reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

DZIEWCZYNY CZY WY PAMIETACIE ILE WASZE MALUSZKI JADLY NA SAMYM POCZATKU. JA KARMIE PIRSIA I CZSAMI PODAJE BUTELKE, BO NIE ZADAZAM Z PRODUKCJA. HANIA POTRAFI ZJESC 80ML SZTUCZNEGO MLEKA, CZY TO NIE ZA DUZA JAK NA TYGODNIOWEGO MALUSZKA:baffled:
kochana zasada jest taka ze dziecko majace dzien czasu zjada 10ml , dwudiowy bobas 20 ml i tak liczymy do chyba ok 10 dnia , codzien dodajemy 10 ml a potem to tak jak dziecko sobie zyczy od 90 do ok 110 ml .moj bobas ponad dwutygodniowy zjada teraz srednio 90ml mleczka ale dwa razy dziennie nie wystarcza jemu taka ilosc i zyczy sobie 120 ml:-D:-D pediatra mowi ze to normalne ze czasami dziecko sobie zazyczy wiecej jedzonka:tak::tak:

reklama
kochana zasada jest taka ze dziecko majace dzien czasu zjada 10ml , dwudiowy bobas 20 ml i tak liczymy do chyba ok 10 dnia , codzien dodajemy 10 ml a potem to tak jak dziecko sobie zyczy od 90 do ok 110 ml .moj bobas ponad dwutygodniowy zjada teraz srednio 90ml mleczka ale dwa razy dziennie nie wystarcza jemu taka ilosc i zyczy sobie 120 ml:-D:-D pediatra mowi ze to normalne ze czasami dziecko sobie zazyczy wiecej jedzonka:tak::tak:
A wiesz tygrysku ze to by sie agadzało u nas, wiec pozostaje mi sie cieszyc ze hani dopisuje apetyt, zobaczymy jak przybierze na wadze,bo w 5dobie miala 7dag na minusie ale to ponoc bardzo malo:tak:

Wczesniej czytałam ze pisalyscie ze wasze maluszki maja krostki na twarzy takie z ropką. Co na to lekarze? Cos kojarze ze ktoras dostała maść. Bardzo prosze o nazwe tej masci, moze jest baz recepty. Hania ma cale policzko i nie wiem co to:baffled:, a polozna dopiero w piątek:-(
Nie wiem czy mam zmienic proszek, czy moze ja cos zjadłam, ale w sumie jem ciągle to samo:baffled:

mamuski kochane czy Wam tez dzieciaczki krztusza sie podczas karmienia?:no: Bianeczka tak lapczywie pije i nie wiem co robic:-(boje sie jej karmic.. to straszne...:-:)-(

Kankiya - spokojnie, maluszki czasem krztuszą się, bo nie nadążają z połykaniem pokarmu,gdy ten szybko wypływa. Można radzić sobie z tym tak, że na samym początku troszkę odciągnąć i poczekać, aż pokarm będzie wypływał nieco wolniej, żeby nie zalewał dzieciaczka tak gwałtownie.

witajcie kochane...my już druga noc nie spimy tylko płaczemy :-( maly ma straszne ataki kolki a ja płacze razem z nim bo ni wiem jak mu pomóc :zawstydzona/y: wczoraj jak skonczyła sie kolka to była z godzinka ciszy i pojawił sie problem z kupka mały strasznie sie prężył i marudził i nie mógł zrobic...rano troszke pospał ale znowu się zaczyna :-:)crazy:
nie mam pojęcia jak pomóc mojej kruszynce,może wy macie jakies sprawdzone metody?

U nas tez od 3 dni kolki. Zaczely sie dokladnie w dniu kiedy Kuba skonczyl 3 tygodnie- czyli ksiazkowo. U nas objawia sie to zawsze w nocy-wczoraj walczylismy od 2 do 6tej. Jestem wykonczona. Wczoraj po raz pierwszy podalam herbatke z kopru tak ok. 19.30 i przed nocnym karmieniem o 2ej kilka kropel espmisanu. Poki co to nie pomoglo za bardzo. Robilam malemu masaze, nawet zastosowalam suszarke ale wszystko na nic. Dziasiaj chodze jak zombie:-( Czy kolka bedzie sie powtarzac codziennie do ukonczenia 3 miesiaca?? Czy moze beda jakies przerwy...?

kochane mam pytanko odnosnie witaminek. wczoraj pediatra zostawila nam recepte na witaminki d3 i cebion kazala je podawac od 3 tygodnia tylko nie wiem czy od skonczonego czy od rozpoczetego??:-:)-( tak sie zakrecilam ze nie zapytalam:-:)-( od kiedy wy podawaliscie witaminki???? i jeszzce jedn pytanko w jaki sposob podajecie te witaminki nam kazala wkraplac bezposrednio do buzi ale wydaje mi sie ze bedzie z tym problem zeby misio sam otworzyl pyszczek do witaminek czy mozna jakos inaczej je podawac?? jak wy to robicie????:zawstydzona/y::zawstydzona/y:

U nas dziś nawet spokojny dzień. Wczoraj kupiliśmy espumisan i mały jest troszkę spokojniejszy. Kupki robił codziennie. Ale po każdym jedzeniu był płacz okropny bo mały strasznie łapczywie je i się zawsze nałyka powietrza. Wczoraj daliśmy mu kropelki, dziś drugą porcję, czasem siedzę z nim pól godziny i czekam aż mu się odbije i jest już jakaś poprawa.
Tfu tfu...żeby nie zapeszyć :-)

U nas dziś nawet spokojny dzień. Wczoraj kupiliśmy espumisan i mały jest troszkę spokojniejszy. Kupki robił codziennie. Ale po każdym jedzeniu był płacz okropny bo mały strasznie łapczywie je i się zawsze nałyka powietrza. Wczoraj daliśmy mu kropelki, dziś drugą porcję, czasem siedzę z nim pól godziny i czekam aż mu się odbije i jest już jakaś poprawa.
Tfu tfu...żeby nie zapeszyć :-)
Myszqa a kropelki sami zdecydowaliscie sie podawac czy przepisal lekarz?? sama chcialabym maluszkowi podawac cos na wzdecia ale pediatra moja powiedziala zeby poczekac do 1 miesiaca zycia:-:)-( i juz sama nie wiem:-:)-( a maluszek jak nalyka sie powietrza przy jedzonku to pozniej sie wierci i kreci i strasznie prezy bo ma wzdecia:-:)-( moze placze zadko ale widze ze sie meczy a chccialbym jemu jakos ulzyc:-:)-(

kochane mam pytanko odnosnie witaminek. wczoraj pediatra zostawila nam recepte na witaminki d3 i cebion kazala je podawac od 3 tygodnia tylko nie wiem czy od skonczonego czy od rozpoczetego??:-:)-( tak sie zakrecilam ze nie zapytalam:-:)-( od kiedy wy podawaliscie witaminki???? i jeszzce jedn pytanko w jaki sposob podajecie te witaminki nam kazala wkraplac bezposrednio do buzi ale wydaje mi sie ze bedzie z tym problem zeby misio sam otworzyl pyszczek do witaminek czy mozna jakos inaczej je podawac?? jak wy to robicie????:zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Tygrysku ja witaminke d3 daje z moim mleczkiem, czyli kropelke wit rozpuszczam z moim mlekiem na łyzeczke i wlewam małemu do buźki powolutku, tak samo robie z kropelkami na kolki, zmleczkiem albo z przegotowana wodą, wit K wkraplam bezposrednio z kapsułki do buźki. Aaaa witaminke d3 podaje sie przed jedzonkiem.

reklama
Witam
Niestety ja miałam kolejną koszmarną noc...kolki są bardzo silne....spałyśmy z Oli w nocy tylko dwie godziny.....jestem załamana i espumisan za bardzo nie pomaga :-:)-:)-( do tego myślę że przez to że mała tak ciągle płacze i nie śpi to dodatkowo jest rozdrażniona i to potęguje wszystko....nie wiem co mam robić...jestem tak zestresowana tym jej cierpieniem że na samą myśl mam łzy w oczach...chyba znowu zaczynam przechodzić kryzys....:-(może mała jest ze mną nieszczęśliwa.....?:-(

Do góry