiło się, że to od razu cyk, 9 miesięcy w brzuchu i już gotowe. Nawet nie miałam pojęcia, że kobieta w ciąży może się tak źle czuć. Słyszałam tylko o „porannych mdłościach”.
Szkoda, że o tym wszystkim nie mówi się otwarcie, że w szkołach nie jest w ogóle poruszany ten temat. Chociaż u nas temat edukacji seksualnej nie istnieje, więc czego się spodziewać...
To faktycznie chyba u nas identycznie idzie! Mi apka wyliczyła termin na 12.10
Będziesz jeszcze betę robić czy czekasz cierpliwie już na wizytę u lekarza?
Mi tez pokazuje na 12.10 :) robiłam w odstępie 48h, przyrost był 93% i już chyba robić nie będę więcej.

To moja pierwsza ciąża i to w pierwszym cyklu starań... temat bety i przyrostu jest ciągle wałkowany na forum, dlatego jako zielony człowiek w tematach ciążowych wykonałam te badania. Jednak nie miałam pojęcia o tym co mówisz. W ogóle temat poronień jest tematem tabu. Dopóki nie weszłam na forum, nie wiedziałam, że aby mieć dziecko trzeba „tyle zachodu” - wiecie o co chodzi. Zawsze mówiło się, że to od razu cyk, 9 miesięcy w brzuchu i już gotowe. Nawet nie miałam pojęcia, że kobieta w ciąży może się tak źle czuć. Słyszałam tylko o „porannych mdłościach”.
Szkoda, że o tym wszystkim nie mówi się otwarcie, że w szkołach nie jest w ogóle poruszany ten temat. Chociaż u nas temat edukacji seksualnej nie istnieje, więc czego się spodziewać...

Mi tez pokazuje na 12.10 :) robiłam w odstępie 48h, przyrost był 93% i już chyba robić nie będę więcej.
Ja tez nie miałam pojęcia jaki to ogromny problem, dopóki sama nie poroniłam pierwszej ciąży. Wtedy to był dla mnie ogromny szok. Teraz po tylu poronieniach raczej patrzę na ciąże jak na cud a na poronienie jak codzienność. Niestety punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
w każdym razie, życzę Nam wszystkim żeby ten czas był dla nas łaskawy i żeby każda z nas szczęśliwie doczekała terminu porodu ✊🏻💪🏻

Uczymy się całe życie za mną dwa poronienia za 3 razem w 2009 r się udało ale nadal nie wiem co to poród , szycie , nacinanie krocza i wielki ból aż się boję co mnie może czekać za parę miesięcy. ( poród trwał max pól godziny w wodzie ) i ubolewam że nie mogę tego powtórzyć tego w Polsce

Ostatnia edycja:
reklama

Zgadzam się z Tobą 👌

Do góry