reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

A te otulacze nie działają podobnie jak śpiworki? Bo podobne niby ale ja się nie znam. Chcę otulaczo kocyk,ale może to będzie lepsze
One są takie bardziej przylegle i trochę elastyczne - bardziej imitujące odczucia dziecka z brzucha mamy. Póki co nie spotkałam się ze złymi opiniami, ale pogrzebie jeszcze w necie

reklama
Ja mam taka sama sytuacje i to się nazywa niezgodność serologiczna. Konflikt jest wtedy kiedy wykryją w twojej krwi przeciwciała. Wtedy podaje się dopiero immunoglobuline w ciąży po którymś tam tygodniu i po porodzie. Ja właśnie teraz będę robić test na przeciwciała wiec sie okaże. Chyba się taki test powtarza 3x w ciąży.
To nawet nie wiedzialam.to ja mam niezgodnosc serologiczna ..2 syn mial grupe plus..wiec zastrzyk ja dostalam po porodzie..teraz juz raz mialam badane przeciwciala..i jedt ok

Spiworek jest taka kolderka na zamek, otulacz/ lub jak ktos woli zwykla pieluszka otulasz dosc mocno dziecko. Przez co dziecko ma pozycje embrionalna. Czuje sie jak w brzuszku gdzie pod koniec ciazy bylo mu dosc ciasno. Dziala to bardzo uspokajaco dla dziecka. Czasem sa dzieci dla ktorych takie skrepowanie / gdy sa bardzo wrazliwe na dotyk np. Bardziej drazni. Ale te sa w mniejszosci. Wiadomo tez nie mozna przesadzac i tak owijac dziecka przez 6 miesiecy. Bardziej chodzi o ten pierwszy etap.

A co do dzieci. To kazde zawsze bedzie troche zazdrosne. Nie da sie tego zmienic. Bo nagle wywraca sie im caly swiat do gory nogami. Mysle, ze cierpliwosc i mozliwosc poswiecenia czasu dla drugiego dziecka. Zeby ono tez bylo wazne. Nigdy nie porzucanie go gdy drugie zaplacze. Pozwolenia na robienie cos przy maluszku. No i duzo milosci i cierpliwosci.

A te otulacze nie działają podobnie jak śpiworki? Bo podobne niby ale ja się nie znam. Chcę otulaczo kocyk,ale może to będzie lepsze
Śpiworki są raczej luźne i nie krępują rączek. A w otulaczach chodzi o ścisłe zamotanie dziecka.
Jak widzę ten film, to już wiem, czemu 4 lata bałam się starać o drugie...

Może też od dziecka zależy, mój syn musiał być przewijany ok. 7 razy dziennie. Każde przebranie to było ryzyko, że wszystko się pobrudzi (często tak było). Z przewijakiem było trudno ogarnąć czystość, na łóżku bym się nie odważyła. A córka dużo rzadziej jest przewijana. Chociaż też nie jakaś super "sterylna", bo jako noworodek notorycznie nas obsikiwała.

Wrzuciłam info o wanience do wątku wyprawkowego. Na Allegro można wrzucić "Tega kwadratowa" i wyskoczy za ok. 50 zł. Akurat teraz może nie za ładne kolory są.
No wlaswłaśnie nasza łazienka jeszcze nie jest gotowa i nawet nie wiem ile by było miejsca na taką wanienke. I jakoś boję się,ze zsunie się bok i...nawet nie chce myśleć :O

reklama
Tu jest pokazane jak można owijać w zwykły kocyk, podobnie robi się z pieluchami - ja jakoś tak stosowałam
A tutaj porównanie kilku różnych patentów

Do góry