reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

reklama
dziewczyny co jest lepsze dla 2 tygodniowego noworodka woda morska czy sol fizjologiczna do nawilzenia noska??????

tygrysek82 ja uzywam wody morskiej nivea tyle ze nie naciskam na maksa bo to za duze cisnienie by bylo;-)

No ja mam i jedno i drugie - i stosuję na razie sól fiz. bo na tym NIVEA jest napisane żeby ten atomizer stosować od 3-go miesiąca:tak:

Ostatnia edycja:
Witam!!!
Dziewczyny!! Mam wrażenie, że mam mało pokarmu :no::no::no:. Mam miękkie piersi. Mała często woła - nawet co godzinę.... A jak zciągam laktatorem to tylko 20 mil. przez ok. 20 minut. I więcej nie leci. Od wczoraj zaczęliśmy zciągać i na kolację - po kąpieli nim dokarmiać. Ale nie da się zciągnąć w ciągu dnia bo przecież mała często chce... (najwyżej 30 ml dziennie)
Czy któraś z Was zciągała laktatorem??? Ja mam elektryczny, nie wiem ile tego pokarmu powinno być. Napiszcie ile można zciągnąć jednorazowo.
Moja mała niedużo przybywa na wadze. Jak zje to idzie spać, albo przysypia przy piersi - leniu****e i mam wrażenie, że jest niedojedzona:no::no::no:. A poza tym jest spokojna.
Miłego dnia!!!!!!

ewelw - wg mnie powinnas właśnie jak najczęściej dostawiać ją do piersi, bo w ten sposób najskuteczniej pobudzisz laktację. Mała sobie wyciągnie ile chce, a piersi dostaną sygnał, że zapotrzebowanie rośnie i bedą produkować więcej mleka. Jeśli mała jest spokojna to dobrze, znak, że nie jest głodna. A co to znaczy, że mało przybiera? Na którym jest centylu? Ile dni po porodzie odzyskała wagę urodzeniową? Inka jeszcze 10 dni po porodzie nie miała wagi urodzeniowej urodziłą się 3450, a 10 dni później ważyła 3420, niby niewiele, ale ważona była po karmieniu i przed kupką. Położna uznała, że taki przyrost wagi jest właściwy.

Dziewczyny jestem taka szczesliwa nasza coreczka nareszcie z nami w domu wszystko jest super zdrowa jak rydz gdyby nie ta blizna nikt by nie pomyslal ze jest po takiej ciężkiej operacji, aha chcialam wam tylko napisac ze to co sie przydarzylo mojej Korneli zdarza sie 1/6000 dzidci i akurat musialo na nas traffic jakbyśmy nie mieli wystarczajaco klopotow przy Cyprianku.
Zycze wam kochane dziewczyny duzo szczescia a zwłaszcza zdrowia dla was i waszych maleństw i miłych swiat w gronie rodzinnym.
super że święta spędziliście juz w domu i ze z Kornelka jest wszystko ok :tak:

ja z wiadomoscia bardzo szczesliwa:-D:-D:-D:-D

dzisiaj o 7 rano przyszla na swiat Bianeczka wazyla 3 kg i 50 cm dluga, ja peklam od tylka az po cewke , ale daje rade, buzki dla wszystkich mamusiek . Kankiya

KANKIYA GRATULUJE!!!!!!!!!!!!!!!!
gratulacje !!!!
Witam!!!
Dziewczyny!! Mam wrażenie, że mam mało pokarmu :no::no::no:. Mam miękkie piersi. Mała często woła - nawet co godzinę.... A jak zciągam laktatorem to tylko 20 mil. przez ok. 20 minut. I więcej nie leci. Od wczoraj zaczęliśmy zciągać i na kolację - po kąpieli nim dokarmiać. Ale nie da się zciągnąć w ciągu dnia bo przecież mała często chce... (najwyżej 30 ml dziennie)
Czy któraś z Was zciągała laktatorem??? Ja mam elektryczny, nie wiem ile tego pokarmu powinno być. Napiszcie ile można zciągnąć jednorazowo.
Moja mała niedużo przybywa na wadze. Jak zje to idzie spać, albo przysypia przy piersi - leniu****e i mam wrażenie, że jest niedojedzona:no::no::no:. A poza tym jest spokojna.
Miłego dnia!!!!!!
ja ściągałam laktatorem pokarm z lewej piersi aż mi sie wygoiła bo miałam ja bardzo pogryzioną i strasznie bolała, więc nie karmiłam Lenki parę dni z tej piersi, niestety też udawała mi sie ściągnać po 20-30 ml, teraz karmie z obu piersi jednak w prawej mam więcej pokarmu (i w efekcie ta pierś jest większa) a w lewej mniej, mimo tego że próbuje częściej dostawiać Niuńke do lewej żeby pobudzic laktacje, a piersi ja też ciągle mam miękkie i pokarmu jest tyle że mała najada się w ciągu dnia, na noc jeden raz około 24:00 dostaje butlę, wtedy Lenka śpi 2-3 godz i troszkę pokarmu przez ten czas sie naprodukuje więc później mogę znów karmić piersią

a ja z innje beczki...zaczynam powoli panikowac jak ja sobie poradze z dzieciątkiem, przeciez ja jestem zielona...a dzidzia taka malutka, powiesze sie jak zrobie jej krzywde...niby to glupie obawy a jednak spedzaja mi sen z powiek...juz bym chciala miec nunke przy sobie ale sie boje jednoczesnie...glupie wiem...

Emilko - spokojnie, każda z nas kiedyś debiutuje w roli matki. Część zachowań podpowiada nam instynkt macierzyński, a częsci szybciutko się nauczysz, nawet nie będziesz wiedziała kiedy.

ewelw - ja też myślę, jak Misiówka, żeby jak najczęściej przystawiać. Laktatorem nigdy nie wyciągnie się tyle, ile wyciągnie maluszek. O normach przybierania już kiedyś pisałyśmy, u nas pediatra i położna mówią, że 120 g na tydzień to takie absolutne minimum.

Misiówka, Sawka, Pytia - ogromnie dziękuję za cenne wskazówki. Daję jej cyca jak najczęściej. Przy porodzie miała 2100 - potem 2090 Swoją wagę urodzeniową uzyskała 11 dni po porodzie. A wczoraj 2270 - to chyba nie najgorzej.... Tylko, że ona jest mała - i ja się nie orientuję ile powinna przybywać.... Macie jakąś stronkę albo wytyczne ile dzidzia ma przybywać??
Misiówka - o co chodzi z tym centylem???
Emilko - ja też mam takie obawy.

reklama
ewelw - siatki centylowe to specjalne wykresy, na których wyczytać można, jak rozwija sie twoje dziecko jeśli chodzi o wzrost i wagę. Znajdują się one w każdej książeczce zdrowia dziecka na końcu. Odczytujesz na wykresie miesiac życia i wagę dziecka, linia wskazuje ci, na którym centylu się znajduje. Np. 70 centyl oznacza, że 30% dzieci w tym samym wieku jest np. wyższych albo cięższych. 50 centyl to średnia, czyli 50% dzieci jest w tym wieku cięższych, a drugie 50 % lżejszych. Od 10 do 90 centyla to nie budząca zastrzeżeń norma, przy niższym niż 10 i wyższym niż 90 centylu obserwuje się rozwój dziecka uważniej.

Do góry