reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

reklama
Dziewczyny, ile u Was kosztuja prenatalne?

4c3tskjoppjijysx.png
Moje kosztowały 400zl (150 krew 250 badania, w gabinecie spędziliśmy godzinę. Samo badanie i dopochwowe i przez brzuch trwały ponad 40 minut. Wcześniej wywiad i potem omówienie badań)

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

O A ja dzisiaj miałam się pytać o basen w ciąży o_O
Aga moja koleżanka całą ciążę chodziła na basen 2x w tygodniu. Nawet się pływać nauczyła. Najważniejsze jest by był to basen sportowy a nie dla dzieci. W tych sportowych nie ma takiego zachorowania wody...woda też ma chłodniejsza temperaturę. I przez całą ciążę przymowala profilaktycznie żurawit.
Porozmawiaj z lekarzem na wizycie...ale moim zdaniem, to mit, że nie można chodzić na basen.

Ostatnia edycja:
Cześć, dziewczyny ja bylam dzisiaj na wizycie kontrolnej w lux med ale dodatkowo mam swoją lekarka do której idę 22.03 na genetyczne. Dzisiaj 11tc, wszystko ok. Wyniki dobre. Mam pytanie czy która z was planuje zrobić test podwójny do usg? PAPP-A plus Pod. Beta.Ja będę robić GP chce wykluczyć wady ganetyczne a usg robi to tylko w 80%.ale niestety zapytalam kiedy mam go zrobić a na internecie piszą że w dniu usg i później porównuję się wynik a inni piszą że 3 dni przed usg. Czy coś wiecie na ten temat?
Nam lekarz tłumaczył, że badania usg to 70% wiedzy a krew to 30% by mieć obraz całości muszą być badania z krwi na wizycie bo on to odrazu porównuje.
Nie rozumiem dlaczego niektóre z Was mają krew po usg robić. Dla mnie to dość dziwne.

dziewczyny czy przy usg prenatalnym zawsze sie robi test z krwi? Bo dostalam skierowanie tylko na usg i nie wiem czy prywatnie w takim razie tej krwi nie robic. Ciekawe na ile samo usg jest w stanie pokazac czy wszystko jest ok pod wzgl jakichs wad.
Już właśnie pisałam o tym chwilę wyżej. Z krwi 30% z usg70% w zasadzie powiedział że tak samo są ważne.

A mnie z kolei zastanawia czy mozna isc na samo USG, bo moja siostra zrobila oba badania i jej prowadzacy lekarz mowil jej, ze jesli na USG jest w porzadku, to test pappa jest zbedny, ze to tylko niepotrzebny wydatek...

4c3tskjoppjijysx.png
Mój lekarz uważa, że nie wszystko na usg widać, a ma naprawdę najlepszy sprzęt u nas na pomorzu. Nawet szpital od niego pożycza ten sprzęt do trudnych przypadków. Jego zdaniem i krew i usg są w prenatalnych tak samo ważne

Ok, dziękuję trochę jaśniej mi to wytłumaczyłas. Ja jestem w 10 tyg( miałam już ten podstawowe badania krwi) i właśnie za dwa tyg mam iść na to prenatalne...i lekarz jak mi mówił o tym USG to mówił też właśnie o pappa i coś ze któres jest płatne ale tak się denerwowałam USG które było jeszcze przede mną że średnio go słuchałam [emoji23]...tylko dlaczego w takim razie niektóre kobiety tu piszą że całe prenatalne to jest USG plus krew? Bo z tego co piszesz i co ja też zrozumiałam od lekarza prenatalne to samo USG a z krwi to już pappa ? Czy samo USG nie wychwyci zespołu Downa .?

Napisane na Lenovo P2a42 w aplikacji Forum BabyBoom
Olu nam lekarz wyjaśniał że
wady genetyczne są związane z nieprawidłową strukturą genów doprowadzając do wad rozwojowych dziecka; istnieje wiele tego typu wad jak zespół Edwardsa, Patau'a ,Turnera, ale najszerzej znany jest syndrom Downa.

Skopiuje to co nam mówił:
Badanie prenatalne składa się wg aktualnych międzynarodowych standardów z dwóch części:

Badania krwi matki tzw. testu podwójnego obejmującego oznaczenie białka PAPP-A oraz wolnej podjednostki beta HCG.
Badania USG prenatalnego oceniającego :
NT - przezierność karkową
NB -kość nosową
TR - przepływ w zastawce trójdzielnej serca
DV - przepływ w przewodzie żylnym płodu
CRL - wymiary płodu
budowę płodu w zakresie I trymestru

Tlumaczl nam że czasem na usg wychodzi coś w dolnej lub górnej granicy z tych pomiarów, i bez badań krwi nie można jednoznacznie stwierdzić czy dziecko na pewno jest zdrowe, ale właśnie dzięki tym badaniom krwi widać czy rzeczywiście jest powód do niepokoju. Bo jeśli wyjdą z krwi wzorowo, to na pewno nie ma się czym martwić. W przeciwnym razie jeśli z krwi również coś wychodzi nieprawidłowo to zaleca się badanie dodatkowe.

Tak jak napisałam prenatalne to usg, krew to krew. :) Usg 11-14tc wychwytuje podobno 80% wad rozwojowych, czyli margines błędu jest, ale ryzyko wad rośnie wraz z wiekiem ciężarnej dlatego nie wiem czy po 30 czy po 35rż zaleca sie dodatkowo wykonanie testu Pappa, zeby wykluczyć zespół Downa.
Gdybyś miała zrobić na następną wizytę jakieś badania - dostajesz skierowanie, skoro go nie masz - przyniosłaś już wszystkie niezbędne lekarzowi badania na daną chwilę :)

Z tego co wiem, prenatalne usg jest refundowane przez NFZ, ale ja chodzę prywatnie, to niech mnie ktoś poprawi jesli się mylę. Test Pappa w Polsce nie jest refundowany, jest płatny (dla każdego?)
Z tego co mi wiadomo prenatalne usg i krew pappa oraz wolnej podjednostki Bhcg jest refundowany dla kobiet 35+

reklama
Nie dostałam skierowania ale właśnie na następnej wizycie mam się widzieć z lekarzem na tym prenatalnych i teraz nie wiem jak bym chciała wykonać dodatkowo pappa to powinnam już chyba mieć ze sobą ten wynik na USG ? Czy nie ?

Napisane na Lenovo P2a42 w aplikacji Forum BabyBoom
Oczywiście że tak.

Do góry