reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

znalazlam cos w necie, moze sie przyda:
Jeśli w diecie malca powoli pojawiają się płyny inne niż mleko mamy, pamiętaj, że najlepiej byłoby nauczyć dziecko pić z kubeczka z ustnikiem, a nie przyzwyczajać do butelki. Jeśli nauka picia z kubka na razie wam nie idzie, można podawać płyny łyżeczką.
Powrót kaszki manny?

To dla nas dobra wiadomość, bo Hania butelki nie toleruje w ogóle. Muszę w końcu kupić kubeczek i spróbować, bo na razie tylko łyżeczka.

reklama
dla matek karmiących;-)
"Nie zdziw się, jeśli Twój maluch karmiony piersią zacznie częściej domagać się nocnych karmień. To normalne, wzrosło jego zapotrzebowanie na tłuszcze i najłatwiejszym sposobem ich dostarczenia jest jedzenie nocnego, obfitszego w tłuszcz mleka. Ale częste karmienie nie ma oznaczać spania z piersią w buzi. Odmawiaj podawania piersi, jeśli dziecko domaga się jej tylko po to, żeby zamknąć oczy i dalej spać".

dla matek karmiących;-)
"Nie zdziw się, jeśli Twój maluch karmiony piersią zacznie częściej domagać się nocnych karmień. To normalne, wzrosło jego zapotrzebowanie na tłuszcze i najłatwiejszym sposobem ich dostarczenia jest jedzenie nocnego, obfitszego w tłuszcz mleka. Ale częste karmienie nie ma oznaczać spania z piersią w buzi. Odmawiaj podawania piersi, jeśli dziecko domaga się jej tylko po to, żeby zamknąć oczy i dalej spać".

Ooooo, to by się zgadzało! No to już wiem skąd te nasze częstsze pobudki. Na szczęście Bartkowi nie przychodzi do głowy spanie z piersią w buzi, naje się i idzie spać dalej :tak:

dla matek karmiących;-)

Wiele to wyjaśnia:-)

Kobitki, a ile dokładnie to jest te 2-3 gr ? chodzi mi o tą kaszę mannę :zawstydzona/y::zawstydzona/y:, jak ją robicie i z jakiej firmy kupujecie :zawstydzona/y::confused:, sorki za pytania, ale również w tej kwesti jestem niekumata :-:)zawstydzona/y:

Mi pediatra powiedziała, że jak zacznę wprowadzać zupki to na 100ml płaska łyżka kaszki manny, myślę że to właśnie mniej więcej 3gr. Tak mi się przynajmniej wydaje. Co do firmy to nie mam pojęcia jeszcze :sorry2:
Myślę że za jakiś miesiąc zacznę podawać małemu zupki. Narazie dostaje soczek jabłkowy, ale chyba mu nie pasuje, bo zawsze strasznie się krzywi - jeszcze ten który sama mu zrobię wypije, ale żeby wypił kupny , obojętne z jakiej firmy, to nie ma bata :sorry2: Dziś dostał już pół łyżeczki jabłuszka, a minę miał przy tym nieziemską :-D

a jaki jest najlepszy bo widzialam i szklane (znaczy ustnik ciagle plastikowy ale na dole szklany) i cale plastikowe ktory lepszy :confused: bo moj jak widzie butelke to placz niemilosierny...
dzis zrobilam experyment przygtowalam mleko modyfikowane i dalam tacie do karmienia malego oczywiscie krecil sie i wiercil i w wielkich bolach wypil 70 mleka myslalam ze zwymiotuje tak sie krecil...ale nie bo zasnol
a moj bije rekordy w spaniu dzis juz od 19 spi a ja sie nudze i nie wiem co ze soba zrobic:-p:-p
moj maly na spacerkach zaczol podziwiać drzewa, zawsze jak je widzi to wygląda mniej więcej tak::szok: hehe

ktos pytal o dunie221 ???

Słońce ja od zawsze używam kubeczków z Canpola i jestem z nich bardzo zadowolona. One mają całe ustniki plastikowe no i plus za uszy.
Ja jeszcze nie dosypywałam kaszy manny do zupki ale któraś pisała że są już słoiczki nią wzbogacone więc pewnie pujdę na łatwiznę;-)

i znowu coś znalazłam w necie:tak:;-):
Po ukończeniu piątego miesiąca życia Twój maluch powinien: mocno trzymać główkę w pozycji na brzuchu, podnieść klatkę piersiową, opierając się na przedramionach lub nawet na całych dłoniach, wyciągać rączki po zabawkę, dotykając jej, chwytać grzechotkę lub końce Twoich palców. Coraz doskonalsze, wymierzone i pewniejsze chwyty kształtują się pod kontrolą wzroku. Większość maluchów potrafi też potrząsać trzymaną w ręku grzechotką. Maluszek bawi się swoimi rączkami i nóżkami, wkłada stopy do ust. Podciągany do siedzenia niemowlak zwykle przyciąga już brodę do klatki piersiowej, zgina rączki i nóżki, napinając przy tym mięśnie brzucha i miednicy. Zwykle udają mu się przewroty z pozycji na pleckach na bok lub nawet na brzuszek. Leżąc na brzuchu dziecko jest aktywne, prostuje raz jedno, raz drugie ramię, skręca głowę i całe ciało tak, że czasem przewraca się na plecy. Trzymane pod paszki, na chwilę przejmuje ciężar ciała, stając na nogach. Umie już wpatrywać się z uwagą w małe przedmioty.
Po skończeniu piątego miesiąca potrafi się już skupić na wykonywanej czynności, poznaje proste zależności przyczynowo-skutkowe, uczy się samokontroli, jest coraz bardziej gadatliwy. Maluszek rozpoznaje swoje imię, choć jeszcze nie potrafi nadać znaczenia wydawanym przez siebie dźwiękom. Dziecko po prostu imituje dźwięki zasłyszane od osób z jego otoczenia. Już dobrze wie, że przedmioty nie przestają istnieć nawet wtedy, gdy znikają. Już wkrótce zacznie szukać tych, które mu wyleciały z rączki, i będzie w tym bardzo wytrwały.
Rady dla rodziców:
Aby optymalnie pobudzić rozwój mózgu dziecka, przede wszystkim powinnaś do niego jak najwięcej mówić, śpiewać, nawet czytać książki. Zadawaj dziecku pytania, mów z dużą ekspresją, wydawaj proste polecenia, powtarzaj słowa. Strzeż się jednak nadmiaru niepotrzebnych bodźców: przede wszystkim hałasu i przebywania w zbyt dużych skupiskach ludzi: układ nerwowy malucha jeszcze sobie z nimi nie radzi, dziecko może stać się nerwowe i płaczliwe. Nie sadzaj dziecka przed telewizorem. Na oglądanie prostych bajek maluszek będzie gotowy dopiero około drugiego roku życia. Zadbaj o dobrą, przyjazną i pełną ciepła atmosferę w domu. Unikaj kłótni przy dziecku i mówienia podniesionym głosem.

reklama
Do góry