reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2020

reklama
Dajmy już spokój z roztrząsaniem. Gdzie tam do października. Jeszcze z milion razy wyjdą jakieś nieporozumienia. Wystarczy, że temat będzie kontrowersyjny a ktpś będzie obstawał przy swoim i znowu będą krótsze lub dłuższe "dyskusje". Zawsze będą "obozy": jedne będą popierały jedną z dziewczyn inne drugą i będzie cześć dziewczyn co będą unikać wypowiedzi żeby nie dolewać oliwy do ognia. Jak narazie te niepotrzebne dyskusje szybko się kończyły. Pewnie jeszcze sporo śliskich tematów przed nami
Nooo tak fakt. Ale też mega dużo już tu było dziwnych tekstów i zaczepek
Chociażby o bzdury że komuś wydźwięk zdania nie pasował i już afera. Sporo tego jak na 2 miesiące istnienia. To nie pierwsze forum na jakim jestem i pierwszy raz jest tak ostro. Ale wydaje mi się że z czasem będzie właśnie lepiej że się tak już wszystko uklepie i będzie tylko dobrze.

No nie wiem. Mi pracodawca powiedział, że jak wezmę L4 z kodem literowym B to nic się dla mnie wynagrodzenie nie zmieni. Moja koleżanka w ciąży dostawała pełną pensję, znajome od mamy z pracy przechodzące w 3 mc na L4 z kodem B rownież miały wypłacaną całą dotychczasową pensję.

do podstawy L4 wlicza się nie wynagrodzenie a pełen dochód wliczany do podstawy chorobowej z ostatnich 12 miesięcy (z wyjątkami / np jeśli było się w ciągu 3 miesięcy na L4 to jest liczony okres sprzed poprzedniego zwolnienia)
Do podstawy L4 wliczają się wszystkie premie itp (o ile były obniżane procentowo za okres absencji).

Więc jeśli ktoś zarabia np. 1000 zł miesięcznie ale dostał w lipcu premię w wysokości 12 tys. to jego zasiłek wyniesie 2 tys. :)

płatne 100% jest każde zwolnienie z kodu B - z kodem 1, kodem 2 i szpitalne.

Ja bylam teraz na 100% ze względu na wypadek w pracy i wszystko mi sie zgadzalo. Ale ja uprzedam ze sie nie znam:)
do podstawy L4 wlicza się nie wynagrodzenie a pełen dochód wliczany do podstawy chorobowej z ostatnich 12 miesięcy (z wyjątkami / np jeśli było się w ciągu 3 miesięcy na L4 to jest liczony okres sprzed poprzedniego zwolnienia)
Do podstawy L4 wliczają się wszystkie premie itp (o ile były obniżane procentowo za okres absencji).

Więc jeśli ktoś zarabia np. 1000 zł miesięcznie ale dostał w lipcu premię w wysokości 12 tys. to jego zasiłek wyniesie 2 tys. :)

płatne 100% jest każde zwolnienie z kodu B - z kodem 1, kodem 2 i szpitalne.

To mnie pracodawca i lekarz poinformowali, że L4 z kodem literowym B gwarantuje mi 100% wynagrodzenia i tak też jest w ustawie :) Chyba że lekarz nie wpisze tego kodu (mój nie wpisywał go na początku), to wtedy 80% 🤷🏼‍♀️

kochana jeśli nie wpisywał a dostarczysz do kadr informacje o ciąży (zaświadczenie z datą - początkiem ciąży) to pracodawca musi Ci wszystkie zwolnienia wyrównać do 100% :) masz na to chyba 3 miesiące

reklama
Do góry