reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

edee, w piątym miesiącu powinny być 4 posiłki mleczne po 180ml, jeden posiłek słoiczkowy, np. zupka, ok. 150ml, deserku nie uważa się za posiłek, tak jak soczków i wody:tak:. Zresztą nie ma co patrzeć na te książkowe menu, bo każde dziecko jest inne, i sama się zorientujesz ile i czego Twoje dziecko potrzebuje:tak:. My narazie jemy tylko deserki, była już marchewka, jabłuszko, bananek, winogronko, jutro podamy jagódki. A od przyszłego tygodnia zamierzam wprowadzić powoli zupkę.
O właśnie o to mi chodziło, dziękuje Ci słońce ;-)

reklama
Moje dziecię mi zrobiło dziś niespodziankę:-). Poszła spać o 13.30 i dopiero się wybudza:-). Jestem w szoku, bo drzemki w ciągu dnia trwają maksymalnie godzinkę:-). Ale nie mam nic przeciwko:-D

martusia - zazdroszczę, bo moja właśnie się budzi po 15 min. :baffled:

My dziś po szczepieniu. Hania waży 6430 i ma 65 cm. Nasza pediatra powiedziała, że bardzo ładnie i harmonijnie się rozwija, choć jest drobniutka. Przy szczepieni ani nie miałknęła, potem pospała z godzinkę, ale teraz jest strasznie marudna. Nie mogłam jej uśpić przez 3 godziny, a jak w koncu zasnęła, to minęło 15 min. i znowu płacze :baffled::dry:

znalazlam cos w necie, moze sie przyda:
Jeśli w diecie malca powoli pojawiają się płyny inne niż mleko mamy, pamiętaj, że najlepiej byłoby nauczyć dziecko pić z kubeczka z ustnikiem, a nie przyzwyczajać do butelki. Jeśli nauka picia z kubka na razie wam nie idzie, można podawać płyny łyżeczką.
Powrót kaszki manny?

Ostatnia edycja:
martusia - zazdroszczę, bo moja właśnie się budzi po 15 min. :baffled:

My dziś po szczepieniu. Hania waży 6430 i ma 65 cm. Nasza pediatra powiedziała, że bardzo ładnie i harmonijnie się rozwija, choć jest drobniutka. Przy szczepieni ani nie miałknęła, potem pospała z godzinkę, ale teraz jest strasznie marudna. Nie mogłam jej uśpić przez 3 godziny, a jak w koncu zasnęła, to minęło 15 min. i znowu płacze :baffled::dry:
U nas po wczorajszym szczepieniu to samo goraczki nie ma ale za to marudzi a spała 40 minut przez cały dzien widac ze pada ale zaraz sie budzi i smeci dalej nawet jej łaskotki nie biorą:confused:

A i jeszcze jedno mam pytanko, ja w dzień mam małego na cycusiu a na wieczór 17 i 22 butla to kiedy powinnam zacząć podawać tą kaszę mannę :confused::confused:, i czy Wy już robicie same obiadki (gotujecie), nie boicie się, że warzywa są np. pryskane itp.:confused:, i skąd wiecie jakie proporcje gotować, tzn. ile marchewki, selera, albo ziemniaka :confused: rozumiecie o co mi chodzi :confused::sorry2:
Ups... troszkę więcej tych pytań się mi uzbierało, ale będę wdzięczna za wszelką pomoc :tak:

Ja narazie będę wszystko dawała ze słoiczka, bo właśnie nie wiadomo czym i jak to było uprawiane-a później spróbuję gotować bo niedaleko mnie jest gospodarstwo ekologiczne:tak:

Edee ja nie mam pojęcia, Tygrysku nas wprowadzanie glutenu czeka w 6 miesiacu...dzieciaczki karmione piersia w piatym:tak::tak:

Kurczę pierwszy raz słyszę o tym glutenie:confused::zawstydzona/y:

My narazie jemy tylko deserki, była już marchewka, jabłuszko, bananek, winogronko, jutro podamy jagódki. A od przyszłego tygodnia zamierzam wprowadzić powoli zupkę.

Martusiu a w jakim odstepie czasu dawałaś te nowości tzn.ile czekałaś aby dać następny deserek z nowym smakiem?:sorry2:

My dziś po szczepieniu. Hania waży 6430 i ma 65 cm.

Gratulujemy "wyników":-)

znalazlam cos w necie, moze sie przyda:
Jeśli w diecie malca powoli pojawiają się płyny inne niż mleko mamy, pamiętaj, że najlepiej byłoby nauczyć dziecko pić z kubeczka z ustnikiem, a nie przyzwyczajać do butelki. Jeśli nauka picia z kubka na razie wam nie idzie, można podawać płyny łyżeczką.
Powrót kaszki manny?

Już teraz wprowadzać ten kubek z ustnikiem:szok:A co do podawania soczków to podajecie je łyżeczką czy z buteleczki-oczywiście chodzi już o większe ilości:sorry2:

Paola, podawałam ok.4-5 dni i dawałam kolejny smaczek do spróbowania:tak: Jak narazie idzie super- wszystko jej smakuje:tak: A najbardziej jabłka z winogronami i różanym puree:-)

reklama
Paola ja już jakiś czas temu wprowadziłam Natalce kubek z ustnikiem i to twardym i bardzo dobrze sobie radzi. Potrafi wypic nawet 150ml na raz.

a jaki jest najlepszy bo widzialam i szklane (znaczy ustnik ciagle plastikowy ale na dole szklany) i cale plastikowe ktory lepszy :confused: bo moj jak widzie butelke to placz niemilosierny...
dzis zrobilam experyment przygtowalam mleko modyfikowane i dalam tacie do karmienia malego oczywiscie krecil sie i wiercil i w wielkich bolach wypil 70 mleka myslalam ze zwymiotuje tak sie krecil...ale nie bo zasnol
a moj bije rekordy w spaniu dzis juz od 19 spi a ja sie nudze i nie wiem co ze soba zrobic:-p:-p
moj maly na spacerkach zaczol podziwiać drzewa, zawsze jak je widzi to wygląda mniej więcej tak::szok: hehe

ktos pytal o dunie221 ???

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry