reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

reklama
Dziewczyny, ile u Was kosztuja prenatalne?

4c3tskjoppjijysx.png
Moje kosztowały 400zl (150 krew 250 badania, w gabinecie spędziliśmy godzinę. Samo badanie i dopochwowe i przez brzuch trwały ponad 40 minut. Wcześniej wywiad i potem omówienie badań)

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

O A ja dzisiaj miałam się pytać o basen w ciąży o_O
Aga moja koleżanka całą ciążę chodziła na basen 2x w tygodniu. Nawet się pływać nauczyła. Najważniejsze jest by był to basen sportowy a nie dla dzieci. W tych sportowych nie ma takiego zachorowania wody...woda też ma chłodniejsza temperaturę. I przez całą ciążę przymowala profilaktycznie żurawit.
Porozmawiaj z lekarzem na wizycie...ale moim zdaniem, to mit, że nie można chodzić na basen.

Ostatnia edycja:
Cześć, dziewczyny ja bylam dzisiaj na wizycie kontrolnej w lux med ale dodatkowo mam swoją lekarka do której idę 22.03 na genetyczne. Dzisiaj 11tc, wszystko ok. Wyniki dobre. Mam pytanie czy która z was planuje zrobić test podwójny do usg? PAPP-A plus Pod. Beta.Ja będę robić GP chce wykluczyć wady ganetyczne a usg robi to tylko w 80%.ale niestety zapytalam kiedy mam go zrobić a na internecie piszą że w dniu usg i później porównuję się wynik a inni piszą że 3 dni przed usg. Czy coś wiecie na ten temat?
Nam lekarz tłumaczył, że badania usg to 70% wiedzy a krew to 30% by mieć obraz całości muszą być badania z krwi na wizycie bo on to odrazu porównuje.
Nie rozumiem dlaczego niektóre z Was mają krew po usg robić. Dla mnie to dość dziwne.

dziewczyny czy przy usg prenatalnym zawsze sie robi test z krwi? Bo dostalam skierowanie tylko na usg i nie wiem czy prywatnie w takim razie tej krwi nie robic. Ciekawe na ile samo usg jest w stanie pokazac czy wszystko jest ok pod wzgl jakichs wad.
Już właśnie pisałam o tym chwilę wyżej. Z krwi 30% z usg70% w zasadzie powiedział że tak samo są ważne.

A mnie z kolei zastanawia czy mozna isc na samo USG, bo moja siostra zrobila oba badania i jej prowadzacy lekarz mowil jej, ze jesli na USG jest w porzadku, to test pappa jest zbedny, ze to tylko niepotrzebny wydatek...

4c3tskjoppjijysx.png
Mój lekarz uważa, że nie wszystko na usg widać, a ma naprawdę najlepszy sprzęt u nas na pomorzu. Nawet szpital od niego pożycza ten sprzęt do trudnych przypadków. Jego zdaniem i krew i usg są w prenatalnych tak samo ważne

Ok, dziękuję trochę jaśniej mi to wytłumaczyłas. Ja jestem w 10 tyg( miałam już ten podstawowe badania krwi) i właśnie za dwa tyg mam iść na to prenatalne...i lekarz jak mi mówił o tym USG to mówił też właśnie o pappa i coś ze któres jest płatne ale tak się denerwowałam USG które było jeszcze przede mną że średnio go słuchałam [emoji23]...tylko dlaczego w takim razie niektóre kobiety tu piszą że całe prenatalne to jest USG plus krew? Bo z tego co piszesz i co ja też zrozumiałam od lekarza prenatalne to samo USG a z krwi to już pappa ? Czy samo USG nie wychwyci zespołu Downa .?

Napisane na Lenovo P2a42 w aplikacji Forum BabyBoom
Olu nam lekarz wyjaśniał że
wady genetyczne są związane z nieprawidłową strukturą genów doprowadzając do wad rozwojowych dziecka; istnieje wiele tego typu wad jak zespół Edwardsa, Patau'a ,Turnera, ale najszerzej znany jest syndrom Downa.

Skopiuje to co nam mówił:
Badanie prenatalne składa się wg aktualnych międzynarodowych standardów z dwóch części:

Badania krwi matki tzw. testu podwójnego obejmującego oznaczenie białka PAPP-A oraz wolnej podjednostki beta HCG.
Badania USG prenatalnego oceniającego :
NT - przezierność karkową
NB -kość nosową
TR - przepływ w zastawce trójdzielnej serca
DV - przepływ w przewodzie żylnym płodu
CRL - wymiary płodu
budowę płodu w zakresie I trymestru

Tlumaczl nam że czasem na usg wychodzi coś w dolnej lub górnej granicy z tych pomiarów, i bez badań krwi nie można jednoznacznie stwierdzić czy dziecko na pewno jest zdrowe, ale właśnie dzięki tym badaniom krwi widać czy rzeczywiście jest powód do niepokoju. Bo jeśli wyjdą z krwi wzorowo, to na pewno nie ma się czym martwić. W przeciwnym razie jeśli z krwi również coś wychodzi nieprawidłowo to zaleca się badanie dodatkowe.

Tak jak napisałam prenatalne to usg, krew to krew. :) Usg 11-14tc wychwytuje podobno 80% wad rozwojowych, czyli margines błędu jest, ale ryzyko wad rośnie wraz z wiekiem ciężarnej dlatego nie wiem czy po 30 czy po 35rż zaleca sie dodatkowo wykonanie testu Pappa, zeby wykluczyć zespół Downa.
Gdybyś miała zrobić na następną wizytę jakieś badania - dostajesz skierowanie, skoro go nie masz - przyniosłaś już wszystkie niezbędne lekarzowi badania na daną chwilę :)

Z tego co wiem, prenatalne usg jest refundowane przez NFZ, ale ja chodzę prywatnie, to niech mnie ktoś poprawi jesli się mylę. Test Pappa w Polsce nie jest refundowany, jest płatny (dla każdego?)
Z tego co mi wiadomo prenatalne usg i krew pappa oraz wolnej podjednostki Bhcg jest refundowany dla kobiet 35+

reklama
Nie dostałam skierowania ale właśnie na następnej wizycie mam się widzieć z lekarzem na tym prenatalnych i teraz nie wiem jak bym chciała wykonać dodatkowo pappa to powinnam już chyba mieć ze sobą ten wynik na USG ? Czy nie ?

Napisane na Lenovo P2a42 w aplikacji Forum BabyBoom
Oczywiście że tak.

Do góry