reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Ja zaczynam 21 tydzień we wtorek i nie czuję za bardzo nic (czasami niby coś, ale to jest tak delikatne, że to mogą być jelita równie dobrze). Niby łożysko na przedniej ścianie, ale to już druga ciąża, a ja jestem szczupła, więc już się niepokoję. Na szczęście w środę połówkowe, więc wypytam też o te ruchy.

reklama
A o co chodzi z tą położna w lux med ? Po co już teraz chodzicie ? To już trzeba czy jak? Nie znam się .... :szok:

Fajna sprawa z tym lux med jakby badania były bezpłatne .. hm po weekendzie muszę to ogarnąć

@Kocurek no wlasnie co masz u tej poloznej w lux med?? bo ja przed kazda wizyta w profamilii mam wizyte u poloznej wpisuje mi w karte ciazy wyniki badan mierzy cisnienie waga

@Kocurek

A jak zdobyłaś tą kartę ciąży w lux med ? Musiałaś iść najpierw na wizytę do ginekologa i on dał Ci ta kartę ciąży ? Czy w recepcji ja wydają ? Ale w sumie skąd w recepcji będzie wiedzieć że ktoś w ciąży jest hmmm :confused:

Mnie umowili na wizyte pojde raz i gin zaklada karte ciazy potem tylko do labolatorium z skierowaniem na badanie z profamilii i ta karta z lux med i bedzie za free

U położnej masz wszystko oprócz usg. Ja do ginekologa do lux med nie chodzę tylko prywatnie i lekarks wpisuje mi wyniki. Ale u położnej mogę się zwazyc, zmierzyć ciśnienie, ona pobiera mi wymazy, sprawdza też szyjke czy jest ok, oglądała sutki, słucha słuchawka przez brzuch, ostatnio nawet metrem zmierzyła mi brzuch:-) .
Dala mi też wiele rad na zaparcia, zgage, ból głowy, generalnie lekarz pewnie też by to zrobil ale ona miała czas. Ostatnio byłam 45 min, bo dyskutowalam o przyjęciu immuglubuliny w ciąży. Powiedziała że za 4 tygodnie pokaże mi jak ćwiczenia kegla, i powie jak przygotować jelita do porodu. Co jeść wcześniej itp. Będę mieć najprawdopodobniej cc i ma to duży wpływ.
Ogólnie w przychodni do której ja chodzę są dwie panie i obie bardzo pomocne i serdecznie, jedna jest większa gadula i wizyty trwają długo. Ale muszę przyznać że moja koleżanka była u położnej w lux med i ta zbyla ją szybko, zrobiła podstawowe badania i tyle, gadać nie chciała i zainteresowana nie była. Ja do położnej umawiam się tylko na wymaz ale jak chce sobie podejść to ide nie umówiona i zawsze jakaś jest, a placówkę mam blisko więc jest ok. Ostatnio nawet oglądała mi stopy i dłonie bo mówiłam że mnie skóra swędzi mam atopowe zapalenie skóry i patrzyła czy nie mam objawy cholestelazy. Ja naprawdę, jestem bardzo zadowolona mimo że na temat lux medu ogólnie mam złe zdanie i dzięki temu że wiele mi wyjaśnia to na wizycie już nie mam tyle pytan do lekarza i idzie szybko. Skupiamy się głównie na badaniu ginekologicznym i usg.

@Kocurek no wlasnie co masz u tej poloznej w lux med?? bo ja przed kazda wizyta w profamilii mam wizyte u poloznej wpisuje mi w karte ciazy wyniki badan mierzy cisnienie waga

Nadal mi łeb rozrywa i myślę czy stres czy ciśnienie..I czy iść na pomiar ciśnienia do szpitala czy nie..

Jak twój ból głowy? Nikt znajomy w okolicy nie ma ciśnieniomierza? Jak chodziłam do lekarza z zapaleniem zatok i mówiłam, że boli mnie w danym momencie głowa, to zawsze mi ciśnienie mierzyli, traktowali to dość poważnie. Ja w domu sama sobie też mierzę, bo dostałam od mamy jej stary ciśnieniomierz (musiała sobie kupić bardziej zaawansowany, który jej wyłapie arytmię).

Jak twój ból głowy? Nikt znajomy w okolicy nie ma ciśnieniomierza? Jak chodziłam do lekarza z zapaleniem zatok i mówiłam, że boli mnie w danym momencie głowa, to zawsze mi ciśnienie mierzyli, traktowali to dość poważnie. Ja w domu sama sobie też mierzę, bo dostałam od mamy jej stary ciśnieniomierz (musiała sobie kupić bardziej zaawansowany, który jej wyłapie arytmię).

Jest nadal.Sadze że to nerwy.Bo drży mi całą obręcz barkowa.Wczoraj miałam wymioty i biegunkę.Dzis też mnie mdli.
Już bym chciała być po wszystkim.

Naprawdę? Ale chyba jedną główną ?
Do szpitala wezme wszystko co mam (dużo opisow usg, karta ze szpitala itp.), ale do dokumentacji dam chyba tylko 2 karty ciazy. Trzecią zalozyla mi nowa lekarka (zmieniam prowadzacego) i dopiero od 18 tc. A chyba do jej szpitala pojade do porodu/na patalogie. Wcześniej u jednego lekarza mialam 2 karty: abonamentowa i prywatna. Musze sie dowiedzieć, czy w enelmedzie potrzebuje skierowania na badania krwi i moczu czy wystarczy ta ich karta ciazy. Trochę by to mnie odciazylo finansowo.

reklama
Do góry