reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

reklama
Mi lekarz powiedział na prenatalnych ze zawsze pozostaje 5% niepewności, dlatego sa takie kobiety ze robią dodatkowo Nifty - wtedy podobno 1% niepewności zostaje. Niestety po za zespołem dawna sa jeszcze inne problemy które mogą nas spotkac, np. podczas porodu, ale pamietajmy ze jednak duża większość dzieci rodzi się całkowicie zdrowych[emoji846]

Ano właśnie, tak naprawdę te zespoły, które diagnozują te wszystkie badania prenatalne, to i tak ledwie ułamek potencjalnych problemów rozwojowych u dzieci... Mam wrażenie, że ogólnie przez mój zawód - pedagog specjalny - mam tym bardziej skrzywienie i martwie się jeszcze bardziej, niż przeciętna przyszła mama... Np. obecnie pracuję z dziećmi z autyzmem sprzężonym z niepełnosprawnością intelektualną i fakt, że mamy dziewczynkę, ucieszył mnie też dlatego, że zawsze to mniejsze ryzyko autyzmu (4:1) - no czyż to nie jest już skrzywienie zawodowe? :/

Cześć, dziewczyny:) podczytuję Was od dłuższego czasu, ale chyba dopiero teraz na dobre zaczynam wierzyć w tę moją ciążę i w jej szczęśliwe zakończenie:) Więc postanowiłam dołączyć:) Mam 28 lat, tp na 10 października, aktualnie 16 tydzień w toku:) Będzie córeczka (wiemy na pewno, bo robiliśmy test harmony), a starania trwały dłuuuuuuuuuugie 3,5 roku... Pozdrawiam:)

No witamy :) w sumie Cię rozumiem , do mnie też dopiero jakoś nie dawno dotarło że będę mamą hihi , też mam 16 tc aktualnie.

Cześć, dziewczyny:) podczytuję Was od dłuższego czasu, ale chyba dopiero teraz na dobre zaczynam wierzyć w tę moją ciążę i w jej szczęśliwe zakończenie:) Więc postanowiłam dołączyć:) Mam 28 lat, tp na 10 października, aktualnie 16 tydzień w toku:) Będzie córeczka (wiemy na pewno, bo robiliśmy test harmony), a starania trwały dłuuuuuuuuuugie 3,5 roku... Pozdrawiam:)

No witamy :) w sumie Cię rozumiem , do mnie też dopiero jakoś nie dawno dotarło że będę mamą hihi , też mam 16 tc aktualnie.

reklama
Jak tak patrzę na te koszta żłobków to masakra. U mnie chyba wszystkie żłobki i przedszkola w mieście są dofinansowywane ze środków urzędu miasta - również po czesci prywatne. Synek chodził właśnie do takiego prywatnego - to wychodziło coś ok 320 zl + wyżywienie 1, 7 zl za dzień.

Ja dziś dzwonilam do 1 żłobka jedynego w moim mieście małym 10 tys mieszkańców .
O miejsce się boją i są np. rezerwacje . Pani mi powiedziala 680-700 zł mc , ale nie zapytałam czy to całkowity koszt a co z wyżywieniem w cenie czy osobno ? Coś mówiła 3,60 zł za godzinę . Ja liczyłam po 9 h dziennie przez 21 dni średnio tj. ok 680 właśnie... Ale koszty ... No liczę że 1 000 będzie z wyżywieniem.... więc to wcale nie taka tania sprawa ....

Żłobek jest od uwaga 8-9 mc życia już dziecka ! Szok takie maluszki myślałam że od 12mc 15 mc a nie takie malizny... :eek:

Dziwię się , tak teraz myślę że to super pomysł na biznes dla kogoś kto ma kasy jak lodu żeby otworzyć kolejny żłobek skoro jest aż takie zapotrzebowanie ....

Do góry