reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Moja przyjaciółka zaczęła teraz w trzeciej ciąży czuć ruchy w 14 tygodniu i od razu jej mąż je poczuł jak przyłożył rękę. Ginekolog nie chciał jej uwierzyć, ale jak zobaczył na usg to hiperaktywne dziecko, to stwierdził, że tak ruchliwego bobasa jeszcze nie widział i może ma rację z tymi ruchami.

Mój mąż nie chce przykładać ręki do brzucha jak wydaje mi się, że coś czuję, bo -uwaga-: "skąd mam wiedzieć, czy to dziecko, czy to kupa ci idzie", a on kupy czuć nie chce...
O matko :) ale wymyślił :) moja w brzuchu księżniczka to leniwa strasznie, ogólnie zauważyłam że rano jak jem na śniadanie jakieś chrupki z mlekiem to potrafi niezle fikolki robić po tym. Smakuje jej czy nie smakuje że tak szaleje? ;)

reklama
Mój mąż sie nawet "nauczył" myć naczynia :D żebym mogła odpocząć po obiedzie :p 3 razy wchodzilam do kuchni i nie wierzyłam:D

To Wam powiem u mnie też zmiany zmiany zmiany , nie wiem czy mi się to podoba czy nie ale też myje naczynia nie codziennie ale myje ... Nawet ostatnio mu mopa dałam i podłogi mył w sobotę żebym ja się nie musiała schylać ... A już chemii ja nie ruszam dawno tylko jemu mówię , typu domestosy cify krety do ror ... Jego mina mówi wszystko hahaha :cool2: ale skoro jeszcze wytrzymuje to ja się nie odzywam ... Też się cieszę że mi pomaga a wiem że tego nie lubi robić ( w sumie czy któraś z nas to lubi albo marzy o sprzątaniu nie sądzę haha :rolleyes: ) więc chwilo trwaj....

A który masz tc? Ja mam 16+6 i wydawalo mi się też, że coś czułam. Jelita to nie były na pewno:D ale teraz 2 dni i nic. A to rozciąganie też czuję :)
19 tc, właściwie to zaraz zacznę 20... Wcześniej własną e też czułam to rozciąganie i wydaje mi się że w tym miejscu to może tylko maluch się ruszać ;) Czuje to już właściwie codziennie jak zjem :) dziś rano jak się obudziłam to wydawało mi się ze macice mam tak jakby bardziej z prawej strony... Nie wiem czy to tak powinno być?

Ja połowkowe robię już tylko prywatnie, bo ta moja lekarka ma te certyfikaty i ogólnie ma świetnie opinie jest też gentykiem i naprawdę jest bardzo dokladna. Z lux medu juz nie biorę połowkowego bo musiałabym mieć skierowanie a nie chce mi się iść już tam na wizytę więc odpuszczam.

Te próby wątrobowe to robię czy nie ma u mnie zagrożenia cholestaza ciążowa, to częste schorzenie, a skóra mnie swędzi co prawda wg to od atopowego zapalenia i nadmiernego przesuszenia, ale często nie daje objawow ostrych tylko właśnie pomału wątroba zaczyna ledwo dychac. Więc stwierdziłam że odżałuję te 33zl i zrobię badania. Mam nadzieję że będzie wszystko ok. W tym tygodniu robię jeszcze mocz Morfologie, crp i badania tarczycy aby mieć komplet na poniedzialkowa wizytę.

Diagnostykę mam koło siebie zaraz więc często tam chodzę mam 10% zniżki a w synevo laboratorium mam aż 20% zniżki .
No jest roznica w cenie ja zawsze pierw dziwnie po laboratorium i pytam o ceny w nie idę w ciemno a potem zonk że to aż tyle kosztuje ...

@Kocurek a te próby to z krwi są co nie ?

A to Ty chyba mowialas że robisz połówkowe i prywatnie i w lux med bo są za free ? Bo jak mam ta kartkę z badaniami to jest to traktowane jako skierowanie więc chyba 21-26 tam było w rozpisce o ile dobrze pamiętam ...

Moj maz umie wszystko. Ugotowac i posprzatac i uprac. Jak mieszka osobno to juz w ogole musi. Nieraz jak dzwonie wieczorem to mowi, robie kolacje, przygotowuje na jutro na obiad i myje gary - zarobiony jestem, zdzwoniny sie za 30 minut.

naczyn myc nie kubi, wiec na ogol ja myje, ale on bierze na siebie lazienki i sprztanie pokoju ze starszakiem (to koszmar)

Moj dzidzius nie kopie, ale cbyba jest najmlodszy i w dodatku po raz pjerwszy mam lozysko na przedniej scianie.. Yh

Ja połowkowe robię już tylko prywatnie, bo ta moja lekarka ma te certyfikaty i ogólnie ma świetnie opinie jest też gentykiem i naprawdę jest bardzo dokladna. Z lux medu juz nie biorę połowkowego bo musiałabym mieć skierowanie a nie chce mi się iść już tam na wizytę więc odpuszczam.

Te próby wątrobowe to robię czy nie ma u mnie zagrożenia cholestaza ciążowa, to częste schorzenie, a skóra mnie swędzi co prawda wg to od atopowego zapalenia i nadmiernego przesuszenia, ale często nie daje objawow ostrych tylko właśnie pomału wątroba zaczyna ledwo dychac. Więc stwierdziłam że odżałuję te 33zl i zrobię badania. Mam nadzieję że będzie wszystko ok. W tym tygodniu robię jeszcze mocz Morfologie, crp i badania tarczycy aby mieć komplet na poniedzialkowa wizytę.

Rozumiem , ja jeszcze watroby nie sprawdzałam ale widziałam gdzie ta nazwę badania w kalendarzu ciąży ...

Ja też nie wiem czy pojadę na połówkowe do lux medu , jeszcze jak mówisz że muszę mieć osobne skierowanie to już w ogóle podróż dla mnie . Ty jesteś a Krakowa konkretnie rozumiem ?

A ja kupiłam sobie ostatnio takiego mopa, którego nie musze wykręcac rekoma :) ogólnie mój mąż to w domu ma obowiązek śmieci wynosić, resztę robię ja. Ale zdarza mu się okno umyć lub wyprasowac bluzkę.
No ale wszystkie,, męskie,, sprawy on załatwia, od zawsze też angażował młodego do takich rzeczy i to mi się podoba. Młodemu też, bo on jest przecież pomocnikiem mamy i taty :)

Tak. Ja mieszkam w Krakowie i wszystko załatwiam na miejscu. Ale na połowkowe nawet patrzyłam to terminy już są tak dalekie że ja się nie lapne. Teraz mam 20t.c.
Ale za to wszystkie badania robię w lux med. Poza robiłam tylko te próby, przeciwciała na tarczyce i cytomegalie. Bo nie miałam skierowan a też ten gość u którego byłam nie był chętny do zlecenia. Oni chyba da tez rozliczania z tego ile badań przepisuja.
Dzisiaj robiłam też glukoze na czczo i jest ok ale wyższa niż na początku ciąży - pewnie dlatego że jem mnóstwo owoców.

Możesz dopytać o polowkowe na infolini czy to z karty ciąży.Ale z tego co pamiętam to trzeba mieć skierowanie :/

Rozumiem , ja jeszcze watroby nie sprawdzałam ale widziałam gdzie ta nazwę badania w kalendarzu ciąży ...

Ja też nie wiem czy pojadę na połówkowe do lux medu , jeszcze jak mówisz że muszę mieć osobne skierowanie to już w ogóle podróż dla mnie . Ty jesteś a Krakowa konkretnie rozumiem ?

reklama
Ja się właśnie umówiłam do dermatologa na piątek z tymi moimi plamkami i nawet nic nie mowili, wcisneli bez gadania

Do góry