reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

reklama
Mój Filipek też się tak czasem wygina i pręży. No i okazało się, że ma wzmożona napięcie mięśniowe:-(
W ogóle mój mały ma jednocześnie wzmożone i obniżone napięcie. Obniżone ma w mięśniach grzbietu, w związku z tym słabo podnosi głowę i jest wiotki jak go podnoszę do pozycji siedzącej. Natomiast ma bardzo silne nogi, za silne jak na ten wiek. Bardzo się o to martwię. Czy któreś z Waszych dzieciaczków tez ma takie problemy czy może wśród Waszych znajomych były takie przypadki?Czym to może grozić w przyszłości? Pytia Twoja Hania chyba ma słaba główkę. To też jest spowodowane obniżonym napięciem mięśniowym czy może czymś innym?

Tak, problemy Hanii też związane są z lekko obniżonym napięciem w obręczy barkowej. Ma też lewą stronę słabszą od prawej (czyli asymetria), ale to nam się już stopniowo wyrównuje. Nie martw się, u dzieciaczków obniżone czy wzmożone napięcie stosunkowo często się zdarza, przy prawidłowej rehabilitacji (ważne aby ćwiczyć regularnie w domu z dzieckiem) wszystko wraca do normy i nie ma to żadnego wpływu na przyszłość.

dzis na szczepieniu lekarka powiedziałą że mam juz zacząć wprowadzać kaszki i owocki te co od 4 m-ca ! ja myślałam że poczkam jeszcze ? hmm w sumie daje tylko raz dziennie butle a tak to tylko pierś ! za jakiś czas chce dać jej do tego mleka kaszke na spróbowanie a dopiero potem jakąś marchewke czy jabłuszko ...
sama nie wiem czy czekać do tego 6 m-ca czy juz jej cos dawać !???

Dziewczyny ja mam takie pytanko, czy mogę sama zacząć podawać kaszkę lub kleik czy muszę zapytać najpierw pediatrę o zgodę? Ostatnio na szczepieniu zapomniałam zapytać bo mała mi wtedy strasznie marudziła a byłam sama i teraz nie wiem co zrobić?
Oczywiście mam zamiar poczekać do 4 m-ca.

Dziewczyny ja mam takie pytanko, czy mogę sama zacząć podawać kaszkę lub kleik czy muszę zapytać najpierw pediatrę o zgodę? Ostatnio na szczepieniu zapomniałam zapytać bo mała mi wtedy strasznie marudziła a byłam sama i teraz nie wiem co zrobić?
Oczywiście mam zamiar poczekać do 4 m-ca.
może lepiej zapytaj pediatry, bo każde dziecko jest inne, to zależy czy twoje dziecko dobrze przybiera na wadze czy nie, ostatnio jak pytałam pediatrę, to mówiła że moje dziecko dobrze przybiera na wadze, wiec niema sensu tuczyć małą kaszkami:-). Więc to opinia mojego pediatry, ale co pediatra to opinia:-) Na razie mała jest na cycku+dokarmiana modyfikowanym+soczek z jabłuszka i marchewki

Dziewczynki moja Zuzka leżąc na boczku przygniata sobie uszko w drugą stronę i to tylko na jednym boku. Sprawdziłam że w tym uszku ma bardziej miękką tą chrząstkę. Jak myślicie mam coś z tym robić?? Czy uszko stwardnieje i przestanie się odginać?
Czy któraś z Was też ma taką sytuację?

Justyna ja tez w sumie daję butlę tylko raz lub dwa razy dziennie i też mi pediatra powiedziała żebym po 4 m-cu wprowadziła już marchewkę czy jabłuszko ale nie jako posiłek tylko pomiędzy.

Dziewczynki moja Zuzka leżąc na boczku przygniata sobie uszko w drugą stronę i to tylko na jednym boku. Sprawdziłam że w tym uszku ma bardziej miękką tą chrząstkę. Jak myślicie mam coś z tym robić?? Czy uszko stwardnieje i przestanie się odginać?
Czy któraś z Was też ma taką sytuację?

Justyna ja tez w sumie daję butlę tylko raz lub dwa razy dziennie i też mi pediatra powiedziała żebym po 4 m-cu wprowadziła już marchewkę czy jabłuszko ale nie jako posiłek tylko pomiędzy.
moja tez przygina sobie uszko, ale tylko jedno lewe uszko, tez się martwię, bo boje się ze będzie miała jedno odstające:-(

Moj Kacper tez ma tak z jednym uszkiem. Zaczyna mu bardziej odstawac niz drugie. Tez mnie to martwi, bo nie chce miec malego urbanka :-) Podobno sa jakies plasterki w aptece do przyklejania, ale nic nie wiem o nich, slyszalam tylko przypadkiem o nich.
Szukam mamusi, ktora podaje swojemu malenstwu nutramigen.

reklama
Moj Kacper tez ma tak z jednym uszkiem. Zaczyna mu bardziej odstawac niz drugie. Tez mnie to martwi, bo nie chce miec malego urbanka :-) Podobno sa jakies plasterki w aptece do przyklejania, ale nic nie wiem o nich, slyszalam tylko przypadkiem o nich.
Szukam mamusi, ktora podaje swojemu malenstwu nutramigen.
To ja;-)

Do góry