A ile jest czasu na zapisanie dziecka?
W pierwszej byłam po cc on pojechał I chociaż prosiłam Maciej to zapisał Michał.
Teraz też pewnie cc I nie pojadę bo urząd 25km od domu...ale to online mnie kusi.
3 tygodnie chyba
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
A ile jest czasu na zapisanie dziecka?
W pierwszej byłam po cc on pojechał I chociaż prosiłam Maciej to zapisał Michał.
Teraz też pewnie cc I nie pojadę bo urząd 25km od domu...ale to online mnie kusi.
W niektórych kwestiach opinie wydaje Rada Języka Polskiego i urzędy się ich chyba słuchają, mimo że to tylko opinie. Rada wydaje zalecenia i jednym z nich jest "Nie powinno się nadawać imion zdrobniałych, powszechnie używanych nieoficjalnie, jak np.: Jaś, Kasia, Lonia, Wiesiek. Natomiast można nadać dziecku imię z pochodzenia zdrobniałe, skrócone,ale współcześnie odczuwane jako imię samodzielne, np. Betina, Lena, Nina, Rita". I Rada dalej się tego trzyma. A np. Kuba według nich od średniowiecza funkcjonowało osobno i można zamiast Jakuba.Zobacz załącznik 856047
Doszukałam się to nie wiem jak jest z tymi zdrobnieniami. Na pewno można zapisać dziecko jako Kuba, a nie Jakub a to już pewne zdrobnienie wg mnie czyli pewnie Kubuś nie wchodzi w grę albo jakaś Zosieńka, Kajtuś w takim razie.
Tak to się stawia i sobie stoi to np zamiast tych książek pamiatkowychTorcik super,
Ale pamiątka nie wiem co to jest? W sensie to się po prostu stawia gdzieś? I sobie stoi ?
Moja mama mi ostatnio powiedziała ze jak nie ochrzczę dziecka to się więcej do mnie nie odezwie,
Zdębiałam
Ja też z tych minimalistek [emoji4]Jeśli mam być szczera - to dla mnie ta pamiątka „przybogato” zdobiona [emoji85] ale ja z takich minimalistów raczej
10 dni jest. Aktualne info z połowy 2017 rokuA ile jest czasu na zapisanie dziecka?
Tylko co potem zrobic z tymi wszystkimi "ozdobami"... Rozumiem,ze to tradycja itp, ale potem takie rzeczy lądują w pudle w piwnicy, wiec jak dla mnie szkoda pieniedzy/zachodu na takie pamiatki. Ale ja w ogole malo tradycyjna jestem, a pragmatyzm wychodzi mi uszami[emoji6] w kazdym razie—udanej imprezy zycze![emoji5]Tak to się stawia i sobie stoi to np zamiast tych książek pamiatkowych
Ja mam tak z Marta. Mojemu mezowi sie podoba to imie, a mi sie zle kojarzy. Znam trzy i paskudne jedzeA mój jak chce mnie wkurzyc to wyjeżdża mi z tą Katarzyną
A w szkole ciągle chlopaki spiewali taka piosenke dp o Kasi. Szło zwariować.
Każdy z nas chyba ma takie imię,ktore źle się kojarzy. Mnie sie tak przytrafia z Jolami,co kolejna to gorsza
Też miałam już awanturę w temacie chrztu. Mogłabym się rozpisać ale nie chce nikogo urazić. Każdego to wybór. Ja jeśli ochrzcze to dla spokoju swojego i mojej córki na przyszle lata a później sama podejmie decyzję. Mam zaprzyjaźnionego jednego księdza z którym udzielam się charytatywnie tylko nie wiem czy instytucja do której rejonowo należę wyrazi na to zgodę bo kasa ucieka... orientujecie się czy mogę ochrzcic w parafii której chce?Torcik super,
Ale pamiątka nie wiem co to jest? W sensie to się po prostu stawia gdzieś? I sobie stoi ?
Moja mama mi ostatnio powiedziała ze jak nie ochrzczę dziecka to się więcej do mnie nie odezwie,
Zdębiałam
Wow... ale cudoDobra to trochę z innej beczki ja mam jutro komunię chrzesniaka więc pochwalę się Wam torcikiem i pamiątką oczywiście kupione ja nie mam takich zdolności Zobacz załącznik 856045 Zobacz załącznik 856046 jak Wam się podoba?