reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Dziewczyny POMÓŻCIE-niestety mam mało mleka i muszę zacząć dokarmiać Małą modyfikowanym-jakie polecacie?I czy np.na noc mogę przygotować mleko i wstawić do lodówki a później tylko podgrzać czy nie?PROSZĘ O POMOC:-(

my jemy Bebilon :tak::tak: co do przechowywania pokarmu w lodowce to polozna mowila zeby mleczko zawsze bylo swierzo przyzadzona tak zreszta jest napisane na opakowaniu mleczka:tak::tak: tylko ja robie tak ze przefiltrowana wode z brity zagotowuje przelewam do butelki plastikowej i tak sobie trzymam potem jak przychodzi pora karmienia odlewam wlasciwa ilosc wody do buteleczki wkladam do podgrzewacza podgrzewam do wlasciwej temperatury , nastepnie wsypuje mleczko w proszku i podaje Filipkowi:tak::tak: gdy zdazy sie sytuacja ze maluch nie wypije calosci to wylewam chociaz polozna mowila ze 30 minut mleczko mozna spokojnie znow odgrzac ale ja wole malenstwu podawac swierze zeby nie mial problemow z brzuszkiem:tak:

reklama
Fasolkamaria, tylko pozdrościć, też bym tak chciała.
My dostaliśmy tylko tysiaka. ale spotkałą mnie za to miłą niespodzianka wczoraj w aptece, bo mam ich kartę klienta i kupowałam wczoraj witaminkę k i vigantol i pani powiedziałą ze dla swoich dzieciaczków dają vigantol za 1gr:-), wiec zaoszczędziłam jakieś 5 zł, to nie to co 4000 zł, alke zawsze coś:-D

Dziewczyny POMÓŻCIE-niestety mam mało mleka i muszę zacząć dokarmiać Małą modyfikowanym-jakie polecacie?I czy np.na noc mogę przygotować mleko i wstawić do lodówki a później tylko podgrzać czy nie?PROSZĘ O POMOC:-(

Podobno nie można, ale z ciekawostek...jak bylysmy w szpitalu dzieciecym to mleczko dla dzieci jest przygotowane i czeka w lodówce a później podgrzewają je w mikrofalówce:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Pytia dzisiaj chciałam sprawdzic to ciasne zawiniecie :-D, na poczatku zawinełam do w sam rozek i cwaniak raczki wyciagnął :-D, ale jak mocnej zasnął zawiazałam rozek i owinełam kocykiem ciasno i ..... spał 4,5 godziny :-). Rewelacja.

Cieszę się, że zadziałało. U nas też od czasu zawijania spokojniejsze nocki, mała przesypia najpierw 4,5 - 5 godzin, a potem dwa razy po trzy. No i wreszcie odkłądam ją dzielnie do łóżeczka i tam śpi :tak:

to po szczepieniu mogą występować u dzidzi takie objawy?:baffled:

Może być gorączka, dziecko może być też marudne i płaczliwe, albo odwrotnie - apatyczne. Moja Hania przespała wczoraj po szczepieniu calutki dzień, z przerwami na karmienie oczywiście.

Moja Hania ma katar. Uzywam soli morskiej i gruszki zeby jej ulzyc. To wystarczy? Czy moze powinnam podac jej jakis lek, jesli tak to jaki? Czy moze isc do lekarza?:baffled:

To zależy, co masz na myśli, mówiąc katar - leje jej się z noska czy tylko coś jej w środku zalega? Ja tez byłam przekonana, że moja ma katar, bo fridą wyciągam jej ogromne ilości gęstej wydzieliny i ciągle jej w nosie furczy, ale pediatra powiedziała, że to mogą być ciągle pozostałości wód płodowych albo zalegający pokarm (np. dostaje się tam przy ulewaniu). I powiedziała, że wystarczy woda morska i wyciąganie fridą.

A i jeszcze jedno: Mati ma kaszelek i psika czesto czy to normalne ?

Takie pojedyncze kasznięcia najczęściej wynikają z ulewania, zalegającego pokarmu, itp. i nie są związane z infekcją i nie są groźne. A kichanie to normalka i to zdrowo, bo dzidzia tym sposobem oczyszcza sobie nosek.

Podgrzewać nie wolno, odstawiać na dłużej też nie. Ale tak jak piszą dziewczyny, można sobie wodę wcześniej przygotować i podgrzać tylko w nocy.

U nas, odpukać, wczorajszy dzień, wieczór i nocka bez dolegliwości brzuszkowych. Może masażyki i Sab Simplex zaczęły działać, oby :tak:

Obiecałam zdjęcia z opatulania maluszka, oto one:

1. Rozkładamy chustę:

2.Kładziemy dziecko:

3. Prostujemy prawą rączkę:

4. Zawijamy chustę:

5. Powijamy chustę pod pupkę:

6. Zaginamy spód chusty do góry:

7. Prostujemy drugą rączkę:

8. Zawijamy drugi róg chusty i podwijamy go pod plecki malucha:

9. I kokonik gotowy:

PYTIA normalnie Ciebie trzeba zrobic swietą :-D. Dzisiaj mały spał mi w nocy 5 godz , najadł sie i spał 4 godziny.

A ja sie do tego chyba przyzwyczaic nie mogłam. Co jakis czas w nocy się budziłam i sprawdzałam czy oddycha :baffled: i pewnie by mi dłuzej spał, bo tylko zaczał mi sie troche gmerac a ja juz go wziełam z łózeczka na jedzonko. No bo przezciez jak zobaczyła ze on juz spi ponad 5 godzin to wpadłam w panike ze dziecko zagłodze albo co gorsza zobiłam mu jakas krzywde tym pomysłem schowania raczek w rozek :-(.

Patrysiu, u Nas też ta metoda się fajnie sprawdziłam :tak:, Alanek spał prawie 5 h:szok:, dziękuję za pomocne fotki ;-), i fajnie, że Hania w tak młodym wieku już jest fotomodelką ;-):-):-D:-D

Dzisiaj byłam na szczepieniu z Julką. Pani pielęgniarka zważyła i zmierzyła małą i tu szok Julka po urodzeniu mierzyła 57 cm a 6 tyg później czyli dzisiaj 56cm haha nie wiem jak oni mierzą, ale wg nich mała się skurczyła, a wiem że urosła bo już mi w śpiochy nie wchodzi. Julka waży już 5 kg fajne uczucie jak się wie, że na moim mleku tak wyrosła. :-)

i my po wizycie pierwszej kontrolnej :-)
ogólnie jest w niezłym stanie maluszek

sporo przytył a martwiłam się że może mało jje - waży 4770 kg a urodził się 3230 :-D

najsmieszniejsze to jest to że co lekarz to inna opinia co do róznych rzeczy
np. dzisiaj Pani D. nie kazała używać nam Fridy gdyż według niej ona podrażnia i dłużej utrzymuje sie katar i nie stosowac wody morskiej tylko sól fiz. i aplikowac po kropelce!!! spróbuje ale jak nie będzie różnicy to wróce jednak do psiukanej wody orskiej

mamy zdecydowac się na rodzaj szczepionek ? nie wiem kompletnie jakie wybrac bo ona nie mówiła zedecydowanie które lepsze czy płatne czy te zwykłe
;-)

reklama
Hej- bylismy wczoraj na wizycie u pediatry. Kubuś w ciagu miesiaca ładnie przybral wazy teraz 4290g a urodzil sie z waga 3380g, ale niestety nadal jest zolty, szczegolnie na buzi. Musielismy podjechac do szpitala na badanie poziomu bilurbiny i wyszlo 8,73 (przy normie 1,1). Zapisano nam Luminal w tabletkach i przez tydzien mamy podawac Kubie. Na ulotce jest podane ze lek jest przeciwpadaczkowy i uspokajajacy ale ponoc na zoltaczke niezawodny. Mam pytanie jak dlugo spia Wasze pociechy?Bo moj w ciagu dnia budzi sie na karmienia co 3 godziny, po karmieniu moze z pol godziny poczuwa, wieczorami i w nocy troche dluzej i znowu w kimono. Wlasnie dzisiaj skonczyl 1 miesiac i zastanawiam sie czy nie za duzo spi w tym swoim lozeczku. ?Moze powinnam mu zapewnic jakies wieksze atrakcje? Na spacerach czy w samochodzie tez spi spioszek maly;-)

Do góry