reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

a ja sie mecze z kaszlem, maskra, bylam w aptece i panikarska pani nic kompletnie nic nie chciala mi sprzedac, no ale domowe sposoby nie pomagaja, jutro ide do lekarza. :( budze sie w nocy bo sie dusze, masakra :(

Mi farmaceutka poleciła syrop prawoślazowy. Lekarz też mówił, że jest ok. Jest tam alkohol, ale jedna łyżka syropu odpowiada 2 ml wina, więc jakby go nie było. Ale wiadomo, najlepiej poradź się lekarza. Może jakaś inhalacja z soli fizjologicznej? Masz nebulizator?

Ja zawsze tylko podgalam boczki zwykłą maszynką. Spróbowałam kiedyś wosku, ale po 3 dniach połowa włosów mi odrosła, a wiele z nich zaczęło wrastać... Mam za grube cebulki i za delikatne włoski na wyrywanie... Zazdroszczę tym, które mogą robić wosk i mają spokój. A ginekologiem totalnie się nie przejmuję. Oni przecież przyjmują także kobiety po 70tce, czy 80tce. One raczej się tam nie stroją dla nich :-D Więc stwierdzam, że ja i tak nie wyglądam tam źle.

reklama
Mi farmaceutka poleciła syrop prawoślazowy. Lekarz też mówił, że jest ok. Jest tam alkohol, ale jedna łyżka syropu odpowiada 2 ml wina, więc jakby go nie było. Ale wiadomo, najlepiej poradź się lekarza. Może jakaś inhalacja z soli fizjologicznej? Masz nebulizator?

Ja zawsze tylko podgalam boczki zwykłą maszynką. Spróbowałam kiedyś wosku, ale po 3 dniach połowa włosów mi odrosła, a wiele z nich zaczęło wrastać... Mam za grube cebulki i za delikatne włoski na wyrywanie... Zazdroszczę tym, które mogą robić wosk i mają spokój. A ginekologiem totalnie się nie przejmuję. Oni przecież przyjmują także kobiety po 70tce, czy 80tce. One raczej się tam nie stroją dla nich :-D Więc stwierdzam, że ja i tak nie wyglądam tam źle.

Prawda jest taka ze wielu kobietom po 70,80 włosy tam wypadają po prostu [emoji23] także są bardziej łyse niż my [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

Może głupie pytanie ale, nigdy nie miałam takiego zabiegu kosmetycznego, jak to się robi? :) na wargach sromowych również stosuje wosk i zupełnie na 0 wszystko robi czy tylko do linii majtek?

no ja nie robie na 0 to sie nie wypowiem, ale odkad mam kosmetyczke i po wosku mam naprawde mniej zabawy to wole zaplacic i sie nie stresowac, tylko, ze moja kosmetyczka rodzi w sierpniu, a nie wiem czy komus nowemu zaufam ...

mam, ale ja mam mokry kaszel, a nie wiem czy przy takim tez robi sie inhalacje. smiesze to, ze w apatece babka kompletnie nic mi nie chciala dac ( oprocz badziewiastego prenatala, pije syrop dzieci z czarnego bzu, bo tam sklad eco

@aisza7 ronwiez zdrowka

@Mamisia83 jak masz kogos komu ufasz to dasz rade, przyjemne nie jest, ale szybko mija :)

Z takich powlekajacych syropow bez alkoholu jest syrop islandzki. Trochę droższy, ale przy uporczywym kaszlu pomaga.

Może głupie pytanie ale, nigdy nie miałam takiego zabiegu kosmetycznego, jak to się robi? :) na wargach sromowych również stosuje wosk i zupełnie na 0 wszystko robi czy tylko do linii majtek?
Włoski muszą mieć ok pół cm długości.
Dostajesz fizelinowe jednorazowe stringi i kosmetyczka odsłania sobie depilowaną partię i przechodzi dalej a wydepilowane miejsce zasłania. Do trudno dostępnych zakamarków zmiana pozycji na bok.
Faktycznie u niektórych dziewczyn niestety pojawia się problem wrastania włosków...no i trochę boli :/

Ja się gole na 0 i mój lekarz starej daty sam stwierdził że to higieniczne jest tylko na koniec należy wyplukac się octaniseptem ja na 0 myślę że dam rady "po omacku " sama;-)
Najważniejsze przy goleniu do porodu nie jest ogolenie wzgorka linowego tylko właśnie tutaj na dole pomiędzy pochwa a odbytem bo jeśli będą ciąć to aby włoski się nie zaplataly. A co go golenia na codzień ja również na 0 i mam wrażenie, że właśnie mniej jest infekcji bo we włosach to fajna pożywka.

Ja do porodu w ogóle się tam nie ogoliłam, nie wiem nawet czy ktoś mnie tam golił przed nacinaniem krocza, raczej nie. Ale w niektórych szpitalach golenie to obowiązek...
Rolą włosów tam na dole nie jest właśnie ochrona przed infekcjami?

Ja do porodu w ogóle się tam nie ogoliłam, nie wiem nawet czy ktoś mnie tam golił przed nacinaniem krocza, raczej nie. Ale w niektórych szpitalach golenie to obowiązek...
Rolą włosów tam na dole nie jest właśnie ochrona przed infekcjami?

Nie, włosy nie pełnia funkcji ochronnej. Zatrzymują nieprzyjemny zapach i wręcz mogą potęgować powstawanie infekcji

reklama
Co do golenia,to moja pani doktor jest szalenie przeciwna goleniu warg sromowych w ciąży. Uważa,że to sprzyja rozwojowi infekcji. Któraś tez się spotkała z taką opinia?
O rety pierwsze słyszę. Nie miałam ani w poprzedniej ani w tej ciąży żadnej infekcji. [emoji50]
Z tym rowerem że Ci powiedziała, że najwiecej jest poronień to też przesada. Nigdy o tym nie słyszałam. Poza tym mój lekarz też by coś z pewnością o tym wiedział i mnie ostrzegł że to jakieś ryzyko. Moja koleżanka, która prywatnie chodziła do tego, co mi robił prenatalne, też jeździła na rowerze w ciąży i gdyby to było prawdą na pewno by o tym wiedział...
Wiem że każda z nas chce ufać swojemu lekarzowi....i gdyby mój mi coś kolwiek zasugerował...też pewnie bym posłuchała...ale to już druga informacja niespotykana. Dlatego do tego wróciłam...[emoji8] Mam nadzieje że nie masz mi za złe [emoji8]

Do góry