reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍂🍂🍁Październikowe kreski🍁🍂🍂- aby kolorowe na drzewach liście zwiastowały Nam ciąże - OCZYWIŚCIE 😍😍

reklama
Dziewczyny, które dostajecie ovi - czy lekarz zleca Wam badania estradiolu, progesteronu i lh przed podaniem zastrzyku (mój np. nie zlecał, ale też finalnie nie miałam podanego ovi)? Pytam, ponieważ trafiłam przed chwilą na stronę e-owulacja.pl, na której znalazłam takie info:

"Moment podania hCG nie może być przypadkowy i musimy dokładnie wiedzieć, przy jakiej konstelacji hormonalnej go wstrzyknięto.

Jeżeli podasz hCG (Ovitrelle, Pregnyl) w cyklu naturalnym bądź w większości cykli stymulowanych, bazując tylko i wyłącznie na wielkości pęcherzyka owulacyjnego (zwykle przy średnicy 20-22mm), masz nie więcej niż 10% prawdopodobieństwa, że iniekcja w ogóle była potrzebna oraz nie więcej niż 30% prawdopodobieństwa, że zrobiłeś to we właściwym momencie.

Tzw. właściwy „timing” owulacyjny, czyli wyrzut LH w odpowiednim czasie, jest kluczowy dla procesu zapłodnienia i dalszego rozwoju zarodka.

Z punktu widzenia przebiegu procesu owulacji możemy przyjąć, ze podanie hCG (Ovitrelle, Pregnyl) powinno nastąpić, kiedy poziom estradiolu jest wyższy niż 200 pg/ml, poziom LH jest niższy niż 15 U/l, a poziom progesteronu niższy niż 0,5 ng/ml. W pozostałych przypadkach albo podamy hCG zbyt wcześnie, albo pacjentka jest już w okresie własnego piku LH i nie wymaga dodatkowego wspomagania farmakologicznego.

Jeżeli podajesz hCG (Ovitrelle, Pregnyl) „w ciemno”, możesz trafić w następujące możliwe sytuacje:
  1. podałeś preparat za wcześnie (co ma miejsce przy zbyt niskim poziomie estradiolu), co oznacza, że oocyt nie ma jeszcze kompetencji do osiągnięcia końcowej fazy dojrzewania,
  2. podałeś idealnie – tuż przed lub w okolicy początku szczytu LH,
  3. podałeś w trakcie szczytu LH bądź na ramieniu zstępującym – nic już nie zmienisz w dokonującej się owulacji, co najwyżej wzmocnisz pierwszą część drugiej fazy cyklu,
  4. podałeś po pęknięciu pęcherzyka owulacyjnego (rano w badaniu USG widoczny był pęcherzyk owulacyjny, a zastrzyk pacjentka wykonała np. wieczorem) – stymulujesz Corpus Luteum do produkcji progesteronu.
Strzałki w okolicy szczytu poziomów estradiolu wskazują obszar, w którym możemy rozważyć podanie hCG (Ovitrelle/Pregnyl)."
Ja miałam badane lh, estradiol i proga. Najpierw usg, później lekarka mówiła, kiedy mam iść na badania - wyniki miałam tego samego dnia. Wysyłałam jej smsem i pisała mi kiedy zastrzyk z ovi. Ale ciąży z tych stymulacji i tak nie było

Ja miałam badane lh, estradiol i proga. Najpierw usg, później lekarka mówiła, kiedy mam iść na badania - wyniki miałam tego samego dnia. Wysyłałam jej smsem i pisała mi kiedy zastrzyk z ovi. Ale ciąży z tych stymulacji i tak nie było
i to jest książkowe zachowanie przy stymulacji z użyciem ovi, lekarz porządną firma Ci się trafił :)

reklama
Do góry