reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

Słuchajcie dziewczyny wysłałam moje wyniki do gina, który jest na urlopie odpisał mi:,, Proszę zrobić profil glikemii. Po 5 dniach diety cukrzycowej proszę oznaczyć glukozę 1 godz. po śniadaniu, po obiedzie , po kolacji,,. Jutro chce iść do poradni nfz (gdzie biorę skierowania na badania) ale lekarz z poradni ostatnio olal mój wynik glukozy 104 :) nie wiem czy teraz też tego nie oleje, więc poradzcie.

Co ja mam robić wg tego co odpisał mi lekarz prowadzący? 5 dni mam zrobić dietę cukrzycowa i po tych 5 dniach mierzyc codziennie cukier godzinę po głównych posiłkach? Ta dietę cukrzycowa mogę sobie z internetu wziąć?
Ja bym sie na twoim miejscu wybrała do diabetologa.
Jak masz mierzyć cukier to trzeba mieć glukometr on powie jak i co. A może właśnie powie, że nie trzeba nic.

reklama
Taaaaa też tak mam. Bez sensu, nawet jeśli miałabym ochotę ale wiem że nie powinnam to co to zmieni że wezmę łyczka [emoji23]myślą że się nasyce tym lyczkiem czy tylko podkurwie ?
Dokładnie [emoji2] też tak myślę że łyczek raczej nie zaszkodzi ale po cholere komuś ten łyczek. Żeby sobie większej smaki narobić?

Mnie na cc brali na szybkosci bo mialam stan przedrzucawkowy, obsrana bylam po pachy i wchodzac na sale od razu jakos zwrocila sie do mnie pani anestezjolog ale raczej byla jakims pomocnikiem bo ona nie robila wkucia, i caly czas patrzylam na nia, glaskala mnie po policzku, mowila do mnie, byla przeee kochana nie zapomne nigdy jej oczu bo tylko tyle widzialam bo miala maseczke, jak przyniesli pokazac mi syna to ja odwrocilam glowe od niego i sie rozplakalam tak nie bylam gotowa na to co sie dzieje, a ona tak spokojnie do mnie mowila ... nie zapomne jej, miala jakas niezwykla energie i tak czuwala nade mna
Potem na pooperacyjnej przyszla do mnie ale niewiele z tego juz pamietam bo schodzilo mi znieczulenie mialam syna przy piersi i jakies mega drgawki

Sama cc zaskoczyla mnie tym ze wyobrazalam to sobie jako stan blogiej nieswidomosci ze leze a oni cos dlubia a ja niewiele z tego wiem, a w efekcie to bylo dla mnie mega przezycie z przeroznymi bolesnymi odczuciami generlanie zaskakujaco negatywnie ( jako reakcja organizmu na to co sie dzieje) jednak co jak co trwa bardzo krotko a porod naturalny to jest pewnie bol i przezycie wiec ja chyle czola przed wszystkimi rodzacymi sn
Ja to cc bezbolesne mialam w porownaniu do skurczy powyzej 7 cm i skurczy partych.. klaniam sie rowniez w pas tym co rodza sn :)

Słuchajcie dziewczyny wysłałam moje wyniki do gina, który jest na urlopie odpisał mi:,, Proszę zrobić profil glikemii. Po 5 dniach diety cukrzycowej proszę oznaczyć glukozę 1 godz. po śniadaniu, po obiedzie , po kolacji,,. Jutro chce iść do poradni nfz (gdzie biorę skierowania na badania) ale lekarz z poradni ostatnio olal mój wynik glukozy 104 :) nie wiem czy teraz też tego nie oleje, więc poradzcie.

Co ja mam robić wg tego co odpisał mi lekarz prowadzący? 5 dni mam zrobić dietę cukrzycowa i po tych 5 dniach mierzyc codziennie cukier godzinę po głównych posiłkach? Ta dietę cukrzycowa mogę sobie z internetu wziąć?
Z tą dietą cukrzycową wcale na początku nie jest łatwo, przynajmniej ja mialam problem:/ podczas posiłków ważne jest, żeby dostarczać odpowiednią ilość węglowodanów (ww), trzeba to przeliczać (najwięcej jest w chlebie np. żytnim, brazowym albo dzikim ryżu, kaszy gryczanej itd.), trzeba wykluczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym. Poczytaj sobie zalecenia z Karowej, nie są złe, mi służyły przez kilka dni, zanim dostałam się do diabetologa i dietetyka. Tylko jak Ty wg tego lekarza masz mierzyć ten cukier? Musisz najpierw iść do diabetologa po glukometr i receptę na paski do pomiaru.

Wydaje mi się że tak. Ja też tak robiłam tylko przez miesiąc, badałam 4xdziennie. Na czczo i właśnie 1h po głównych posiłkach. Co do diety to miałam zastosować dietę "zdrowego człowieka" czyli ograniczyć węglowodany, dużo warzyw, owoce w pierwszej połowie dnia, zero smażenia i takie tam. Czyli wszystko co każdy człowiek powinien przestrzegać [emoji12] no może nie każdy powinien owoce jeść tylko w pierwszej połowie dnia ale tego nie przestrzegałam nigdy.

Nie wiem gdzie się wybierasz, ale w Żeromskim jest podobno dobry ten oddział zakazany i poradnia. Koleżanka tam leczył chorobę kociego pazura i szybko ją postawili na nogi a chodziła 4 tygodnie od lekarza do lekarza.
Moze jak tak bardzo boli to jakaś kroplowka z magnezu by pomogła? Ostatnio widziałam że w przychodni podłączali komuś i potem szedł do domu.
A to już wzięłaś l4 na dłużej czy jeszcze wracasz do pracy?
Lekarka mówiła, żebym poszła do poradni przy szpitalu uniwersyteckim. Zadzwonię i zorientuję się czy mnie przyjmą od razu w ogóle... Wiesz coś o tej poradni?

A L4 mam już do końca [emoji1]

Wydaje mi się że tak. Ja też tak robiłam tylko przez miesiąc, badałam 4xdziennie. Na czczo i właśnie 1h po głównych posiłkach. Co do diety to miałam zastosować dietę "zdrowego człowieka" czyli ograniczyć węglowodany, dużo warzyw, owoce w pierwszej połowie dnia, zero smażenia i takie tam. Czyli wszystko co każdy człowiek powinien przestrzegać [emoji12] no może nie każdy powinien owoce jeść tylko w pierwszej połowie dnia ale tego nie przestrzegałam nigdy.
Dzięki za odpowiedź :) czy możesz mi jeszcze odpowiedzieć czy dzięki tym podstawowym zasadom Twoje wyniki były w normie i po tym miesiącu mogłaś wrócić do swojej normalnej diety?
Igłę tą samą do pomiaru stosowalas oczywiście po dezynfekcji czy do każdego pomiaru nowa igła? I może głupie pytanie ale czy kulas się w palca zawsze tego samego czy na zmianę?

Caly dzien mnie pobolewa podbrzusze. Co jakis czas cos kluje, po nospie nic nie pomoglo. Jakis twardy sie dzis zrobil i jakikolwiek ucisk, nawet spodni jest nieprzyjemny :/ chyba nadmiar noszenia, bo mlody jak boli to tylko do mnie przybiega i ogólne zmeczenie daja o sobie znac...

reklama
Do góry