reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Nie wiem ile ja jeszcze wytrzymam ... mały czasami je ładnie ... ale sa takie karmienie gdzie psychicznie nie daje rady. Przed chwilą np. jadł z 5 min ładnie potem wypluł cyca, wiec chyba się najadł, i zaraz w płacz. Dałam smoka i widze ze ciągnie tak jakby był głodny, chciałam mu dac jeszcze mleczka, łapczywie chwytał i z płaczem wypluwał. nie wiem czy juz po prostu nie chciał. poddałam się i poszłam zrobic butelkę a on w tym czasie lulany zasnął.

reklama
Witam
Ja już po wizycie u pediatry więc:

Narazie na kolki mam kupić espumisan dla niemowląt i robic masaż brzuszka....ale nie taki jak marzycielka podała bo ponoć na silne kolki to nie pomaga ale mam uciskać małemu brzuszek aż gazy odejda...pokazywała mi to na wizycie a mała tak pierdziała że szok.....no i całkowicie wykluczyć mleko z mojej diety...oprócz tego czesto układać na brzuszku...21 stycznia mam szczepienie jeśli do tej pory nic sie nie uspokoi to wtedy zapisze jakieś leki....aha i nie podawać żadnych herbatek tylko glukoze...
Powiedziała mi też że karmiąc nie powinnam pić za dużo soków zamiast tego zjeść owoca...nawet mandarynke jedną dziennie moge sobie strzelić...
A na charczenie w nosku używać wody morskiej i nie wysysac tylko dac sie dziecku wykichać...
Zobaczymy......;-)

Ostatnia edycja:
Marzycielko a o zmianie mleka sama zdecydowałaś czy za radą lekarza pediatry???:-(

Tak jak pisałam sama jej zmieniłam mleczko i jest super:-)

Witam
Ja już po wizycie u pediatry więc:

Narazie na kolki mam kupić espumisan dla niemowląt i robic masaż brzuszka....ale nie taki jak marzycielka podała bo ponoć na silne kolki to nie pomaga ale mam uciskać małemu brzuszek aż gazy odejda...pokazywała mi to na wizycie a mała tak pierdziała że szok.....no i całkowicie wykluczyć mleko z mojej diety...oprócz tego czesto układać na brzuszku...21 stycznia mam szczepienie jeśli do tej pory nic sie nie uspokoi to wtedy zapisze jakieś leki....aha i nie podawać żadnych herbatek tylko glukoze...
Powiedziała mi też że karmiąc nie powinnam pić za dużo soków zamiast tego zjeść owoca...nawet mandarynke jedną dziennie moge sobie strzelić...
A na charczenie w nosku używać wody morskiej i nie wysysac tylko dac sie dziecku wykichać...
Zobaczymy......;-)

o wiele cennych rad jeśli się sprawdzą to skorzystam ;-)

Dziewczyny, ponowie pytanie, czy dopajać maluszka, który jest na butli? jeśli tak to czym i w jakich ilościach :confused:

Mi pediatra kazała dopajać małą jak była na butli glukozą ( na 100 ml wody płaska łyżeczka glukozy) parę łyków między karmieniami. Co do herbatek to nie mam pojęcia bo teraz karmię piersią więc Ci nie pomogę.

Yoka - współczuję ciężkiej nocy - u nas dziś dokłądnie to samo, od 3 do 7 kolka... myślałąm, że padnę ze zmęczenia. A teraz dopiero zasnęła, od 14 miała kolkę znowu. co do zasypiania na brzuszku to owszem zasypia, ale tylko jak nie ma kolki, jak ma kolkę to mogę o tym zapomnieć, bo straszliwie płacze jak ją tak położę.

Marzycielka - gratuluję Oli kupeczki samodzielnej, ja bym na twoim miejscu już odstawiła ten termometr i poobserwowała malutką, no i te masażyki spokojnie nawet 5 razy dziennie można robić.

Zapominajka - ja werandowałam 2 dni, najpierw 15 min, potem 30 min i na trzeci dzień wyszłam na spacer na 45 min, kolejny spacer godzina 10 min i najdłuższy był na 1,5 godziny jak dotąd.

Arlets - myślę, że 23 stopnie to faktycznie troszkę przydużo, u nas jest ok 19-21 stopni, ale optymalna temp. dla dziecka to 18-20 stopni. Co do szczepienia - zależy od lekarza, moja pani doktor nie zaszczepiął Misi jak jej oczko ropiało nawet.

edee - nie wiem, moje obie na cycu...

Ja zaczęłam podawać małej zawiesinę na kolki, dzisiaj juz byl atak w nocy i popołudniu, niedawno zasnęła. Ale i tak dzielnie to znosi... z tego co pisza na ulotce, to efekty mogą być widoczne dopiero po 4 dniach... więc czekamy.

u nas dzis byla pediatra na wizycie w domku i powiedziala jesli chodzi o charszczenie ze to normalne ze poprostu dzidzius ma zapchany nosek i zeby maluszkowi na lezaco wpryskac wode morska nastepnie ulozyc go na pol siedzaco, po chwili przelozyc go na brzuszek zeby wyplynelo co ma wyplynac, nastepnie przekrecic maluszka i wyciagnac jemu wydzieline frida albo czyms co nazywa sie "katarek" nie wiem co to jest ale polecala. i co do ulewania czestego dzidziusia to przy karmieniu butelka maluszek lyka powietrze i zeby robic przy karmieniu przerwy tzn karmic odciagac butelke od buzi znow zachwile podac zeby to powietrze sie uwolnilo z brzuszka.i tak kilka razy.

reklama
Dziewczyny, ponowie pytanie, czy dopajać maluszka, który jest na butli? jeśli tak to czym i w jakich ilościach :confused:

tak my dopajamy maluszka gdyz nam polozna powiedziala zeby dopajac jak dziecko jest na butli . wczesniej jak mial zoltaczke dopajalam Fifka glukoza a teraz podaje jemu herbatki Hippa koperkowa albo rumiankowa. maluszek wypija srednio ok 50 ml dziennie herbatki jak narazie. oczywiscie pomiedzy posilkami moj maluszek sobie popija:tak::tak::tak:

Do góry