reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październikowe mamy 2018

Odnośnie lampek, dosłownie przed sekunda wróciłam z łowów w Holandii i popelnilam pierwszy zakup, za całe 1,5 euro :) Zobacz załącznik 847329

Fajna , podoba mi się . Ale błękitna ? Już wiesz że nasz chłopczyka hihi tak się zastanawiam .... Ja szukam właśnie w necie jakieś lampki , za dużo tego można zwariować taki wybór ....

A co do niani elektrycznej , pytanie może do obecnych mam , jakaś polecacie?

no widzę że cenowo jest mega różnica i już nawet są z kamerkami :eek: technika idzie do przodu...

reklama
Wiecie co, strasznie mnie dziwi na tym forum, że nie ma wątków tematycznych. Osobno wątki do plotek i osobno wątki merytoryczne. Wg mnie w dziale "Ciąża, poród i połóg" powinny być wątki o wyprawce, laktatorach, aspiratorach itd. Może tam są, ale przejrzałam kilka stron i trafiam albo na plotki, albo na czyjeś testy ciążowe itp. Szkoda, bo można byłoby korzystać z opinii wielu matek...

Ze spirytusem i octeniseptem nawet nie chodzi o "stężenie" czy działanie antybakteryjne, bo to są 2 różne substancje odkażające - obie w tym zakresie działają. Natomiast spirytus ma też działanie wysuszające i sam ulatnia się. A po spsikaniu octeniseptem skóra namaka. Kikut jest specyficznym elementem: u podstawy są załamania skóry, w których gromadzi się naskórek, brud, wilgoć. A przecież celem jest obeschnięcie kikuta. Dlatego spirytus wydaje się bardziej odpowiedni. Przynajmniej takie jest moje rozeznanie, a jestem laikiem, tylko uważnie obserwuję i słucham położnych i lekarzy.

Oboje moich dzieci miało psikane przez pielęgniarki octeniseptem i oboje ok. 4 doby życia mieli zarządzone przez lekarza przejście na spirytus. Fakt, że gdybym nie była mamą, to bym nigdy Octeniseptu nie poznała, a w sumie polubiłam ten środek i mam go zawsze w apteczce. O psikaniu krocza pisałam, ale używałam też dla siebie do dezynfekcji nóg po goleniu żyletką - wszystko inne wysuszało i powodowało czerwone kropki.

O widzisz, może i nowe podejście teraz jest! Ponoć szare mydło ma działanie wysuszające, więc nawet nie brzmi głupio.
A pamiętasz, jakie miałaś zalecenia dotyczące witaminy K?
Pamietam, bo to tez sie zmienilo :) mowiono, by nie podawac.

Fajna , podoba mi się . Ale błękitna ? Już wiesz że nasz chłopczyka hihi tak się zastanawiam .... Ja szukam właśnie w necie jakieś lampki , za dużo tego można zwariować taki wybór ....

no widzę że cenowo jest mega różnica i już nawet są z kamerkami :eek: technika idzie do przodu...
Ginekolog od prenatalnych mówił, że on tu chłopca widzi bez dwóch zdań :) ale lampka jest chmurką, więc nawet jeśli będzie dziewczynka to nie widzę nic złego w spaniu przy chmurce :D

Pamietam, bo to tez sie zmienilo :) mowiono, by nie podawac.
No właśnie! Ja w 2016 załapałam się na znaczącą zmianę dawki, więc nie dziwię się, że teraz jest jeszcze inaczej! A na którejś liście wyprawkowej jest wit. K - to dla mnie punkt absolutnie do realizacji po wypisie lub wizycie patronażowej.

To i ja dorzucę coś od siebie.
Linomag zielony rewelacja ( skład, działanie i cena) polecam.
Do kikuta dla mnie najlepszy spirytus, wysusza, odkaża i nic się nie jątrzy.
Przewijaka nie miałam. Miałam taką matę do przewijania z canpola chyba, rozkładałam gdzie mi było wygodnie, na łóżku, podłodze, ławce w ogrodzie...
Co do ubrań to córka ur w 38 tygodniu ciąży 58 cm długości i 2850 wagi (taka glizda) i 56 było na początek w sam raz. Syn 4kg i 56 długości i też 56 tyle że szybciej przeszliśmy na 62 bo wszerz się rozciągały ubranka. I najlepiej się sprawdzały bodziaki z krótkim rękawem i półśpiochy bo dzieci ze stycznia i listopada ale w mieszkaniu ciepło, a na noc pajace.

A jak będziesz miała dziewczynkę to wszystko na różowo przemalujesz? :)

Ja mam nianie z kamerka i bardzo przydaje się na wyjazdach. Wystarczy dostęp do Wi-Fi. Wydaje mi się, że nianie Bardziej przydają się dla tych co mają domy. Dziecko śpi na piętrze a my jesteśmy na parterze lub w ogrodzie. W przeciętnym mieszkaniu dziecko cały czas ma się na oku

reklama
Ja to muszę dziecko w nocy widzieć - nawet z włączoną lampką śpię chociaż nienawidzę - dopóki maluch siadać/swobodnie się przekręcać nie będzie to nie zasne jak co nie widzę :) jak mi światło dokucza np przy bólu głowy włączam elektroniczna nianię i ustawiam ma stoliku nocnym. Ale ja to zawsze czarne scenariusze w głowie tworzę [emoji14]
Ja spalam spokojnie bo miałam monitor oddechu :) raz nam zadzwonił alarm, więc uważam to za dobry zakup

Do góry