reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

No ale jak tak siedzisz na łóżku w półskręcie z nogami na podłodze to i tak się pochylasz nad dzieckiem, dla mnie to była męczarnia (dla mojego kręgosłupa właściwie) ;)
No dokładnie. Mój mąż wysoki to klęczał przed łóżkiem jak przewijał. [emoji6] Nigdy więcej....[emoji12]

reklama
Dziewczyny mialam dzis sytuacje na placu zabaw jak bylam z synem, byl jeden chlopiec ktory byl bardzo zabroczy nie pozwalal zblizyc sie do siebie podczas zabawy, a moj roczniak pcha sie wszedzie, jednoczesnie jak sie moj syn poddawal i szedl w inna strone biegl przed nim zajmowal np drabinke i nie pozwal mu wejsc nigdy nie ingeruje w taki sytuacje obserwuje sobie mojego syna jak sobie radzi nawet jak sie flustruje pozwalam mu samemu sie z tym zmierzyc ewentualnie tlumacze mu sytuacje ale jestem za tym zeby dzieci same dawaly sobie rade z takimi sprawami niezaleznie od wieku jakos tak wyszlo pozniej moj maz przyniosl synowi wiaderko ten chlopiec oczywiscie mu je zabral mysle sobie niech mlody walczy o swoje [emoji16] i tato tego chlopca zaczal do mnie temat ze wlasnie urodzilo im sie w domu drugie dziecko i jego syn w taki sposob sie zachowuje ze maja mega ciezko z nim teraz ma 3,5 roku wiec powiedzmy dziecko kuma o co chodzi, myslelismy z mezem juz o tym jak to bedzie jak urodzi nam sie drugie dziecko nasz syn bedzie mial 1,5 roku czyli podejrzewam ze nie zrozumie sytuacji ?? Myslicie ze bedzie zazdrosny? Jak wy sobie z tym radzilyscie? Moze macie do polecenia jakas madra literature? Jak sie przygotowywalyscie na to??

No to ja mam teraz 3.5 latla w domu i roczniaka.... a zaraz dojdzoe kolejne :)

Jest tak... jak mlody sie uczyl chodzic...wstawac..czesto niechcacy przez starszego byl popchniety...ale zachartowalo to nlodego.... teraz sie walnie...to nawet nie zaplacze....

Walka o zabawki jest.... u mnie jest zasada...ze nie ma wyrywania sobie zabawek....kto pierwsY wzial i sie bawi ten sie bawi dalej.... starszy ciagle chcial akuratbto co wzial do reki mlody i ciagle mu zabieral..ale rocny syyn..teraz ma juz rok i 3 miesiace..potrafi krzyknac na starszego ..i nie daje sobie juz wyrwac...starszy czasem z placzem odchodzi a czas zaboerze mlodemu..wtedy jazgot robi mlody :) ale coraz rzadziej dochodzi do tuch sytuacji... nauczyli aie..coraz bardziej kumaja ze nie wyrywamy sovie z rąk

Zazdrosc jest.... zawsze jak jeden soe przytuli do mnoe..lub siadzie na kolano....drugi tez przylatuje.. ..zawsze :)

Ale juz bylwaja sytuacje..ze sie zabawia razem...cos powyrzucaja z szafy.... klocki lego kazdy ze swoja kupka siedzi i uklada...

Najgorszy byl poczatek bo 3 latek jest w fazie budowania i tworzenia.....a mlody w fazie niszczenia...ale ja zabwwy takie wynajduje zeby obaj zadowoleni byli....

Starszemu np. Tlumacze ze budujemy wierze z klockow drewnianych... kilka malych wiezyczek w pokoju....i tlumacze ze mlodszy bedzie niszczyl..i kto pierwszy..ja pomagalam budowac...starszemu..a mlody mial frajde ze niszczy...ale ostatnio. Jak nas obserwowal..to sam juz zaczal ukladac wieże.... mlodsze szybciej sie ucza...

Dobra dogoniłam Was :tak:

Więc teraz moje myśli.... Owijak jakoś mi nie przypadł do gustu , jakieś to dziecko takie sztywne nie ma jak się poruszać , wiem wiem nie znam się nie mam dzieci jeszcze po prostu to moje takie 1 zdanie , być może i je zmienię i kupię kiedy owijak - nie wiem .

Husta czy pielucha czy ten kocyk , hmmm ?
Chyba na ten moment wole dla niemowlaka sztywniejszy rożek ;) tak bym to nazwała... Z materialu jak lekka kołderka ale usztywniany na pozycji kręgosłupa i główki ... ( Znajoma ma coś takiego wiedzialam i trzymałam w tym jej dziecko ) .

A te otulacze nie działają podobnie jak śpiworki? Bo podobne niby ale ja się nie znam. Chcę otulaczo kocyk,ale może to będzie lepsze

Spiworki ja uzywam i bardzo sobie chwale tak od momentu koedy syn wyrosl z rozka czyli szybciutko uzywamy spiworkow teraz ma rok i nadal w nich spi one sa luzne dziecko ma miejsce zeby ruszac nozkami moj syna wstaje w nim i przemieszcza sie po lozeczku [emoji12] nie da sie za nic w swiecie go nakryc zeby zaraz sie nie rozkopal wiec u nas sprawdza sie swietnie

Kolejny temat...ważny dla mnie .

Wanienka do kapania z podkładka w środku i przewijak .....:szok:

Czytałam Was i myślałam o tym .
Gdzie ta wanienkę połoze ? Łazienka odpada mam mały i ciasny prysznic.
Więc gdzie ? Na podłodze i będziemy klęczeć ? A stelez na wanienkę jakiś będzie bezpieczny ??? :szok:

Dwa...

Stelaż pod przewijak ? Czy przewijak na łóżku w sypialni położyć ( mam łóżko 180*200 ) ??? :szok:

reklama
Kolejny temat...ważny dla mnie .

Wanienka do kapania z podkładka w środku i przewijak .....:szok:

Czytałam Was i myślałam o tym .
Gdzie ta wanienkę połoze ? Łazienka odpada mam mały i ciasny prysznic.
Więc gdzie ? Na podłodze i będziemy klęczeć ? A stelez na wanienkę jakiś będzie bezpieczny ??? :szok:

Dwa...

Stelaż pod przewijak ? Czy przewijak na łóżku w sypialni położyć ( mam łóżko 180*200 ) ??? :szok:
Ja stelaz i waniennke przenosilam do pokoju, a nie uzywane stalo w kacie w laziemnce, stelaz po zlozeniu nie zajmuje duzo miejsca :) a przewijak mialam na lozeczku.

Do góry