reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

@NaturalnaMama

Dokladnie tak. Sadze ze glownie przez moj wiek, aczkolwiek zawsze mialam wyzsze ryzyko skorygowane niz podstawowe. Przy drugiej ciazytez moglam isc na amnio,ale uznalam ze to naprawde male ryzyko.
Moi chlopcy obaj sa zdrowi.
Chcialam mie corke, ale czuje, ze to kolejny chlopczyk, a w momencie gdy zobaczylam to"Trisomia 21:1:57" to w ogole uznalam, zeplec nie ma nawerlt najmniejszego znaczenia. Niech tylko malenstwo bedzie zdrowe.
Amnio robie bardziej po to, zeby sie nie stresowaci moc cieszyc sie ta ciaza, anie gdzies podswiadomie snuc jakies fatalistyczne wizje. I takze, ze wzgledu na meza, bo ja w sumie bylam sklonna zrezygnowac, ale wiem, ze on bedzie spokojniejszy.
Czeka go teraz trudny okres-zostanie sam z dziecmi, a mlodszego jeszcze karmie. Bedzie to trudne dla calej naszej czworki.

reklama
Cesarka ...

1.Takie pytanko do mamusiek które dobrowolnie i same podjęły świadomie decyzję o CC... Żałujecie ?

2.Druga sprawa to czy to prawda że następny poród też już będzie CC że się nie da Sn kolejny raz ?

3. Oraz , że nastepna poród może być za 18 m-cy tj 1,5 roku po pierwszym CC ?
1 -Nie żałuję CC. Nie było to co prawda tylko moje życzenie. Wskazaniem była aktywna przepuklina kręgosłupa. Neurolog, fizjoterapeuta i ginekolog zasugerowali takie rozwiązanie ale gdybym się uparła przy SN to mogłam tak rodzić.

2-Jeszcze z ginem nie rozmawiałam jaki teraz rodzaj porodu zaleci. Wiem, że ze względu na pierwsze CC mogę wybrać też CC ale w tym szpitalu w którym chcę rodzić nie jest to obowiązkowe. Jeżeli będę wolała SN to nie robią problemów.

3-Na kontroli blizny po CC 4mies.po porodzie gin.dał zielone światło na starania o drugie dziecko...udało się dopiero po prawie 3 latach.

@aspekt
Polna zle wspominam. Nie wiem czy odpoczne, to dla mnie jednak duzy stres. Nawet nie wiem czy zasne bez mojego dzidziusia...
Wiem, ze maz sobie da rade. Musi. Bo nikt mu nie pomoze (tak jak mi zreszta)

Cesarka ...

1.Takie pytanko do mamusiek które dobrowolnie i same podjęły świadomie decyzję o CC... Żałujecie ?

2.Druga sprawa to czy to prawda że następny poród też już będzie CC że się nie da Sn kolejny raz ?

3. Oraz , że nastepna poród może być za 18 m-cy tj 1,5 roku po pierwszym CC ?
Ja mialam.pierwsze cesarke po.13 godz porodu sn. Niestety mala byla zaplatana zanikalo tętno. Doszlam.do siebie mega szybko, nawet przeciwbolowych nie chcialam.
Druga cesarka byla na.zyczenie, bo balam.sie powtorki z rozrywki, a poza tym o dzidzie... w mojej rodzinie sa.dwa przypadki jiedotlenienia z ppwodu za dlugiego trzymania dziecka w brzuszku i kazania rodzic sn.
Bolalo bardzo pozniej, moze dlatego ze to druga i juz byly miesnie narudzone. Ale nie żałuję...

Hej, witam nowe mamy, jesli chcecie byc na pierwszej stronie to podajcie swoje dane, wiek, TP, jesli znacie to plec dziecka i czy jest to wasze pierwsze dziecko, jesli nie to fajnie tez wiek dziecka podac :)
Mysle, ze najlepiej bedzie jak bedziemy z szalona aktualizowac co niedziele, bo w tyg zawsze jakas info o plci jest :)
Ja bylam dzis na wizycie, bez usg. Wyniki badan ok, szyjka ok, dno macicy na swoim miejscu :) teraz dentyste i okuliste zaliczyc i wizyta za 4 tygodnie :)

Kurcze nie pomyslalam o tym...ale faktycznie... starszy syn tez tak mial jak byl maly ze 4 razy mu sie zdazylo miedzy 1 a 3 rokiem zycia..wstal w nocy krzyczal...plakal..otwarte oczy...i jak go tulilam to odpychal rekami...
a ten maly troche sie przytulal a troche odpychal... i kangurowanie mu pomoglo..czyli wymasowanie brzuszka..wiec to chyba nie to, ale dzięki..bo co kilka pomyalow to bie jeden..a o tym nawet nie pomyslalam...
Mój syn jak poszedł do zlobka (miał trochę ponad 2 lata) przez 1,5 miesiąca budził się niemal każdej nocy zi wrzaskiem. Na nic nie reagowal, tylko krzyczał. Myślę, że u niego akurat zmiana miała tu duże znaczenie. Już miałam rezygnować z pracy, ale jakoś mu to przeszło.

Ostatnia edycja:
Już wam to kiedyś pisałam ale może nie chcecie mnie słuchać ;) morfologii i innych badań w ciąży nie trzeba robić na czczo... Jednie glukozę i później ten test glukozy to na czczo. Nawet mamaginekolog kiedyś o tym mówiła, a ja Wam o tym wcześniej pisałam ;) chcecie głodować proszę bardzo , ja w pierwszej ciąży się męczyłam i jeździłam na czczo bo nie wiedzialam że nie trzeba być...
Mi tez się wydawało że nie muszę być na czczo, i w zasadzie tylko raz byłam jak robiłam glukozę. Ale dziś coś mnie wzięło, że zadzwoniłam do laboratorium się zapytać czy muszę być na czczo to powiedzieli że tak....

reklama
@aspekt
Polna zle wspominam. Nie wiem czy odpoczne, to dla mnie jednak duzy stres. Nawet nie wiem czy zasne bez mojego dzidziusia...
Wiem, ze maz sobie da rade. Musi. Bo nikt mu nie pomoze (tak jak mi zreszta)
Na pewno to będzie ciężki czas. Pamiętam jak karmilam jeszcze córkę, miała prawie dwa lata i musiałam wyjechać na dwa dni. Przeżywałam to bardzo, jak się okazało, bardziej niż ona :) dali sobie świetnie radę. Trzymam kciuki, żeby i u was tak było, a amniopunkcja żeby uspokoiła Was na resztę ciąży :)

Do góry