reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

Dziewczynki odebrałam część badań i Igm Cytomegalii dodatni. Jeżeli to świeże, pierwotne zakażenie to jest ryzyko, że dziecko będzie chore, głuche, niepełnosprawne...jestem załamana.
Wynik awidności który ma pokazać kiedy to złapałam dop.za 3dni :/ Jakaś masakra :(

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Nie denerwuj się na zapas. To pewnie stara infekcja. Przecież teraz jakbyś ja złapała to coś byś czuła. Cytomegalia daje konkretne objawy...

Napisane na Lenovo P2a42 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Wirus przenoszony przez krew, ślinę, stosunki, kontakt z małymi dziećmi (nie wiem co dzieci do tego mają)
Jeżeli przed ciążą to nie szkodzi...jeżeli teraz to następstwa tak jak pisałam...łącznie ze śmiercią dziecka.
Nie pamiętam czy w pierwszej ciąży badałam bo nie mam w papierach wyniku CMV. Nie ma lekarstwa. Nic się nie podaje matce :/ Bad. awidność cmv ma pokazać czy to sprzed 3mcy czy świeże zakażenie.

Mamisia, bez paniki, jaki poziom masz tych IgG? Tylko pierwotne zakażenie jest groźne w ciąży, możliwe że zaraziłaś się już jakiś czas temu i teraz masz tylko nawrót. Wiem co czujesz, miałam to w poprzedniej ciąży :( Jeśli awidność wyjdzie wysoka to znaczy że to stare zakażenie i nie musisz się martwić. U mnie wyszła nieokreślona- ponieważ nie leczy się tego w ciąży bo nie ma czym, można tylko zrobić szczegółowe badania dziecka- u nas było badanie wzroku i najważniejsze - badanie moczu dziecka w ciągu dwóch tygodni po urodzeniu, bo tylko przez te dwa tygodnie można wyodrębnić wirusa w badaniu. To bardzo popularna choroba, więc szansa że to akurat zakażenie pierwotne jest naprawdę mała!

Wiedzialas ze mozesz byc w grupie ryzyka z jakiegos powodu?? Masz male dzieci ? Rozumiem ze jesli tak to dziecko musialo byz zarazone i zarazilo Ciebie ?
Nigdy wczesniej o tym nie slyszalam i jestem zaskoczona co to za cholerstwo

Spokojnie poczekaj na wynik jest spora szansa ze to nie jest swieza sprawa

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Rutynowe badanie. Mój gin.zleca dużo badań. Objawów żadnych nie zauważyłam ale bezobjawowo też można przechodzić.
Mam przedszkolaka 3,5 l w domu.
O dzieciach znalazłam artykuł:
"Dostępne zalecenia towarzystw naukowych i instytucji ochrony zdrowia odnośnie profilaktyki zakażeń CMV dotyczą prostych praktyk higienicznych, jako że najważniejszym czynnikiem ryzyka zakażenia CMV u kobiet w ciąży jest częsty i długi kontakt z małymi dziećmi i ich wydzielinami.

Dzieje się tak, ponieważ dzieci w wieku poniżej 2 lat wydalają wirusa w ślinie i moczu średnio przez 24 miesiące. Do zakażenia dochodzi, gdy ciężarna kobieta przeniesie te płyny do oczu, nosa lub ust. Zakażenie nie przenosi się łatwo. Normalny – nawet bliski – kontakt z małymi dziećmi nie jest wykluczony, pod warunkiem, że ciężarna będzie unikać wspólnego użytkowania z dzieckiem jedzenia, płynów i sztućców, wkładania smoczka dziecięcego do swoich ust, kontaktu ze śliną dziecka przy całowaniu oraz pamiętać o myciu rąk mydłem i wodą przez 15–20 sekund, zwłaszcza po zmianie pieluszek, karmieniu małych dzieci, wycieraniu nosa, czy też sprzątaniu zabawek dziecka."

Mamisia, bez paniki, jaki poziom masz tych IgG? Tylko pierwotne zakażenie jest groźne w ciąży, możliwe że zaraziłaś się już jakiś czas temu i teraz masz tylko nawrót. Wiem co czujesz, miałam to w poprzedniej ciąży :( Jeśli awidność wyjdzie wysoka to znaczy że to stare zakażenie i nie musisz się martwić. U mnie wyszła nieokreślona- ponieważ nie leczy się tego w ciąży bo nie ma czym, można tylko zrobić szczegółowe badania dziecka- u nas było badanie wzroku i najważniejsze - badanie moczu dziecka w ciągu dwóch tygodni po urodzeniu, bo tylko przez te dwa tygodnie można wyodrębnić wirusa w badaniu. To bardzo popularna choroba, więc szansa że to akurat zakażenie pierwotne jest

2ba8c66683bacbb986fb01c25aa7befc.jpg
jakieś przeciwciała niby mam.

Dziewczyny ja się żegnam. Powodzenia Wam życzę wszystkim. Ja od poniedziałku przeżywam największy dramat w moim życiu. W poniedziałek serduszko nie biło , dzisiaj jestem już w domu po zabiegu. Obym już była ostatnia bo nikomu tego nie życzę :(

Dziewczyny ja się żegnam. Powodzenia Wam życzę wszystkim. Ja od poniedziałku przeżywam największy dramat w moim życiu. W poniedziałek serduszko nie biło , dzisiaj jestem już w domu po zabiegu. Obym już była ostatnia bo nikomu tego nie życzę :(
O matulu...nie!
Dlaczego takie rzeczy się dzieją...
Trzymaj się jakoś, nie daj się złym myślom. Wiem, że żadne słowa nie pomogą... :( :(

Życzę Ci dużo siły i wytrwałości. Trzymam kciuki żebyś szybko poczuła to szczęście na nowo

Napisane na Lenovo P2a42 w aplikacji Forum BabyBoom

Trzymaj się mocno.

reklama
Dziewczyny wytlumaczycie mi o co chodzi z tym.igg igm i wynik dodatni i ujemny, nie kumam tego a nie chce dostac zawalu jak odbiore wyniki

p19u9jcg9y71ca8m.png

2 wizyta 22 marca [emoji173]

Do góry