reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

reklama
Prenatalne usg może dać ci jakąś podpowiedź a może nie pokazać nic (np. niewielkiego zespołu downa). Zresztą przeważnie na dole opisu tego badania masz tekst o tym że żadna metoda badania usg nie jest w stanie wykluczyć wad rozwojowych płodu. Moja siostra miała córkę z zespołem Edwardsa i wyszło to dopiero grubo po usg połówkowym, po badaniach genetycznych właśnie. Usg "genetyczne" z 12 tygodnia nie pokazało nawet wady serca, którą dziecko miało (była niewielka).
Amnio jest dość inwazyjnym badaniem (dla matki, nie dla dziecka), ale daje 100% prawidłowej odpowiedzi na pytanie o kilkadziesiąt najczęstszych wad genetycznych (takich jak zespół Edwardsa, Patau, Downa). Daje ci również 100% odnośnie płci ;) Chociaż to dla większości z nas bez znaczenia. Masz wtedy czas podjąć decyzję w zależności od światopoglądu, chęci, bądź też niechęci wychowywania dziecka niepełnosprawnego. Oczywiście zespoły takie Edwards czy Patau nie dadzą ci zbytnio wykazać się w tym temacie bo śmiertelność takich dzieciaczków jest bardzo wysoka a średnia życia nie przekracza miesiąca :(
Owszem, po amnio występuje jakieś 1,5% prawdopodobieństwa odklejenia się łożyska i poronienia. Ale według badań zwykle roni się ciążę i tak w jakiś sposób upośledzoną. Wystarczy po zabiegu wziąć dwa dni wolne i spokojnie poleżeć. Wiem że to wszystko brzmi trochę strasznie ale niestety w naszym wieku trzeba brać pod uwagę więcej opcji niż te 7 lat temu :(
Kffiatek dziękuję za odpowiedź. Teraz juz więcej rozumiem i tym bardziej rozumiem skąd Twoja decyzja.

Sent from my SM-G900F using Forum BabyBoom mobile app

Ja mam za to na odwrót [emoji23] nawet udało mi się przyjechać na uczelnie na 8 co nie zdarzyło mi się ani razu przez 3 lata licencjatu

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Ja właśnie też mam więcej energii. Normalnie siedząc w pracy ok 13-14 miałam kryzys u szłam po kawę a teraz kawy nie piję w ogóle ani rano ani po południu a budzę się przed budzikiem i już wyspana

Napisane na Lenovo P2a42 w aplikacji Forum BabyBoom

Czy ktoś jeszcze testuje w tym tygodniu? Przebieram nogami z niecierpliwości. Już dawno czas mi się tak nie dłużył .

Jak wstaję mam ochotę spać dalej. Czuję że bez dodatkowej drzemki nie dam rady przetrwać dnia.;)

Ja właśnie też mam więcej energii. Normalnie siedząc w pracy ok 13-14 miałam kryzys u szłam po kawę a teraz kawy nie piję w ogóle ani rano ani po południu a budzę się przed budzikiem i już wyspana

Napisane na Lenovo P2a42 w aplikacji Forum BabyBoom
No to super aby tak Ci zostało. [emoji5]

Napisane na LG-K220 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ja jestem codziennie od tygodnia bardzo śpiąca... Najchętniej to bym się położyła i spala cały dzień no ale synek mi na to nie pozwala ;) no i jestem jakaś ciągle poddenerwowana strasznie. Serce mocno bije i taki niepokój czuje...

Do góry