reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

edee, w piątym miesiącu powinny być 4 posiłki mleczne po 180ml, jeden posiłek słoiczkowy, np. zupka, ok. 150ml, deserku nie uważa się za posiłek, tak jak soczków i wody:tak:. Zresztą nie ma co patrzeć na te książkowe menu, bo każde dziecko jest inne, i sama się zorientujesz ile i czego Twoje dziecko potrzebuje:tak:. My narazie jemy tylko deserki, była już marchewka, jabłuszko, bananek, winogronko, jutro podamy jagódki. A od przyszłego tygodnia zamierzam wprowadzić powoli zupkę.
O właśnie o to mi chodziło, dziękuje Ci słońce ;-)

reklama
Moje dziecię mi zrobiło dziś niespodziankę:-). Poszła spać o 13.30 i dopiero się wybudza:-). Jestem w szoku, bo drzemki w ciągu dnia trwają maksymalnie godzinkę:-). Ale nie mam nic przeciwko:-D

martusia - zazdroszczę, bo moja właśnie się budzi po 15 min. :baffled:

My dziś po szczepieniu. Hania waży 6430 i ma 65 cm. Nasza pediatra powiedziała, że bardzo ładnie i harmonijnie się rozwija, choć jest drobniutka. Przy szczepieni ani nie miałknęła, potem pospała z godzinkę, ale teraz jest strasznie marudna. Nie mogłam jej uśpić przez 3 godziny, a jak w koncu zasnęła, to minęło 15 min. i znowu płacze :baffled::dry:

znalazlam cos w necie, moze sie przyda:
Jeśli w diecie malca powoli pojawiają się płyny inne niż mleko mamy, pamiętaj, że najlepiej byłoby nauczyć dziecko pić z kubeczka z ustnikiem, a nie przyzwyczajać do butelki. Jeśli nauka picia z kubka na razie wam nie idzie, można podawać płyny łyżeczką.
Powrót kaszki manny?

Ostatnia edycja:
martusia - zazdroszczę, bo moja właśnie się budzi po 15 min. :baffled:

My dziś po szczepieniu. Hania waży 6430 i ma 65 cm. Nasza pediatra powiedziała, że bardzo ładnie i harmonijnie się rozwija, choć jest drobniutka. Przy szczepieni ani nie miałknęła, potem pospała z godzinkę, ale teraz jest strasznie marudna. Nie mogłam jej uśpić przez 3 godziny, a jak w koncu zasnęła, to minęło 15 min. i znowu płacze :baffled::dry:
U nas po wczorajszym szczepieniu to samo goraczki nie ma ale za to marudzi a spała 40 minut przez cały dzien widac ze pada ale zaraz sie budzi i smeci dalej nawet jej łaskotki nie biorą:confused:

A i jeszcze jedno mam pytanko, ja w dzień mam małego na cycusiu a na wieczór 17 i 22 butla to kiedy powinnam zacząć podawać tą kaszę mannę :confused::confused:, i czy Wy już robicie same obiadki (gotujecie), nie boicie się, że warzywa są np. pryskane itp.:confused:, i skąd wiecie jakie proporcje gotować, tzn. ile marchewki, selera, albo ziemniaka :confused: rozumiecie o co mi chodzi :confused::sorry2:
Ups... troszkę więcej tych pytań się mi uzbierało, ale będę wdzięczna za wszelką pomoc :tak:

Ja narazie będę wszystko dawała ze słoiczka, bo właśnie nie wiadomo czym i jak to było uprawiane-a później spróbuję gotować bo niedaleko mnie jest gospodarstwo ekologiczne:tak:

Edee ja nie mam pojęcia, Tygrysku nas wprowadzanie glutenu czeka w 6 miesiacu...dzieciaczki karmione piersia w piatym:tak::tak:

Kurczę pierwszy raz słyszę o tym glutenie:confused::zawstydzona/y:

My narazie jemy tylko deserki, była już marchewka, jabłuszko, bananek, winogronko, jutro podamy jagódki. A od przyszłego tygodnia zamierzam wprowadzić powoli zupkę.

Martusiu a w jakim odstepie czasu dawałaś te nowości tzn.ile czekałaś aby dać następny deserek z nowym smakiem?:sorry2:

My dziś po szczepieniu. Hania waży 6430 i ma 65 cm.

Gratulujemy "wyników":-)

znalazlam cos w necie, moze sie przyda:
Jeśli w diecie malca powoli pojawiają się płyny inne niż mleko mamy, pamiętaj, że najlepiej byłoby nauczyć dziecko pić z kubeczka z ustnikiem, a nie przyzwyczajać do butelki. Jeśli nauka picia z kubka na razie wam nie idzie, można podawać płyny łyżeczką.
Powrót kaszki manny?

Już teraz wprowadzać ten kubek z ustnikiem:szok:A co do podawania soczków to podajecie je łyżeczką czy z buteleczki-oczywiście chodzi już o większe ilości:sorry2:

Paola, podawałam ok.4-5 dni i dawałam kolejny smaczek do spróbowania:tak: Jak narazie idzie super- wszystko jej smakuje:tak: A najbardziej jabłka z winogronami i różanym puree:-)

reklama
Paola ja już jakiś czas temu wprowadziłam Natalce kubek z ustnikiem i to twardym i bardzo dobrze sobie radzi. Potrafi wypic nawet 150ml na raz.

a jaki jest najlepszy bo widzialam i szklane (znaczy ustnik ciagle plastikowy ale na dole szklany) i cale plastikowe ktory lepszy :confused: bo moj jak widzie butelke to placz niemilosierny...
dzis zrobilam experyment przygtowalam mleko modyfikowane i dalam tacie do karmienia malego oczywiscie krecil sie i wiercil i w wielkich bolach wypil 70 mleka myslalam ze zwymiotuje tak sie krecil...ale nie bo zasnol
a moj bije rekordy w spaniu dzis juz od 19 spi a ja sie nudze i nie wiem co ze soba zrobic:-p:-p
moj maly na spacerkach zaczol podziwiać drzewa, zawsze jak je widzi to wygląda mniej więcej tak::szok: hehe

ktos pytal o dunie221 ???

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry