reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

Odnośnie lampek, dosłownie przed sekunda wróciłam z łowów w Holandii i popelnilam pierwszy zakup, za całe 1,5 euro :) Zobacz załącznik 847329

Fajna , podoba mi się . Ale błękitna ? Już wiesz że nasz chłopczyka hihi tak się zastanawiam .... Ja szukam właśnie w necie jakieś lampki , za dużo tego można zwariować taki wybór ....

A co do niani elektrycznej , pytanie może do obecnych mam , jakaś polecacie?

no widzę że cenowo jest mega różnica i już nawet są z kamerkami :eek: technika idzie do przodu...

reklama
Wiecie co, strasznie mnie dziwi na tym forum, że nie ma wątków tematycznych. Osobno wątki do plotek i osobno wątki merytoryczne. Wg mnie w dziale "Ciąża, poród i połóg" powinny być wątki o wyprawce, laktatorach, aspiratorach itd. Może tam są, ale przejrzałam kilka stron i trafiam albo na plotki, albo na czyjeś testy ciążowe itp. Szkoda, bo można byłoby korzystać z opinii wielu matek...

Ze spirytusem i octeniseptem nawet nie chodzi o "stężenie" czy działanie antybakteryjne, bo to są 2 różne substancje odkażające - obie w tym zakresie działają. Natomiast spirytus ma też działanie wysuszające i sam ulatnia się. A po spsikaniu octeniseptem skóra namaka. Kikut jest specyficznym elementem: u podstawy są załamania skóry, w których gromadzi się naskórek, brud, wilgoć. A przecież celem jest obeschnięcie kikuta. Dlatego spirytus wydaje się bardziej odpowiedni. Przynajmniej takie jest moje rozeznanie, a jestem laikiem, tylko uważnie obserwuję i słucham położnych i lekarzy.

Oboje moich dzieci miało psikane przez pielęgniarki octeniseptem i oboje ok. 4 doby życia mieli zarządzone przez lekarza przejście na spirytus. Fakt, że gdybym nie była mamą, to bym nigdy Octeniseptu nie poznała, a w sumie polubiłam ten środek i mam go zawsze w apteczce. O psikaniu krocza pisałam, ale używałam też dla siebie do dezynfekcji nóg po goleniu żyletką - wszystko inne wysuszało i powodowało czerwone kropki.

O widzisz, może i nowe podejście teraz jest! Ponoć szare mydło ma działanie wysuszające, więc nawet nie brzmi głupio.
A pamiętasz, jakie miałaś zalecenia dotyczące witaminy K?
Pamietam, bo to tez sie zmienilo :) mowiono, by nie podawac.

Fajna , podoba mi się . Ale błękitna ? Już wiesz że nasz chłopczyka hihi tak się zastanawiam .... Ja szukam właśnie w necie jakieś lampki , za dużo tego można zwariować taki wybór ....

no widzę że cenowo jest mega różnica i już nawet są z kamerkami :eek: technika idzie do przodu...
Ginekolog od prenatalnych mówił, że on tu chłopca widzi bez dwóch zdań :) ale lampka jest chmurką, więc nawet jeśli będzie dziewczynka to nie widzę nic złego w spaniu przy chmurce :D

Pamietam, bo to tez sie zmienilo :) mowiono, by nie podawac.
No właśnie! Ja w 2016 załapałam się na znaczącą zmianę dawki, więc nie dziwię się, że teraz jest jeszcze inaczej! A na którejś liście wyprawkowej jest wit. K - to dla mnie punkt absolutnie do realizacji po wypisie lub wizycie patronażowej.

To i ja dorzucę coś od siebie.
Linomag zielony rewelacja ( skład, działanie i cena) polecam.
Do kikuta dla mnie najlepszy spirytus, wysusza, odkaża i nic się nie jątrzy.
Przewijaka nie miałam. Miałam taką matę do przewijania z canpola chyba, rozkładałam gdzie mi było wygodnie, na łóżku, podłodze, ławce w ogrodzie...
Co do ubrań to córka ur w 38 tygodniu ciąży 58 cm długości i 2850 wagi (taka glizda) i 56 było na początek w sam raz. Syn 4kg i 56 długości i też 56 tyle że szybciej przeszliśmy na 62 bo wszerz się rozciągały ubranka. I najlepiej się sprawdzały bodziaki z krótkim rękawem i półśpiochy bo dzieci ze stycznia i listopada ale w mieszkaniu ciepło, a na noc pajace.

A jak będziesz miała dziewczynkę to wszystko na różowo przemalujesz? :)

Ja mam nianie z kamerka i bardzo przydaje się na wyjazdach. Wystarczy dostęp do Wi-Fi. Wydaje mi się, że nianie Bardziej przydają się dla tych co mają domy. Dziecko śpi na piętrze a my jesteśmy na parterze lub w ogrodzie. W przeciętnym mieszkaniu dziecko cały czas ma się na oku

reklama
Ja to muszę dziecko w nocy widzieć - nawet z włączoną lampką śpię chociaż nienawidzę - dopóki maluch siadać/swobodnie się przekręcać nie będzie to nie zasne jak co nie widzę :) jak mi światło dokucza np przy bólu głowy włączam elektroniczna nianię i ustawiam ma stoliku nocnym. Ale ja to zawsze czarne scenariusze w głowie tworzę [emoji14]
Ja spalam spokojnie bo miałam monitor oddechu :) raz nam zadzwonił alarm, więc uważam to za dobry zakup

Do góry