spekoppar_
Fanka BB :)
Tak, możesz już zrobićKurcze wydaje mi się, że ten mój różowy śluz to problem z progiem a nie implantacja. Jutro 24 dc. Czy jest sens jutro zrobić proga?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Tak, możesz już zrobićKurcze wydaje mi się, że ten mój różowy śluz to problem z progiem a nie implantacja. Jutro 24 dc. Czy jest sens jutro zrobić proga?
Jak da Ci to jakiś wewnętrzny spokój to zróbKurcze wydaje mi się, że ten mój różowy śluz to problem z progiem a nie implantacja. Jutro 24 dc. Czy jest sens jutro zrobić proga?
Ja bym zrobiła, zawsze to jakaś informacja .Kurcze wydaje mi się, że ten mój różowy śluz to problem z progiem a nie implantacja. Jutro 24 dc. Czy jest sens jutro zrobić proga?
Ja miałam badane lh, estradiol i proga. Najpierw usg, później lekarka mówiła, kiedy mam iść na badania - wyniki miałam tego samego dnia. Wysyłałam jej smsem i pisała mi kiedy zastrzyk z ovi. Ale ciąży z tych stymulacji i tak nie byłoDziewczyny, które dostajecie ovi - czy lekarz zleca Wam badania estradiolu, progesteronu i lh przed podaniem zastrzyku (mój np. nie zlecał, ale też finalnie nie miałam podanego ovi)? Pytam, ponieważ trafiłam przed chwilą na stronę e-owulacja.pl, na której znalazłam takie info:
"Moment podania hCG nie może być przypadkowy i musimy dokładnie wiedzieć, przy jakiej konstelacji hormonalnej go wstrzyknięto.
Jeżeli podasz hCG (Ovitrelle, Pregnyl) w cyklu naturalnym bądź w większości cykli stymulowanych, bazując tylko i wyłącznie na wielkości pęcherzyka owulacyjnego (zwykle przy średnicy 20-22mm), masz nie więcej niż 10% prawdopodobieństwa, że iniekcja w ogóle była potrzebna oraz nie więcej niż 30% prawdopodobieństwa, że zrobiłeś to we właściwym momencie.
Tzw. właściwy „timing” owulacyjny, czyli wyrzut LH w odpowiednim czasie, jest kluczowy dla procesu zapłodnienia i dalszego rozwoju zarodka.
Z punktu widzenia przebiegu procesu owulacji możemy przyjąć, ze podanie hCG (Ovitrelle, Pregnyl) powinno nastąpić, kiedy poziom estradiolu jest wyższy niż 200 pg/ml, poziom LH jest niższy niż 15 U/l, a poziom progesteronu niższy niż 0,5 ng/ml. W pozostałych przypadkach albo podamy hCG zbyt wcześnie, albo pacjentka jest już w okresie własnego piku LH i nie wymaga dodatkowego wspomagania farmakologicznego.
Jeżeli podajesz hCG (Ovitrelle, Pregnyl) „w ciemno”, możesz trafić w następujące możliwe sytuacje:
Strzałki w okolicy szczytu poziomów estradiolu wskazują obszar, w którym możemy rozważyć podanie hCG (Ovitrelle/Pregnyl)."
- podałeś preparat za wcześnie (co ma miejsce przy zbyt niskim poziomie estradiolu), co oznacza, że oocyt nie ma jeszcze kompetencji do osiągnięcia końcowej fazy dojrzewania,
- podałeś idealnie – tuż przed lub w okolicy początku szczytu LH,
- podałeś w trakcie szczytu LH bądź na ramieniu zstępującym – nic już nie zmienisz w dokonującej się owulacji, co najwyżej wzmocnisz pierwszą część drugiej fazy cyklu,
- podałeś po pęknięciu pęcherzyka owulacyjnego (rano w badaniu USG widoczny był pęcherzyk owulacyjny, a zastrzyk pacjentka wykonała np. wieczorem) – stymulujesz Corpus Luteum do produkcji progesteronu.
i to jest książkowe zachowanie przy stymulacji z użyciem ovi, lekarz porządną firma Ci się trafiłJa miałam badane lh, estradiol i proga. Najpierw usg, później lekarka mówiła, kiedy mam iść na badania - wyniki miałam tego samego dnia. Wysyłałam jej smsem i pisała mi kiedy zastrzyk z ovi. Ale ciąży z tych stymulacji i tak nie było
Bardziej chciałabym wyłapać za niski progesteron, jeśli jest, to może znów zaczęłabym brać duphaston jak przy pierwszej ciąży.Jak da Ci to jakiś wewnętrzny spokój to zrób
Dobra, to jutro zrobię! Dzięki dziewczyny.Ja bym zrobiła, zawsze to jakaś informacja .