reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

reklama
Sawka poradzę Ci jeszcze ...jak bedziesz robić morfologię to poproś też badanie na całkowita zdolność wiązania żelaza (TIBC) i osobno żelazo.... Będziesz miała wszystko za jednym kłuciem a nie bedziesz tak jak ja latać w kółko i kłuć malutką tyle razy...

Sawka poradzę Ci jeszcze ...jak bedziesz robić morfologię to poproś też badanie na całkowita zdolność wiązania żelaza (TIBC) i osobno żelazo.... Będziesz miała wszystko za jednym kłuciem a nie bedziesz tak jak ja latać w kółko i kłuć malutką tyle razy...
dzieki za rade, napewno skorzystam :tak:
Agatkas a powiedz mi jeszce czym była spowodowana anemia u twojej Zuzi

Po prostu zadzwoń i zapytaj jak dziecku pobierają krew:)
zadzwonie i sie zapytam, ale i tak mam juz stracha...

dzieki za rade, napewno skorzystam :tak:
Agatkas a powiedz mi jeszce czym była spowodowana anemia u twojej Zuzi

zadzwonie i sie zapytam, ale i tak mam juz stracha...

Wiesz co do końca nie wiem...nie da się chyba określić czym jest spowodowana...poza tym wydaje mi się że to nie była tak do końca anemia bo ona się mieściła w dolnych granicach normy z żelazem... Anemia może też być spowodowana niedoborem wit z grupy B... musisz zrobić badania po prostu... A dajesz już małej żółtko i zupki z mięskiem?

Wiesz co do końca nie wiem...nie da się chyba określić czym jest spowodowana...poza tym wydaje mi się że to nie była tak do końca anemia bo ona się mieściła w dolnych granicach normy z żelazem... Anemia może też być spowodowana niedoborem wit z grupy B... musisz zrobić badania po prostu... A dajesz już małej żółtko i zupki z mięskiem?
zółtko dostaje do zupki czasami ale nie co drugi dzień bo jakos czasem zapominam:zawstydzona/y: a zupki gotuje z mieskiem

mam jeszcze prosbe do mam których dzieciaczki przechodziły tzw. trzydniówke, opiszci mi jac to sie objawia, bardzo prosze:tak:

sawka mój Maksio osobiscie nie przechodził,ale znajomej synek miał,u nich to wyglądało tak ze mały miał przez 3 dni baardzo wysoka goraczkę ok 39stopni no i trzeciego dnia pojawiła sie wysypka...i tyle

wiesz co jak ona juz je mięsko to pewnie sie okaże że nic sie nie dzieje, bo miesko i żółtko to super źródla żelaza:)
Poza tym nie martw się na zapas bo u dzieci występuje tzw fizjologiczna anemia, ona rozpoznana nie jest groźna, dajesz dziecku żelazo w formie syropku, kwas foliowy i ew. wit. z grupy B. Nie ma się czym przejmować!
Pomyśl sobie że ja się za pół roku dowiem czy Zuzia będzie musiała mieć operację na otwartym sercu! Także jakbym miała się przejmować anemią to chyba bym zwariowała!

reklama
mam jeszcze prosbe do mam których dzieciaczki przechodziły tzw. trzydniówke, opiszci mi jac to sie objawia, bardzo prosze:tak:

Jasiek miał 3 dni wysoką gorączkę do 39C ale po podaniu syropku na gorączkę szybko spadała temperaturka podobno to ważny symptom przy trzydniówce bo przy innych choróbskach tak szybko temp. nie spada. I po trzech dniach dostał wysypki. Pierwszego dnia po gorączce miał mało krosteczek a drugiego był caly w kropeczki. Dziś jest trzeci dzień wysypki i już zaczyna schodzić.

Jaś waży 7300 i ma 73cm.

A co do siadania dzieci - już pisałam, że Jasiek najpierw zaczął raczkować, potem wstawać na nogi i dopiero w trzeciej kolejności zaczął siadać.

Jeżeli chodzi o sadzanie dzieci - moja znajoma twierdzi, że na siłę (cokolwiek to oznacza) sadzała swojego syna i że ma teraz coś z żebrami, że niby ma jakoś wygiętę :baffled: Nie wiem dokładnie co i nie wiem, czy to jej wymysł czy stwierdzone przez lekarza. Bo jakoś się nie dopytałam. :confused:

A krew faktycznie pobiera się również z główki. Mój siostrzeniec miał tak pobieraną jak mu badali czy ma salmonelle.

Do góry