reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

reklama
No a ja się tylko o jogurcik zapytałam, a tu taka wrzawa :p Powiem Wam szczerze, że moje dziecko nie lubi słoiczków, ani żadnego jedzenia specjalnie dla dzieci. I dlatego jest prawie tylko i wyłącznie na piersi nawet kaszki jej nie wchodzą, za to jak jej dałam kiedyś pomidorówkę to aż piszczała. Więc ją chyba przetrzymam na tym cycku i będę powoli wprowadzać to samo co my jemy bo innego wyjścia nie mam. A tak kiedyś chciałam karmić Julkę wg schematu żywienia, a teraz mi się z tego śmiać chce. Bo to dziecko ustala, a nie my, ani żadni specjaliści.

Moj Alex,przewraca sie na brzuszek,odwrotnie tez daje rade ale rzeadko bo na brzuszku uwielbia byc...pelza,ale nie zbyt sztywno stoi na nozkach:-( ja go przytrzymuje to skacze:confused:
ale pracujemy nad tym....

czy wasze dzieci obracajac sie z plackow na brzusio tez zazwyczaj wybieraja jedna strone?tzn Alex zawsze przewraca sie kladac na swoja prawa raczke...czy cos z tym zlego?
oczywiscie jak mu zagrodze ta wybrana strone to przewroci sie korzystajac z drugiej...ale sam tylko na prawo....:zawstydzona/y:

u nas w taqmtym tygodniu było to samo a dzisiaj juz drugi ząbek jest na wierzchu i mała zdecydowanie spokojniej śpi:tak:
A co do karmienia w nocy to mała tak naprawdę je dwa razy ale czsami jak się wybudzi i nie może zasnąc to dostaje cycusia do pomemłania i za chwilę już spokojnie kima

tez tak miała przed pierwszymi ząbkami
Dziewczynki a jak długo pozwalacie swoim dzieczakom siedzieć ? (chodzi mi o te które jeszcze same nie siadają a już pewnie siedzą)
myslicie że to ząbki:confused: ja w sumie sama nie wiem bo nic tam nie widać... dziąsełka sa takie jak zawsze, rozpulchnione i czerwonawe, tylko takie ma juz od dwóch miesięcy...
Agatkas moja Nusia siedzi tyle ile chce, tzn. nie ograniczam jaj czasowo ile może siedziec, jak jej sie znudzi to sie przewraca na brzusio albo kładzie:tak:

a co do jogurcików ta ja jak narazie jeszcze sie wstrzymuje i z danonkami i z misiowym ogródkiem, mamy jeszcze czas na nabiał

A w ogóle to jak myślisz Mamusiu od czego danonki są takie słodkie?:) A wogle danonki to serki homogenizowane tak naprawdę i mleko sz którego są przygotowane też podlega pasteryzacji:) ale potem dodawane są kultury żywych bakterii i dlatego muszą być w lodówce.
Wiadomo że ja nikogo nie pouczam, każdy ma swoje przekonania, jeśli twojej małej nic nie jest to super:) ja mojej tez dam danonki za jakiś czas, ale teraz daję misiwy jogurcik który nie jest tak słodki jak danonki i bardzo jej smakuje:)
Ja daje misiowe jogurciki, bo mimo, ze moja jest niejadkiem, to o nie sama sie upomina, buźkę otwiera szybciej niż nadążam jej dawac, uwielbia je

czy wasze dzieci obracajac sie z plackow na brzusio tez zazwyczaj wybieraja jedna strone?tzn Alex zawsze przewraca sie kladac na swoja prawa raczke...czy cos z tym zlego?
oczywiscie jak mu zagrodze ta wybrana strone to przewroci sie korzystajac z drugiej...ale sam tylko na prawo....:zawstydzona/y:
Moja też wybiera tylko jedną stronę, a na drugą nie chce

No właśnie tak jak pisałam wcześniej - niektórzy dają danonki, niektorzy nie. Niech każdy robi jak chce. Ja też na razie (przed 1 roczkiem) nie dam, ale też chyba do 2 lat to nie będę czekać - na pewno dam spróbować wcześniej. Ale to chyba też dlatego że mam ksiązke kucharską dla dzieci i tam wszystko jest na mleku modyfikowanym.
Jogurty mozna podawać 2x w tyg. A danonki - to są serki :baffled: wiec nie mam pewności....

tutaj coś znalazłam na temat jogurtów i mleka krowiego:
punkt 4 i 6
Artykuły - Żywienie niemowląt i dzieci

Nie ma też co panikować aż tak strasznie z tym mlekiem krowim, są dzieci które przed ukończeniem pierwszego roku życia piją mleko krowie i są zdrowe. Ja osobiście bym się nie odważyła, ale ile tego mleka może zawierać taki danonek? Naprawdę niewiele! :tak:

Nie ma też co panikować aż tak strasznie z tym mlekiem krowim, są dzieci które przed ukończeniem pierwszego roku życia piją mleko krowie i są zdrowe. Ja osobiście bym się nie odważyła, ale ile tego mleka może zawierać taki danonek? Naprawdę niewiele! :tak:
zgadzam sie z toba ollcia, jesli ktos bedzie mial uczulenia na krowie mleko to wiadomo ze nie bedziemy dawac, a jesli niema uczulenia to czemu nie,
a nasi rodzice jak byli karmieni,czy ktos sie zastanawial kiedy jak i co dawac, i sa zdrowi i nic im nie jest, dla tego nie przesadzamy, wszytsko w granicach rozsadku!!!!!!!!!!!!!!!
moja kolezanka kupuje malej mleko takie zwykle ze sklepu z kartonu i gotuje na nim kaszki, a dziecko ma 9 miesiecy i nic dziecku nie jest

reklama
Do góry