reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Palce Lizac :p

Sylwia ja zdejmuje skórkę z papryki całkiem prosto się ją ściąga jak papryke na chwilę do rozgrzanego piekarnika wsadzisz.
 
reklama
A dzis na obiad mialam zupe ogorkowa, niby prosta zupka a taka pyszna :)
Zupa ogorkowa ;)

Skladniki :

- włoszczyzna, a dokładnie: 1 marchew, 1 pietruszka, pół selera, 1 por;
- 1,5 łyżki vegety;
- 3 skrzydełka kurczaka;
- 40 dkg ogórków kiszonych kwaśnych dobrych;
- 4-5 ziemniaków;
- śmietanka 18%;
- łyżeczka mąki;
- łyżka masła.

Jak przyrzadzic:
Do garnka wlewamy wodę, zanurzamy w niej włoszczyznę oraz kurczaka, dodajemy vegetę i gotujemy ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy po tym czasie warzywa i kurczaka. W międzyczasie ścieramy ogórki na grubej tarce, wrzucamy je wraz z łyżką masła do rondelka i podlewamy łyżką wody - dusimy na małym ogniu. W czasie gotowania się tego wywaru kroimy 4-5 ziemniaków w kostkę i wrzucamy do wywaru - rosołu po wyjęciu warzyw i kurczaka, gotujemy 15 minut aż zmiękną. Na koniec wrzucamy uduszone ogórki. Robimy w szklance zaprawę: pół śmietanki wymieszać z łyżeczką mąki i łyżką wody - tak, żeby nie było grudek i zabielamy zupę. Gotowe.

Uwagi:
Zaprawę dobrze jest robić w następujący sposób: wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i na koniec śmietaną. Zanim wlejemy to do zupy, wyłówmy kilka łyżek zupy i wlejmy do tej zaprawy w kubeczek, unikniemy zważenia śmietany.
 
Filet z Indyka/Kurczaka w sosie brokułowym (danie dla leniwych)

Filet z indyka lub kurczaka
1 opakowanie sera feta
1 brokół
2 ząbki czosnku
pieprz, papryka, chili, może być dowolna mieszanka ziół

Mięso pokroić w drobne kawałki, podsmażyć z przyprawami (uwaga nie solić!!)
Brokuła ugotować. Do podsmażonego mięsa dodać ser feta, przeciśnięty czosnek i chwilę dusić aż do rozpuszczenia się sera. Dodać rozdrobnionego brokuła. Dusić jeszcze 3 minuty. Podawać z makaronem.

PS. Ja często używam mieszanek kamisa do kurczaka, do gyrosa lub włoskiej wtedy tylko dodaję pieprz i trochę papryki do smaku
 
A ja napisze przepis na SAŁATKĘ ŚLEDZIOWĄ jakby któraś z was miała zachciankę na śledzie:tak::-D (Ja wam powiem, że śledzi nie lubie raczej i nie jadam, ale ta sałatka mi posmakowała:-))

Składniki:
-śledzie,
-ziemniaki,
-groszek,
-por,
-szczypior,
-ogórek (chyba kwaszony),
-majonez

Sposób przygotowania:
Ugotowane, wystudzone ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Łączymy ze śledziem (wczesniej wymoczonym żeby nie był zbytnio słony). Łaczymy również z resztą składników (ogórek kroimy w drobną kostke), doprawiamy pieprzem i majonezem. Nie solimy, gdyż śledzie dają już słony posmak sałatce.

SMACZNEGO!
 
Schab z jabłkami w ziołach prowansalskich

Kawałek schabu bez kości w całości
1-2 jabłka kwaśne
mieszanka ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku (można i więcej jak ktoś lubi)
sól
szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
kostka rosołowa,
pieprz, papryka

Schab naciąć jak na kotlety schabowe nie przecinając jednak mięsa do końca.Plastry około 0,5 - 1cm. Mięso natrzeć solą i rozgniecionym czosnkiem. Jabłko umyć pokroić w plastry około 0,5 cm.
Do powstałych kieszeni włożyć po kawałku jabłka. Mięso obsypać dużą ilością ziół z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać wino - odstawić na godzinę aby mięso przeszło ziołami. Dolać szklankę wody oraz 1/2 kostki rosołowej. Włożyć do piekarnika.
Podczas gotowania co jakiś czas polewać mięso powstałym sosem. Piec około godziny. jeżeli zbyt dużo sosu wyparuje dolać wody lub wina.

Podawać z ziemniakami lub pieczywem i sałatką.
 
Zapiekanka z kurczakiem

składniki:
-filet z kurczaka
-pieczarki
-2 pory (część sałatkowa biała)
-kukurydza
-ser

składniki do sosu:
-majonez
-jogurt naturalny
-vegeta
-3 ząbki czosnku


Kurczaka pokroić w kostke nie za duza, posypac Vegeta i plozyc w zaroodponym naczyniu .Na to polozyc por pokrojony .Nastepnie poktoic pieczarki mozna je polzyc surowe ja jednak je podsmazam (bo pozniej za duzo wody puszczaja).Nastepniewysypac kukurydze na to przygotowany wczesniej sos i posypac serem .Tak przygotowana miche wkladamy do mikrofali(jesli mamy takie male naczynie i nam sie zmiesci) na jakies 15 -20 min wazne zeby mieso nie bylo surowe.Jesli macie tylko duze naczynie jak ja wstawiamy do piekarnika na 190 stoni na ok h i tez obserwujemy jak sie ma kurczak.WAZNE!!! naczynia nie przykrywamy zeby woda mogla odparowac pieczemy odkryte.

Smacznego :-)mi to bardzo smakuje polecam:-)​
 
Sałatka z ravioli



Składniki:
-2 paczki pierogow ravioli z miesem
-2 kostki rosołowe
-3 lyzki majonezu
-puszka ananasow
-2 pory salatkowe
-2 peczki kopru

Przygotowanie:
Pierogi ugotowac z kostkami na al'dente wyjac z wodu i ostudzic .Koper ,por i ananasa pokroic.Dodac wszystko do pierogow razem z majonezem z nim nie przesadzac ja daje tak na oko 3 lyzki .Odstawic na jakis czas zeby ladnie przeszlo koperkiem i mozna jesc z apetytem​
 
Sałatka Kebab

składniki:
-filet z kurczaka
-kapusta pekinka
-przyprawa do gyrosa
-kukurydza
-groszek
-ogorki konserwowe lub salatka szwedzka
-marchewka
skladniki do sosu:
-ketchup
-majonez
-2 zabki czosnku
-vegeta
Przygotowanie:
Kurczaka pokroic w drobna kostke i smazyc w przyprawie do gyrosa ja daje duzo zeby kurczak byl caly obklejony w niej.
marchewke zetrzec na tarce na grubych oczkach , pekinke pokroic jak do salatki raczej drobno.
Do miski wsypac ostudzonego kurczaka nastepnie pozozyc ogorki pokrojone w plasterki jak w salatce szwedzkiej na to marchewke ,kukurydze i groszek.Wylac sos a na niego polozyc kapuste pekinska.
Wazne zeby wszystko bylo polozone warstwami.

Smacznego:-)
 
hmmm, ta salatke kebab znam - jest super... teraz czaje sie na zapiekanke z kurczakiem:)))) oczywiscie zdam relacje z rezultatow!!
polecam tez zupe gulaszowa Beny. Maz byl w niebowziety i pyta kiedy bedzie znowu!!!!!

Asioczek a ten schab pieczemy odkryty??? To tez bedzie moj nastepny wypiek:) musze tylko wyposazyc sie w ziola:))
 
reklama
Koleciki z kalafiora

Była dzisiaj mowa o kotlecikach z kalafiora. Więc podaję jak ja je robię. Tak naprawdę robi się je jak zwykłe kotlety mielone tylko zamiast mięsa jest kalafior lub brokuł

skłądniki
- klalafior/brokuł
- przyprawy: sól, pieprz, paprka słodka do smaku
- jajko surowe
- bułka tarta

Gotujemy kalafiora aż będzie miękki rozgniatamy na masę aby łatwo się lepiło. Dodajemy przyprawy, próbujemy i jak jest ok to wkładamy jajko troszkę bułki ( łyżkę lub dwie ) mieszamy wszystko. Lepimy kotlety, obtaczamy w bułce i rzucamy na patelnię. Rumienimy z obu stron a potem zjadamy ze smakiem :-)

Smacznego

Polecam do tego mizerię i ziemniaki z koperkiem PYCHOTKA taki wiosenny obiadek.
 
Do góry