reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Palce Lizac :p

sałatka Korneliuska
składniki

  1. makaron świderki
  2. świeży ogórek
  3. szynka
  4. kukurydza
  5. natka pietruszki
  6. majonez
  7. śmietana
Wykonanie
ugotować makaron,zetrzeć ogórek,pokroić szynke dodać kukurydze i posiekaną natke.Wymieszać majonez ze śmietana i wymieszać wszystko razem doprawić solą i np pieprzem do smaku

SMACZNEGO !!!!!!
 
reklama
Aniu tak ale musisz wtedy często podlewać sosem - opcja dla trochę bardziej leniwych piec pod przykryciem ale 2-3 razy i tak należy podlać aby całe mięso winkiem przeszło :) Opcja dla mega leniwych piec w rękawie foliowym a w pewnym momencie mięso obrócić do góry nogami :)
 
Rogaliki drożdżowe na słono

Składniki:


1 szklanka mleka
0,5kg mąki
5dkg drożdży
1/4 kostki margaryny
1 jajko
2 ząbki czosnku
łyżka papryki w proszku
łyżka cukru
pół łyżeczki soli

Farsz:
mieszanka warzyw według uznania(groszek kukurydza, papryka fasolka, pieczarki, cebula)
kiełbasa lub ugotowane/upieczone mięso
natka pietruszki,
2 serki topione najlepiej z papryka w "kiełbasce"
ulubione zioła opcjonalnie

Wykonanie:

drożdże rozcieramy z cukrem dolewamy połowę mleka i łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia
margarynę rozpuszczamy na małym ogniu.
czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do mąki,
wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy jednolite ciasto
pozostawiamy je na 45 minut do wyrośnięcia

W czasie rośnięcia ciasta kroimy jak na sałatkę składniki na farsz na końcu dodajemy serki topione.

Wyrośnięte ciasto po kawałku rozwałkowujemy i kroimy na kawałki przypominające trójkąty - na szerszą część nakładamy farsz i zawijamy. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze.
Piec w piekarniku aż do przyrumienienia jakieś 20 - 40 minut zależne od piekarnika.
Pyszne prosto z blachy z sosem czosnkowym:

Sos czosnkowy:

Jogurt naturalny
2-3 łyżki majonezu
pieprz, mieszanka ziół
czosnek (ilość ząbków zależna od upodobań)

czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników wymieszać, gotowe
 
Skrzydełka Ala KFC
Składniki:
- 4 skrzydełka kurczaka
- jedno jajko, - łyżka masła
- sól, curry, ostra papryka
- mąka, mleko, olej
- bułka tarta, płatki kukurydziane
Sposób przygotowania:
Skrzydełka moczyć około 45-50 minut w wodzie z dodatkiem soli
W między czasie wymieszać jajko z dodatkiem mleka i przypraw (curry, ostra papryka, sól). Ilość przypraw, jaką użyjemy zależy od naszego gustu i od tego jak ma być ostry kurczak. Na talerzu należy wymieszać mąką i bułką tarta w proporcji 1:3 z łyżka rozdrobnionych płatków kukurydzianych. Części ze skrzydełek, które nie mają mięsa wyrzucić, a pozostałe odsączyć z wody, Następnie w bułce tartej z mąką, a potem w jajku z przyprawami i na koniec jeszcze raz w bułce z mąką Pamiętaj!! Aby na kawałkach kurczaka było dużo panierki!! Następnie w wysokim naczyniu (Np. Patelni) rozgrzej olej z dodatkiem masła (nada to aromatu) I gdy tłuszcz bardzo się rozgrzeje, włóż do niego panierowane skrzydełka. Pamiętaj!! Oleju musi być tyle, aby mięso było całe zanurzone!! Smażyć do uzyskania złotawego koloru.
 
Asia a do farszu miecho wczesniej podsmazamy?
Ania tak najlepiej żeby już było takie do zjedzenia od razu. moze być tez np pierś kurczaka ugotowana. Ja często do tych rogalików używam różnych resztek mięsa które zostały po obiedzie. Jak mięcha nie ma zadowalam się pokrojeniem wędliny lub parówek
 
Pleśniak
3 szkl mąki 1/2 szkl cukru
1 kostka margaryny
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
słoik powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki

na pianę : 5 białek i 1 szkl cukru

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier, żółtka i proszek do piecz. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę. Po tym czasie zetrzeć na tarce jedną białą część ciasta, na to wyłożyć powidła, zetrzeć na to ciemne ciasto następnie na to ciemne ciasto wyłożyć pianę z białek i na końcu przykryć to startym białym ciastem . Piec w 180 stopniach. :happy:smacznego
 
Taja zjadlabym kawaleczek plesniaka mniam... podobny przepis umiescilam na pierwszej stronie tego watku;-)
A teraz przepis na najszybsze ciasto i takie, ktorym wszyscy sie zajadaja :-)

SZYBKIE CIASTO WISNIOWE

250 g margaryny
250g cukru
1 paczka cukru waniliowego
6 jajek
350 g maki
1 paczka proszku do pieczenia
- dwa kompoty wisni drylowanych

Wisnie wczesniej odsaczyc zeby nie byly tak mokre

Wszystkie skadniki zmiksowac i wwlac na blache wylozona papierem pergaminowym . Do tego ciasta powtykac wisnie i do piekarnika na godzinke. Na poczatek na 180 stopni potem mozna zmiejszyc na 160.Trzeba wyczuc piekarnik :)

Te wisnie powpadaja w ciasto jak to bedzie w piekarniku . Ciasto wszystkim smakuje, przygotowuje je sie 15 minut plus pieczenie .Smacznego

Polewa wg uznania , ja robie taka :

cukier puder plus jedna lyzeczka goracej wody plus cytrynka i rozprowadzam ja na ciescie
 
Kotleciki mielone inaczej

50 dag miesa mielonego
duza cebula
10 duzych pieczarek
kopasta lyzka tartej bulki
1/2 szklanki mleka
bialko
jajko
lyzka koncentratu pomidorowego
2 lyzki pikantnego keczupu
sol
pieprz
majeranek
olej
tarta bolka wymieszana z utartym zoltym serem - pol na pol

Podsmazamy drobno posiekana cebule, gdy sie zeszkli dodajemy drobno posiekane pieczarki, zasmazamy az wyparuje wiekszosc soku.
tarta bulke zalewamy cieplym mlekiem.Gdy napecznieje dolewamy pieczarki zasmazone z cebula, jajko,bialko,koncentrat pomidorowy,mieso,przyprawy.Calosc wyrabiamy na jednolita mase, dzielimy na czesci,formujemy kotleciki, panierujemy w tartej bulce wymieszanej z serem i wstawiamy na 30 minut do lodowki .
Smazymy z obu stron, podajemy z ziemiakami i surowka .
Smacznego:-)
 
reklama
Bena rzeczywiście przepraszam nawet nie wiedziałam nie powielałabym przepisu...a to ciasto z wiśniami całkiem apetyczne....
 
Do góry