reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

u nas tez srednio na jedno karmienie 120-150 ml a jak czasem wypije 60 czy 90 to tez sie nie martwie widocznie akurat nie ma ochoty na jedzonko wazne ze dobrze przybiera. bardzo czesto sie zdaza ze dzieci karmione na sile w pewnum momencie staja sie niejadkami gdyz maja awersje do jedzenia..villaska gdybym byla na Twoim miejscu i miala problem taki ze dizecko je po 30 ml na sile i do tego dochodza bardzo brzydkie kupki (zresztą przerabialam taka sytuacje w styczniu do tego kupy z krwia:baffled:)to tez bym byla zestresowana i szukala wszedzie jak najlepszego rozwiazania;-)
Czyli radzisz sprobowac normalnego mleka?

reklama
ja bym dawala nadal to mleczko co teraz pije. nie wiadomo co powoduje brzydkie kupki z takimi dziecmi tez nie wiadomo czy cos im dodatkowo dolega czy nie gdyz same jeszcze nie potrafia powiedziec ale wydaje mi sie ze nutramigen jest naprawde mleczkiem pozbawionym wszelakich skladnikow ktore moga negatywnie wplywac na brzuszek stolce itp.
sluchaj jak Filip sie poczatkowo przyzwyczajał do mleka to dosypywalam odrobinke glukozy zeby bylo bardziej smakowo przyswajalne.
i chyba poszlabym do jeszcze jednego specjalisty najlepiej gastrologa on ma wieksza wiedze na temat podobnych przypadlosci i wieksze rozeznanie w tego typu "chorobach" niz zwykly pediatra i napewno powinien Wam pomoc

Ostatnia edycja:

villaska nie czytalam od poczatku twojego problemu ale jesli chodzi o brzydkie kupki to....
Jak hania miala ok miesiaca pojawila sie u niej lekka kolka miala strasznie suchą skórke wysypke i robila kupke co dwa trzy dni. Postanowilam zmienic mleko dalam jej aptamil easy digest. to jest mleczko na wrazliwe brzuszki i kolki zniknęły a kupka byla dwa razy dziennie tylko ze kazda zielona i brzydko pachnaca. Lekarz powiedzial ze musi sie przyzwyczaic i kupki bedą zółte. Po pieciu tygodniach zwatpilam ze ma racje i intuicja podpowiedziala mi zeby wrocic do starego mleka. Tak tez zrobilam i jeszcze tego samego dnia mala zrobila zółtą kupke i tak zostalo do dzis. Je ze smakiem i wyproznia sie dwa trzy razy na dobą. Nie chce ci nic sugerowac bo przepraszam ale nie wiem dokladnie o co chodzi pisze tylko jak u nas bylo:tak:

Villaska, dzieki za odpowiedź w sprawie badania moczu;-).
Ja też Cię doskonale rozumiem, ze starasz sie pomóc swojemu dziecku i szukasz przyczyny tego wszystkiego. Ja bym sama mleczka nie zmieniał, bo tak jak pisze Tygrysek, jeśli to alergia, to można dziecko zaszkodzić. główka do góry, w końcu będzie dobrze, musi być.
a co do polskich lekarzy to nie uwazam ich za mniej profesionalnych niz ci z zagranicy a wrecz przeciwnie, widocznie ja chyba trafiam na samych fajnych i naprawde zaufanych:-D:-D:-D:-D
Zgadzam sie z toba w 100% i wkurza mnie takie podejscie, a u nas we Włoszech to ..........., ludzie wyjadą kilka lat temu za granicę i już wielcy Niemcy, Włosi i najlepiej nie przyznawać sie ze są z Polski.
a naszych lekarzy uwazam za bardzo dobrych specjalistów, wiadomo jak wszędzie zdarzają sie wyjatki, ale nie wierze ze we Włoszech są sami dobrzy lekarze, tez pewnie trafiają sie czarne owce

villaska nie czytalam od poczatku twojego problemu ale jesli chodzi o brzydkie kupki to....
Jak hania miala ok miesiaca pojawila sie u niej lekka kolka miala strasznie suchą skórke wysypke i robila kupke co dwa trzy dni. Postanowilam zmienic mleko dalam jej aptamil easy digest. to jest mleczko na wrazliwe brzuszki i kolki zniknęły a kupka byla dwa razy dziennie tylko ze kazda zielona i brzydko pachnaca. Lekarz powiedzial ze musi sie przyzwyczaic i kupki bedą zółte. Po pieciu tygodniach zwatpilam ze ma racje i intuicja podpowiedziala mi zeby wrocic do starego mleka. Tak tez zrobilam i jeszcze tego samego dnia mala zrobila zółtą kupke i tak zostalo do dzis. Je ze smakiem i wyproznia sie dwa trzy razy na dobą. Nie chce ci nic sugerowac bo przepraszam ale nie wiem dokladnie o co chodzi pisze tylko jak u nas bylo:tak:

Kupki po mlekach dla alergikow typu nutramigen czy bebilon pepti sa zazwyczai zielone i smierdzace;-)i jest to normalny wyglad kupki po takim mleku .kazdy pediatra zapisujac takie mleczko mowi o tym zeby rodzice sie nie martwili i nie przerazili gdzy jest to nastepstwo podawania tego mleczka. nie wiem co to jest aptamil easy digest czy tez mleko dla alergiko ale jesli tak to tymi kupkami niepotrzebnie sie chyba przejmowalas:tak:kupki byly raczej w normie moje male takie kupki robi od 3 miesiecy ale kazda mam podajaca nutramigen ma doczynienia na codzien z takimi kupami-bombami:-D:-D. widac w twoim przypadku alergia to tez nie byla szczesciaro skoro dziecku nic nie jest po normalnym mleku:-D:-D chyba lekarz przepisal to mleko bardziej na kolke( czesto tak robia lekaze ze jak jest kolka to przepisuja np bebilon pepti na kolki:eek:)
zreszta kupka zileona i brzydko pachnaca to nie to samo co kupki strzelajace, bardzo czeste kupki kilka razy dziennie ( u nas byly co 1,5 godfziny) zadkie i z bardzo duza iloscia sluzu i krwia to raczej nie jest objaw normalnej kupki i podawanoie mleka specjalnego jest chyba jak najbardziejn uzasadnione.i nalezy szukac i jeszcze raz szukac powodu takiego zachowania organizmu ktore ewidentnie nie radzi sobie z czyms i dlatego tak reaguje:-( kiedys czytalam taki przypadek ze jakies dziecko nie tolerowalo zadnych mlek nawet dla alergikow i mamusia musiala sprowadzac jakies mleko specjalistyczne z usa jedyne ktore bylo akceptowane przez tego dzieciaczka:-:)-( bylo drogie ale lekarze konkretnie jeden ktory sie bardzo przejak jej przypadkiem pomogli jej zalatwid chyba czesciowa refundacje, czego sie nie robi dla swojej kruszynki:-(

Ostatnia edycja:
Ja też Cię doskonale rozumiem, ze starasz sie pomóc swojemu dziecku i szukasz przyczyny tego wszystkiego. Ja bym sama mleczka nie zmieniał, bo tak jak pisze Tygrysek, jeśli to alergia, to można dziecko zaszkodzić. główka do góry, w końcu będzie dobrze, musi być.

Zgadzam sie z toba w 100% i wkurza mnie takie podejscie, a u nas we Włoszech to ..........., ludzie wyjadą kilka lat temu za granicę i już wielcy Niemcy, Włosi i najlepiej nie przyznawać sie ze są z Polski.
a naszych lekarzy uwazam za bardzo dobrych specjalistów, wiadomo jak wszędzie zdarzają sie wyjatki, ale nie wierze ze we Włoszech są sami dobrzy lekarze, tez pewnie trafiają sie czarne owce

NO to masz na przykladzie villaski do czego doprowadzili jej dziecko... i to nie jeden a conajmnej 3 lekarzy... ktorzy rozne szkoly skonczyli...
Napewno nie ma sie czym za bardzo chwalic w POLSCE...
A POLSKA SLUZBA ZROWIA TO JEDEN WIELKI OBCIACH NA CALA UNIE EUROPEJSKA...
zeby za szczepionki placic:no: za podstawowe antybiotyki,:no:za kazdy lek,juz nie mowiac co jest w polskich szpitalach za welflon sie placi :-D:-D lekarze przy zwyklym katarku odrazu daja jakies syropki i antybiotyki a nie maja w nawyku ze organizm musi troche sam powalczyc oczywiscie pisze tu o zwyklym przyziebieniu...

a ty pewnie nie bylas nigdy za granica to nie wiesz jak jest i cieszysz sie z tego co masz... wiecc mozna cie zrozumiec :-D:-D:-D
A we Wloszech...:-D:-D (jak to napisalas) masz to wszytko za darmo...

No i czekam na twoja odpowiedz czym mnie teraz zaatakujesz ;-)

NO to masz na przykladzie villaski do czego doprowadzili jej dziecko... i to nie jeden a conajmnej 3 lekarzy... ktorzy rozne szkoly skonczyli...
zeby za szczepionki placic:no: za podstawowe antybiotyki,:no:za kazdy lek,juz nie mowiac co jest w polskich szpitalach za welflon sie placi :-D:-D lekarze przy zwyklym katarku odrazu daja jakies syropki i antybiotyki a nie maja w nawyku ze organizm musi troche sam powalczyc oczywiscie pisze tu o zwyklym przyziebieniu...

a ty pewnie nie bylas nigdy za granica to nie wiesz jak jest i cieszysz sie z tego co masz... wiecc mozna cie zrozumiec :-D:-D:-D

ja jestem w Irlandii....szczepienia mam za darmo...i w ogole nie jest zle...ale sama chodze do polskich lekarzy tutaj...:tak::tak: dla iroli wszytsko jest normalne i tak ma byc...nikt tutaj nie robi usg bioderek...:no::no::eek::eek:
ogolnie klapa...nawet opieka w ciazy byla nie do przyjecia...cala ciaze opiekowal sie mna polski gin....
w szpitalu mialam robione tylko jedno usg w 24 tyg:baffled::baffled::eek::eek:

Nie mam potrzeby szwedac sie po swiecie, bo tutaj żyje mi sie dobrze, jeśli już jadę to na wycieczkę. I NIE MAM ZAMIARU CIE ATAKOWAC, mimo ze Ty robisz to czesto w stosunku do innych osób. i nie weim dlaczego cieszysz tym ze jak napisałas nigdy nie byłąm za granicą, akurat byłam, ale wielu ludzi nie było i to jest powód, zeby sie z nich śmiac, żenada
Napisałas juz kiedys ze polacy tylko piją, lekarze sa do niczego, co jeszcze mam do powiedzenia na temat polaków????
Wychodzi na to ze Włosi są święci i same ideały.
a to ze piszesz ze wszystko masz za darmo to chyba nie tak do konca, bo napewno jakies składki są. W szpitalu byłam i ja i moi chłopcy i nigdy za nic nie płaciliśmy, bo to pokrywa ubezpieczenie, wirec nie wiem gdzie w Polsce musiałas płacic za wenflon?

ja jestem w Irlandii....szczepienia mam za darmo...i w ogole nie jest zle...ale sama chodze do polskich lekarzy tutaj...:tak::tak: dla iroli wszytsko jest normalne i tak ma byc...nikt tutaj nie robi usg bioderek...:no::no::eek::eek:
ogolnie klapa...nawet opieka w ciazy byla nie do przyjecia...cala ciaze opiekowal sie mna polski gin....
w szpitalu mialam robione tylko jedno usg w 24 tyg:baffled::baffled::eek::eek:
Pyciolu, po co siedziec w Irlandii, czas na Włochy tam jest Eldorado, wszystko za darmo, najlepsi lekarze, najfajniesi, niepijący faceci. :-D:-D:-D

może i nasza służba zdrowia pozostawia wiele do życzenia, ale nasi lekarze są tak samo dobrymi specjalistami jak i we włoszech czy niemcach czy gdziekolwiek na świecie i szkoda tylko że jest tu taki brak zrozumienia dla naszego rozwijającego się kraju, za jakiś czas u nas też tak pewnie będzie,co niekturzy pouciekali z kraju i myślą że świat jest ich i przepraszam że się wciełam ale to jest moje zdanie a przypomne że z całej EUROPY ludzie zjeżdzają do naszych kardiologów i chirurgów

reklama
Zozakoza, zgadzam sie z Tobą, dlatego tak mnie wkurza pogardliwe wypowiadanie sie o Polsce, czy naszych lekarzach. Wiadomo nie jest idealnie, ale to wszystko przez kasę, a nasi lekarze sa cenionymi specjalistami na całym świecie, nawet nie tak dawno było głośno o polskiej lekarce, która jako pierwsza na swiecie dokonała przeszczepu twarzy w USA

Do góry