Madzia1107
Fanka BB :)
Tez dziewczyny jestescie ciagle zmeczone ja to sie czuje jak na kacu codziennie
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ja jak na razie śpiąca jestem co jakiś czas. [emoji6]Tez dziewczyny jestescie ciagle zmeczone ja to sie czuje jak na kacu codziennie
Tez dziewczyny jestescie ciagle zmeczone ja to sie czuje jak na kacu codziennie
Kffiatek dziękuję za odpowiedź. Teraz juz więcej rozumiem i tym bardziej rozumiem skąd Twoja decyzja.Prenatalne usg może dać ci jakąś podpowiedź a może nie pokazać nic (np. niewielkiego zespołu downa). Zresztą przeważnie na dole opisu tego badania masz tekst o tym że żadna metoda badania usg nie jest w stanie wykluczyć wad rozwojowych płodu. Moja siostra miała córkę z zespołem Edwardsa i wyszło to dopiero grubo po usg połówkowym, po badaniach genetycznych właśnie. Usg "genetyczne" z 12 tygodnia nie pokazało nawet wady serca, którą dziecko miało (była niewielka).
Amnio jest dość inwazyjnym badaniem (dla matki, nie dla dziecka), ale daje 100% prawidłowej odpowiedzi na pytanie o kilkadziesiąt najczęstszych wad genetycznych (takich jak zespół Edwardsa, Patau, Downa). Daje ci również 100% odnośnie płci Chociaż to dla większości z nas bez znaczenia. Masz wtedy czas podjąć decyzję w zależności od światopoglądu, chęci, bądź też niechęci wychowywania dziecka niepełnosprawnego. Oczywiście zespoły takie Edwards czy Patau nie dadzą ci zbytnio wykazać się w tym temacie bo śmiertelność takich dzieciaczków jest bardzo wysoka a średnia życia nie przekracza miesiąca
Owszem, po amnio występuje jakieś 1,5% prawdopodobieństwa odklejenia się łożyska i poronienia. Ale według badań zwykle roni się ciążę i tak w jakiś sposób upośledzoną. Wystarczy po zabiegu wziąć dwa dni wolne i spokojnie poleżeć. Wiem że to wszystko brzmi trochę strasznie ale niestety w naszym wieku trzeba brać pod uwagę więcej opcji niż te 7 lat temu
Ja właśnie też mam więcej energii. Normalnie siedząc w pracy ok 13-14 miałam kryzys u szłam po kawę a teraz kawy nie piję w ogóle ani rano ani po południu a budzę się przed budzikiem i już wyspanaJa mam za to na odwrót [emoji23] nawet udało mi się przyjechać na uczelnie na 8 co nie zdarzyło mi się ani razu przez 3 lata licencjatu
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
No to super aby tak Ci zostało. [emoji5]Ja właśnie też mam więcej energii. Normalnie siedząc w pracy ok 13-14 miałam kryzys u szłam po kawę a teraz kawy nie piję w ogóle ani rano ani po południu a budzę się przed budzikiem i już wyspana
Napisane na Lenovo P2a42 w aplikacji Forum BabyBoom