reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2020

reklama
Hej
Zasnęłam z młodym. Budzę się w nocy, pić mi się chce. Widzę wodę,to z gwinta A tam dziwny kolor[emoji23][emoji23][emoji23]młody robił eksperyment z kulkami do wody. Dobrze, że mi piana uszami nie wyszła.
Będę mieć czystego dzidziusia się śmieje.

Ostatnia edycja:
[emoji4][emoji4][emoji4]
Nie jemy gotowców,wysoko przetworzonej żywności itp
W pracy to jestem pani pudełeczko.zawsze mam przygotowany posiłek. [emoji6]
IMG_20200114_163851_069.jpeg
20200211_071009.jpeg
IMG_20200203_120801_449.jpeg
20200202_114503.jpeg
IMG_20200130_190546_729.jpeg

Kurcze tak właśnie chciałam zrobić, ale powiedziałam małżowi i on się nie zgodził, mam nic nie zmieniać na własną rękę i czekać do piątku 🤷🏼‍♀️ Wiem, że to może wydawać się głupie, ale ma trochę racji, tak samo jak i Ty 🙈 Tych kilka dni nie zmieni aż tak wiele żebym miała nagle mieć TSH 100, więc może zaczekam cierpliwie na ten piątek, jutro już środa, będzie dobrze 😊
Mi endo kazala robić badania co 6 tyg 🤔 Oczywiscie nie wytrzymalam. Pojechalam z wynikiem ktory po 3 tyg mnie nie pokoil a ta mnie zrypala. To bardzo dobra Panindr ale juz do niej nie chodze

Dziewczyny,A jest gdzieś jakiś , że jak powiem kodeks ile kto może na jakim stanowisku pracować itp?

W 1 ciąży nie pracowałam,więc się nie znam.

A po wczorajszym to widzę,że moja szefowa albo głupia, albo udaje.
Nie mówiłam jej jeszcze o ciąży ,bo czekam do wizyty [emoji177]
Ale mówię,że jak jej nie było to byłam u lekarza i chciał mi dać l4,bo źle się czuje. Mówię żeby mi ludzi mniej zapisywała jak będą dzwonić(mam dużo stałych klientów),I robiła dłuższe odstępy między klientami.
A ta nie rozumie!!

Nie chcę iść na wolne bo lubię swoją pracę,też będę mieć dużo mniej kasy itp Ale teraz ważniejsza jestem ja.

To tym osoby,która niby fajna,miła Ale ma innych gdzieś.
Dziewczyny,które pracowały u niej były mega wykorzystywane. Więc odeszły. Nic dziwnego. Ostatnia,która zaszła w ciążę szybko poszła na wolne,teraz już się domyślam czemu. Skoro ta nie rozumie,że ktoś po prostu nie uciągnie.
Tekst,że ona też była w ciąży do końca w pracy. To ona.

Dlatego jej wydrukować chcę i pokazać takie jakby prawa i obowiązki. Tylko czy coś takiego jest?
Gin mówił, że ze względu na charakter pracy - cały czas na nogach może mi już dać wolne.

reklama
Takie znalazłam

Zgodnie z delegacją ustawową, Rada Ministrów określiła w rozporządzeniu (z 10 września 1996 roku) wykaz prac wzbronionych kobietom . Wymienia w nim również te prace, których nie mogą wykonywać ciężarne. Do tej grupy należą m.in.
• prace z pozycjach wymuszonych,
• w wymuszonym rytmie (przy taśmie),
• takie, które wymagają stania przez ponad 3 godziny podczas zmiany (łącznie),
• prace związane z narażeniem na zakażenie niektórymi chorobami (wirusy WZW typu B, ospy i półpaśćca, HIV i inne),
• w środowisku ekspozycji na wymienione w rozporządzeniu substancje chemiczne
• związane z narażaniem się na uraz - udział w akcjach ratowniczych, gaszeniu pożarów, ale też praca w ubojni czy z materiałami wybuchowymi,
• oraz prace w zasięgu: pól magnetycznych o niebezpiecznym natężeniu, promieniowania jonizującego i nadfioletowego o określonym poziomie; dotyczy to m.in. pracy przy komputerze, której czas w przypadku ciężarnej nie powinien przekraczać 4 godzin dziennie.
Co zatem dzieje się, gdy kobieta wykonująca jedną z tych prac informuje pracodawcę, że jest w ciąży? Ma on wówczas obowiązek:
• przenieść ją do innej pracy (jeśli wyżej wspomniane rozporządzenie wskazuje daną pracę jako zabronioną ciężarnej w każdej sytuacji),
• dostosować środowisko pracy do wymagań określonych w tym rozporządzeniu lub tak skrócić czas pracy ciężarnej, by te wymagania spełnić (jeśli rozporządzenie mówi o tym, że dana praca jest zabroniona po przekroczeniu pewnych niebezpiecznych dla zdrowia pracownicy wartości)
• lub zwolnić ciężarną z obowiązku świadczenia pracy.

Do góry