reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Ani na pierwsze dziecko tyle nie wydalam ani tym bardziej na drugie tyle nie wydam. Jeśli musisz mieć ciuszki nowe i wszystko inne też same nówki to nie dziwne że 3000 będzie za mało [emoji16].
Ja nie muszę nie mam takiego spojrzenia na wyprawkę.

To fakt , ja kupuję wszystko nowe praktycznie... Nie jestem zwolenniczką używanych rzeczy ( nie jestem też miliarderka i cenie wartość pieniądza ) ale tak mam już . To wybór każdej z Nas czy kupi uzywane czy nowe rzeczy ... Nie komentuje tego bo mam takie zdanie , a ktoś może mieć inne i też to ja szanuje .
Faktycznie na używanych rzeczach to się kupę kasy oszczędzi .

reklama
Uzywki w bardzo dobrym stanie..po 1 dziecku za 600 zl kupisz... za 700 nawet z paragonem..ze maja rok etc.... a noworodki czy polroczne dziecko nie zniszcza tak wozka...mi szkoda kasy na nowy wózek..a roczny jest jak nowy..to tylko material.. plastik i aluminium.....

Wiem rozumiem Cię doskonale. Ale taka już jestem że jakoś to do mnie nie przemawia , te wszystkie argumenty o uzywanych rzeczach ... Nie żebym miała fabrykę pieniędzy ale raczej z mężem chyba już się nie przekonam do kupna używanych .
Ale nie mówię że nie . Może nam się odwodzi i coś kupię ... Teraz tak gadam a potem się okaże w praktyce :D

Cabriofix całym sercem odradzam. Miałam właśnie dla październikowego dziecka i w okolicach roczku musieliśmy zmienić, bo pasy były za krótkie i w ogóle jakiś za ciasny, a moje dziecko małe było (wtedy 3-10 centyl i z wagą i z wzrostem). Wiecznie spocone w tym foteliku, zwinięte i pokręcone - okropnie wspominam. Jedyny Maxi Cosi miało w Polsce opinię luksusu, ale jakbym teraz patrzyła na tę firmę to wyłącznie na ten najnowszy model Pebble Plus, bo on jest w trochę innej technologii zrobiony niż poprzednie. Macałam go i nawet brałam pod uwagę przy drugim dziecku, ale jednak zdecydowałam się na fotelik rozkładany Kiddy Evolution Pro 2 i to był bardzo dobry wybór. Córka ma 20 miesięcy i nadal w nim jeździ! Nie pociła się w nim mocno. Trzecie oczywiście będzie w nim też jeździć. Także @pat&mom jeśli zastanawiasz się nad Cybexem rozkładanym, to wiedz, że to fajny patent i 1000 lat postępu względem Maxi Cosi.

Polecam blog: Link do: Foteliki samochodowe oczami sprzedawcy
Trochę ostatnio zaniedbany, więc może nie być nowości, specyficzny humor autora, ale rozsądnie odnosi się do oferty fotelików.

Aha! Nie wszyscy o tym wiedzą, że WIĘKSZOŚĆ adapterów które są reklamowane jako adaptery do Maxi Cosi pasuje też do Kiddy, BeSafe, Cybex! Ja tak właśnie woziłam swoje Kiddy, testowałam też BeSafe. A adeptery były niby tylko do MC. Zdarza się, że w niektórych wózkach coś nie pasuje, ale nie warto się koncentrować na MaxiCosi jako na jedynym rozwiazaniu, które można wpiąć na wózek - bo zwykle to nie jest prawda!

W okolicach roczku to i tak dobrze większość moich znajomych zmienia łupiny na rwf już w okolicy 6-7-8 miesięcy bo dziecko jest już za ciężkie na lupinke

Cabriofix całym sercem odradzam. Miałam właśnie dla październikowego dziecka i w okolicach roczku musieliśmy zmienić, bo pasy były za krótkie i w ogóle jakiś za ciasny, a moje dziecko małe było (wtedy 3-10 centyl i z wagą i z wzrostem). Wiecznie spocone w tym foteliku, zwinięte i pokręcone - okropnie wspominam. Jedyny Maxi Cosi miało w Polsce opinię luksusu, ale jakbym teraz patrzyła na tę firmę to wyłącznie na ten najnowszy model Pebble Plus, bo on jest w trochę innej technologii zrobiony niż poprzednie. Macałam go i nawet brałam pod uwagę przy drugim dziecku, ale jednak zdecydowałam się na fotelik rozkładany Kiddy Evolution Pro 2 i to był bardzo dobry wybór. Córka ma 20 miesięcy i nadal w nim jeździ! Nie pociła się w nim mocno. Trzecie oczywiście będzie w nim też jeździć. Także @pat&mom jeśli zastanawiasz się nad Cybexem rozkładanym, to wiedz, że to fajny patent i 1000 lat postępu względem Maxi Cosi.

O widzisz dobrze wiedzieć :) mi cabriofix starczał na bardzo długo, ale waga urodzeniowa 1,5kg i 44 cm gościa było stad nie mam porównania. A no i woziliśmy się od marca, wiec już lekki ubiór bardziej.
Tak, myśle nad cybexem, bo jeżdżenie po galerii z dzieckiem w tej skorupce maxicosi to nieporozumienie, a tak pyk na płasko i wszyscy zadowoleni ;) zastanawiam się nad kompletem 3w1 cybex priam, albo bugaboo ale to muszę jeszcze pomacać w sklepie ;)

Jako takiego nosidła nie używałam, bo to dopiero jak zacznie siedzieć, a chusty do mnie nie przemawiają.

A te środki higieny podpaski poporodowe itp gdzie kupujesz ? Apteka czy jakaś drogeria ?

Jejku Wy już macie po dzieciach starszych coś a ja nowa mama i troszkę mnie to stresuje .... Nie wiem jak się za to wszystko zabrać ... Nawet mąż wczoraj zapytał :" to kiedy zaczynamy kupować wszystko ? "

Ja mu na to że chyba w czerwcu już startujemy żeby do końca lipca wszystko mieć na spokojnie. Zostanie czekanie cały sirrpsie i wrzesień... Powoli zaczynam się denerwowac tym wszystkim....

A Wy mamy po raz 1 ? Jest już stresik czy jeszcze ? :D kiedy bierzecie się za zakupy ale tak już konkretnie :confused:
Ja jedyne co mam to pare majtek poporodowych po przyjaciolce, wiec nie za wiele[emoji5] za dwa tyg polowkowe, wiec na pewno po tym zaczne dzialac...no chociaz wydrukuje sobie liste do odhaczania. Planuje wszystko zamowic w necie, dostawke i pare innych rzeczy na olx kupie. Mamy niezle ubezbieczenia w pracy i po narodzinach pare tys wpadnie, wiec tez sie nie boje czekac jeszcze pare mc z wyprawka. Ruchow tez wcale nie czuje, ale za to czuje sie jak kloda [emoji6]coraz mi ciezej, ciagle zawroty glowy mam i tylko leze albo siedze. Do tego planujemy zakup domu, a ja totalnie nie moge sie ostatnio zdecydowac i jeszcze stres zwiazany z kredytem na 15lat. Oj dziewczyny jakies ciezkie to zycie ostatnio...chyba potrzebuje piwa i pizzy[emoji16]

reklama
W okolicach roczku to i tak dobrze większość moich znajomych zmienia łupiny na rwf już w okolicy 6-7-8 miesięcy bo dziecko jest już za ciężkie na lupinke
W to 6-7-8 miesięcy to nie wierzę, że za ciężkie dziecko ;) Te pierwsze foteliki są do 13 kg, a 13 kg to powyżej 97 centyla dla rocznych chłopców. Zwykle dzieciom robi się po prostu ciasno albo właśnie pasy są za krótkie (szczególnie, gdy rodzice zapinają w ciepłych kurtkach, czego właściwie nie powinno się robić). Twoi znajomi są oświeceni i wybierają RWF, więc w sumie im się nie dziwię, że wszystko im jedno, czy zrezygnują z pierwszego fotelika, gdy dziecko będzie miało 6 miesięcy czy 18. Ale ileż to ja widzę niemowlaków przodem do kierunku jazdy? Ba, sama woziłam rocznego syna przodem (i przez kilkanaście kolejnych miesięcy, za każdym razem byłam wkurzona na to nasze małe Maxi Cosi Cabrio, bo było mi słabo, gdy widziałam lecącą głowę swojego dziecka), ale w 2012 jakoś nie miałam świadomości istnienia RWF, a do tego mieliśmy stare auto, które się nie zamykało na zamki, więc w ogóle nie rozglądałam się w wyższej grupie cenowej.

Do góry